Relevant blijven? Word een lerende gemeente!
3 actuele uitdagingen die een lerende gemeente kan tackelen.
In een tijd waarin gemeenten voor steeds complexere uitdagingen staan, is de noodzaak om te blijven leren en ontwikkelen groter dan ooit. Nieuwe maatschappelijke vraagstukken – van de energietransitie tot digitalisering en de Omgevingswet – vragen om flexibele en goed geïnformeerde medewerkers. Daar komt bij dat burgers meer verwachten van hun lokale overheid; zij willen duidelijke communicatie en efficiënte, klantgerichte dienstverlening. Door continu te investeren in leren, kunnen gemeenten beter inspelen op veranderingen, en zich bovendien profileren als aantrekkelijke werkgevers. Een lerende organisatie worden is dus niet langer een 'nice-to-have', maar een must. In dit artikel ontdek je de kracht van de lerende gemeente, inclusief een inspirerend voorbeeld van gemeente Eindhoven.
Wat is een lerende organisatie?
Een lerende organisatie is een omgeving waarin medewerkers continu de kans krijgen om hun vaardigheden te ontwikkelen en nieuwe kennis op te doen, en waarin teamleren centraal staat. Dit wordt met de dag belangrijker, want maar liefst 58 procent van de werknemers beschikt momenteel niet over de skills om hun werk goed uit te voeren. Door continu te investeren in leren, en skill-based leren in het bijzonder, blijven medewerkers niet alleen capabel, maar wordt de organisatie wendbaarder en beter voorbereid op snelle veranderingen.
In het bedrijfsleven zien we regelmatig voorbeelden van organisaties die zichzelf opnieuw uitvinden om relevant te blijven. Denk aan LEGO, een bedrijf dat ooit dicht bij faillissement stond, maar nu floreert door een innovatieve cultuur en hun focus op nieuwe markten, zoals digitale games, films en samenwerkingen met populaire franchises.
Ook gemeenten zijn constant onderhevig aan veranderingen. Terwijl bedrijven zoals LEGO zich aanpassen aan marktomstandigheden en klantbehoeften, moeten lokale overheidsinstanties zich richten op een veranderende samenleving, nieuwe regelgeving, en de verwachtingen van burgers. Gemeenten die leren en ontwikkelen integreren in hun cultuur, zijn beter in staat om flexibel in te spelen op uitdagingen, hun medewerkers te ondersteunen en relevante diensten te leveren.
Zo is gemeente Eindhoven bijvoorbeeld uitgegroeid tot een organisatie met een sterke focus op continue ontwikkeling, waarbinnen het leerplatform van Studytube een sleutelrol speelt. Dit platform biedt medewerkers de flexibiliteit om altijd en overal te leren. Dankzij een actieve ambassadeurscommunity en een leerstrategie die nauw aansluit bij de behoeften van medewerkers, is leren en ontwikkelen nu een vast onderdeel van het werk. Hierdoor creëert de gemeente niet alleen groeikansen voor huidige werknemers, maar trekt ze ook nieuw talent aan.
Drie actuele uitdagingen die een lerende gemeente kan tackelen
In een lerende gemeente is leren geen bijzaak, maar een essentieel onderdeel van de dagelijkse werkroutine. Medewerkers worden gemotiveerd om samen te werken, van elkaar te leren en open te staan voor vernieuwing. Dit resulteert in een cultuur van innovatie, verhoogde productiviteit en betere besluitvorming. Als lerende organisatie kunnen gemeenten dus effectief inspelen op enkele van hun meest urgente uitdagingen, zoals:
1. Snel inspelen op veranderende taken, competenties en kennis
Gemeenten moeten voortdurend up-to-date blijven met nieuwe regels en verantwoordelijkheden, zoals de Omgevingswet en de AVG. Medewerkers binnen een lerende gemeente hebben altijd toegang tot de laatste kennis en zijn beter voorbereid op nieuwe taken, omdat zij continu leren.
2. Tegemoetkomen aan de diversiteit in leerbehoeften
Met een steeds diverser personeelsbestand, hebben gemeenten verschillende leervormen nodig. Jonge medewerkers vragen om andere ontwikkelingsmogelijkheden dan meer ervaren collega’s. Een lerende organisatie speelt hierop in door een flexibel en breed leeraanbod te bieden, wat zorgt voor duurzame ontwikkeling voor iedereen.
3. Talent aantrekken en behouden
Met name jonge medewerkers hechten volgens de Studytube L&D Monitor 2024 veel waarde aan leer- en ontwikkelingsmogelijkheden. Een gemeente die investeert in de ontwikkeling van haar personeel wordt aantrekkelijker voor nieuw talent en behoudt huidige medewerkers beter. Een sterk leerklimaat heeft dus een positieve invloed op de aantrekkelijkheid van een gemeente als werkgever.
En zo zijn er nog meer gemeentelijke uitdagingen die je als lerende organisatie overwint. Gemeente Eindhoven laat zien hoe: met een lerende cultuur waarin medewerkers volop groeien en effectief inspelen op verandering. In ons e-book Hoe blijf je relevant als gemeente ontdek je hun inspirerende aanpak.
Benieuwd naar de strategie van Eindhoven?
Download nu het gratis e-book op BinnenlandsBestuur. Ontdek de vijf bouwstenen van een lerende organisatie, en leer hoe ook jouw gemeente met leren haar belangrijkste uitdagingen aankan!
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.