Advertentie
carrière / Nieuws

Bond ziet nut nieuwe pensioenplannen niet

De CNV vindt het moment waarop het kabinet de mogelijkheid wil onderzoeken om de pensioenregelingen te splitsen ongepast. De bond ziet niet in welk probleem hiermee opgelost wordt en ziet liever dat het huidige pensioen goed geregeld wordt.

03 februari 2016

‘Volgens mij moet de vraag gaan over het feit of we een goed pensioen hebben. Welk probleem zouden we moeten oplossen met het opsplitsen van de pensioenregeling?’  vraagt Patrick Fey van de CNV zich af. Het is duidelijk, vakbond CNV ziet het nut niet in van een grootschalige verandering van het pensioenstelsel.

Te complex
Het kabinet gaat het opsplitsen van het ambtenarenpensioenfonds ABP in verschillende deelsectoren overwegen. Uit onderzoek zou blijken dat de huidige onderhandelingen over cao en pensioen bij de overheid te complex zijn.

Aparte onderhandeling

Die complexiteit is onder meer een gevolg van het feit dat de pensioenpremie voor ambtenaren centraal wordt vastgesteld, terwijl over de cao's voor de veertien overheidssectoren telkens apart wordt onderhandeld. Jaarlijks dragen de overheidswerkgevers in die sectoren ruim 7 miljard euro aan pensioenpremie af, maar ze hebben – zo klagen ze in het rapport – weinig grip hebben op de ontwikkeling van die pensioenpremie. Het in stukken knippen van het grootste pensioenfonds van ons land zou een oplossing voor dat probleem kunnen zijn. Het is in elk geval één van de vier opties.

Enorme operatie
Maar het CNV ziet deze maatregel helemaal niet zitten: ‘Een opsplitsing is een enorme operatie. Als het erom gaat dat de werkgevers vinden dat ze te weinig invloed hebben dan gaan we daarin niet mee door het ABP te veranderen,’ aldus de vakbond. ‘Het rapport laat zien dat het pensioenfonds het goed doet op de kerntaken zoals kostenbeheersing, pensioenadministratie en beleggingen. Dat is het belangrijkste en er is dus geen reden om dat te veranderen.’

Belemmerend
Het opknippen van het ABP pensioen in verschillende deelsectoren past ook helemaal niet bij deze tijd denkt Patrick Fey van de CNV. ‘De tendens is dat werknemers niet hun hele leven lang op dezelfde plek zitten. De verwachting is dat ze vaker van sector zullen wisselen. Zo’n splitsing werkt dan alleen maar belemmerend. Bovendien zie je juist dat er schaalvergroting plaatsvindt.  Kleinere fondsen fuseren, waarom dan nu splitsen?’


De christelijke vakbond vindt het moment voor dit soort plannen niet gepast. ‘We staan aan de vooravond van een grote pensioenhervorming. Het elk jaar uitblijven van de indexatie toont dat de pensioenregelingen en de spelregels zoals we die nu kennen veranderd moeten worden,’ aldus de CNV. ‘Er komt ingrijpende wetgeving aan en vervolgens aanpassing van de pensioenregelingen. In dat licht is ongepast nu ineens de ABP regeling ingrijpend te veranderen. Werknemers en gepensioneerden krijgen al genoeg voor de kiezen.’

Reacties: 11

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Drent / gem. ambtenaar
Opknippen in veertien sectoren betekent dat er dertien nieuwe raden van bestuur en dertien bestuursvoorzitters bij moeten. Hoeveel miljoenen gaat dat weer kosten?



Heeft trouwens niemand het volgende gelezen?



http://m.limburger.nl/cnt/dmf20160123_00007178/w …
henk
Wie was ook al weer voor bijtellen pensioenkorting van 1,4 % op de caoalsof het de werkgevers zijn die dit betalen. Eerst sigaren uit eigen doos weggeven (door CNV) en hierna zeggen dat gepensioneerden al genoeg voor de kiezen krijgen. Schijnheilig CNV!
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Los van die CAO-discussie is dit een uitstekende reactie van het CNV.
Jan Janssen / ambtenaar gemeente Dordrecht, 59 jaar
Zo'n splitsing met alle energie die gaat zitten in ontvlechten etc lijkt me onzin. Dit kan beter besteedt worden aan goede pensioenen. Dit geldt uiteraard ook voor de rol het CNV hierin. Sigaren uit eigen doos horen hier niet bij. Maar dat is iets anders.
K. de Beer / organisatie adviseur
Er valt pas over te praten als het Rijk die 25 miljard inclusief wettelijke rente terugstort in het ABP die het in de jaren 90 heeft geleend. En wanneer DNB realistische toetsingscriteria toepast.
Henk Adelaar / Gepensioeneerd
De overheid zal wel weer een greep in de kas willen doen, zoals eeder in 81, via deze truckendoos!
Johan / pensioen gedupeerde.
Heren Kok en Lubbers geef ons die 15 miljard geleende ABP-gelden nu eens terug !

Moet een curator soms beslag gaan leggen? Of een revolte, is dat dan wat u wilt?

Gert-Jan / beleidsadviseur
Goede reactie van het -vaak wel erg coöperatieve- CNV. Het opsplitsen van de pensioenregeling is werkelijk de omgekeerde wereld. Het scheelt héél veel gedoe als er één ambtenaren CAO komt. Waarom zou de ene sector er meer of minder bijkrijgen dan de andere? Dat is pas makkelijk. En eerlijk bovendien.
Hannes Haganum / kritisch lezer
Ik heb er bij het CNV al eerder voor gepleit dat men eens hoofd- en bijzaken moet gaan onderscheiden en dat men leden een heldere analyse van de situatie moet geven. Ik merk dat vakbondsbestuurders zelf weinig kaas gegeten lijken te hebben van het pensioensysteem. Allereerst hebben de vakbonden in het verleden verzuimd om luid en verontwaardigd hun stem te laten horen toen het kabinet Lubbers een forse greep in de kas van het ABP deed. Dat is inmiddels verleden tijd. Nu verwacht ik van een vakbond dat men begrijpt dat je met een rente van circa 0,6% en een rekenrente van 4% (!!) natuurlijk hopeloos in de problemen komt !! Er zit voldoende geld in kas, maar we moeten naar de toekomst kijken en niet achterom zien ! Een vaste, gegarandeerde pensioenuitkering is een volkomen achterhaalde vorm van wensdenken. Nu spelden de vakbonden hun leden onzin op de mouw en ik voel me betutteld door bestuurders die het zelf niet snappen. En mevrouw Klijnsma - onze staatssecretaris - kijkt al helemaal of ze water ziet branden als ze in de Tweede Kamer vragen moet beantwoorden over pensioenen. Het ABP wacht gewoon op heldere richtlijnen.
Lingewaardse / Bewoonster
Het splitsen kost veel geld, dus waarom. Een goed pensioenfonds met realistische (reken)rente en beleggingen hebben we meer aan. En ja die 15 miljoen krijgen we toch nooit terug van de heren Kok en Lubbers.
ambtenaar / gemeenteambtenaar
laten de bonden eens meer hun stem laten gelden binnen het abp ze gaan m.i. hun eigenlijke goddelijke gang met wat ze met onze pensioengelden doen . daarbij laten de bonden ook eens actie gaan maken met de gestolen gelden door de regering toender tijd
Advertentie