‘Afschaffing ambtenarenstatus compenseren’
Volgens hoogleraar Bram Steijn zouden overheidswerkgevers er goed aan doen om de normalisatie van de ambtenaar te compenseren.
Wil de overheid in de toekomst goed personeel binnenhalen, zal er iets geboden moeten worden om de normalisatie goed te maken. Dat meent Bram Steijn, hoogleraar Bestuurskunde en Human Resource Management (HRM) in de publieke sector. ‘Dat kan bijvoorbeeld een aantrekkelijker baan zijn, maar financiële compensatie ligt meer voor de hand,’ aldus Steijn.
Overheid populaire werkgever
Professor Steijn onderzocht samen met twee collega’s de relatie tussen de arbeidsmarkt in verschillende landen en waarom men voor een baan in de publieke sector kiest. ‘In veel arme landen bleek de overheid een zeer populaire werkgever,’ vertelt Steijn. ‘A omdat een ambtenarenbaan redelijk goed betaalt en B omdat je werkzekerheid hebt.’
Ambtenaar voor het leven
Maar ook in sommige rijkere westerse landen zijn overheidsjobs erg populair. ‘Bijvoorbeeld in Frankrijk en ook de EU. Daar ben je bijna ambtenaar voor het leven. Als je eenmaal het examen hebt gehaald mag je toetreden en hoef je nooit meer weg,’ aldus Steijn.
80% wil bij overheid
Bij de Angelsaksische traditie is het net andersom, aldus Steijn: ‘In het Verenigd Koninkrijk en Australië bijvoorbeeld is er veel in- en uitloop. In Nieuw-Zeeland wil slechts 20 procent van de beroepsbevolking bij de overheid werken. Als je kijkt naar Cyprus is dat maar liefst 80 procent.
Meer geld
Overigens hangt Nederland er op dit moment een beetje tussenin. Maar dat gaat veranderen als de ambtenarenstatus is afgeschaft waarschuwt de professor: ‘Die verandering moet gecompenseerd worden, anders trek je niet de nieuwe werknemers aan die je wilt hebben. Het meest voor de hand liggend is een hoger salaris. Maar dat kan ook in niet-materiele zaken zitten. Zo kiezen Nederlandse werknemers ook voor de overheid omdat werk en privé goed gecombineerd kunnen worden. Dat zou je nog meer kunnen uitbouwen. Maar uiteindelijk denk ik dat het erop neer komt dat meer geld bieden het meest effectief is.’
Reacties: 20
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Wie durft er op een partijtje te vertellen dat hij ambtenaar is en dat de beloning voldoende is voor de maatschappelijke beloning die het oplevert?
in zijn algemeenheid bedrijft is de politiek (werkgever) er erg geod in om ambtenaren te "bashen" en salaris als sluitpost te gebruiken. Secundaire arbeidsvoorwaarden zijn uitgekleed, en voor vele motivatiefactoren is er strategisch personeelsbeleid nodig. Mijn werkgever heeft uberhaupt geen personeelsbeleid, laat staan strategisch... Kortom: de overheid als aantrekkelijk werkgever is voor mijn gevoel nog ver weg.
Anders gezegd: ga je duurzaam fluitend naar je werk omdat je elk moment van de dag dat extra bedrag ook echt voelt, of ga je fluitend naar je werk omdat je de je prettig voelt in de werkomstandigheden?
Waar ik wel voor vrees is dat de arbeidsvoorwaarden die het aantrekkelijk maakten om voor het ambtenaar zijn te kiezen ook langzaam maar zeker zullen verdwijnen. Dit zal dan zeker gecompenseerd moeten worden. Maar door de jaren heen heb ik daar steeds minder vertrouwen in gekregen.
Eindelijk af van eenzijdige maatregelen van de politiek onder het mom van politiek primaat of omdat de ambtenaar zulke mooie arbeidsvoorwaarden hebben. Gewoon meedoen met de rest van de markt. Wat ben je waard als werkgever.
Ik verheug me nu al op de uitleg van de minister waarom een nullijn uitlegbaar is als de rest van de markt loonstijgingen kent. Of waarom het toch zo lastig is om aan ICT-ers, financiële mensen, juristen, etc. te komen.
Ik hoop wel dat de wet er snel doorheen komt voordat ook de markt voor overheidspersoneel aantrekt. Dan moeten ze wel snel zijn. Zodra de markt aantrekt zouden ze wel eens snel spijt kunnen krijgen van deze actie.
Straks weer ouderwetse tekorten in de zorg, onderwijs, etc. Ik denk dat de SP wel en reden weet.
Kortom, statusverandering voor de ambtenaar kan m.i. inderdaad alleen plaatsvinden met betaling van marktconforme salarissen (inclusief bonus).
Maar aan de andere kant heb je, in ieder geval als rijksambtenaar, een veel riantere positie als je dan toch thuis komt te zitten. Niet alleen kun je een wachtgeld krijgen dat aangevuld wordt tot 70% van je laatste loon (lekker als je boven het dagloon zit) maar ook nog eens 3 keer zo lang als een ontslagen werknemer elders (tot maximaal 9 jaar). En als er dan wordt gereorganiseerd, zoals onlangs Sytens met de Kamers van Koophandel, dan staat in de wettelijke regeling keurig te lezen dat reorganisatie geen reden voor ontslag is. Dus dan maar thuis zitten en 100% doorbetaald worden. Dat doen ze in de marktsector ook?!? Vraag maar aan de ex-werknemers van Philip Morris!!!.
Terecht opruimen die relicten uit 'de late middeleeuwen'.
Fijn vooruitzicht voor de samenleving.