Advertentie
carrière / Nieuws

Arnhemmers sturen vage overheidspost retour

Gemeente vraagt inwoners om onduidelijke gedeelten te markeren, zodat de ambtenaar ze kan verbeteren. Het gaat om een proef.

13 januari 2025
Vrouw leest moeilijke brief
Shutterstock

Inwoners van Arnhem mogen brieven van de gemeente voortaan terugsturen als ze de tekst niet begrijpen. Het gaat om een proef, waarbij de inwoners met een markeerstift moeten aangeven welk deel ze onduidelijk vinden. Het is vervolgens aan de ambtenaren om in ongeveer twee weken een nieuwe, duidelijkere brief te schrijven. De proef wordt halverwege het jaar geëvalueerd.

Financieel beleidsadviseur

Gemeente Het Hogeland
Financieel beleidsadviseur

Teamleider Commissie Werkelijke Schade S14

JS Consultancy
Teamleider Commissie Werkelijke Schade S14

Termijn blijft gelijk

Wethouder Maurits van de Geijn (publieke dienstverlening) zegt in een verklaring: ‘We willen als gemeente onze inwoners zo goed mogelijk informeren en dus zo helder mogelijke brieven schrijven. Alleen lukt dat nog niet altijd, want inwoners krijgen nog te vaak brieven van ons die ze niet helemaal begrijpen.’

Het besluit in de brief verandert niet, benadrukt Arnhem. Ook de termijn waarin mensen bezwaar kunnen indienen, blijft gelijk.

Retoursticker

Arnhem is niet de eerste gemeente die inwoners aanspoort om moeilijke brieven terug te sturen. In april 2023 lanceerde Steffie, onderdeel van de stichting Leer Zelf Online, de ‘retour afzender’-sticker, waarmee ontvangers kunnen aangeven dat een brief te ingewikkeld is. Na berichtgeving in Binnenlands Bestuur werd de sticker een hit. Zorgorganisaties en bibliotheken bestelden stapels stickers, maar ook gemeenten verspreidden ze. Dit gebeurde onder meer in Hardenberg, Heusden, Brunssum, Landgraaf en Waalwijk. Eén gemeente stuurde de sticker proactief mee met overheidsbrieven.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Bert Bakker
De wet is de wet en die taal moet gebruikt worden.
Lex dura sed Lex.
Wel een idee om te zien hoe dat dan binnenkomt bij het rapaille maar gelukkig, geen termijnopschorting, geen besluitopschorting en geen verandering in de bezwaarprocedure.
Nog niet want dit is natuurlijk het begin van de ondermijning. Er zijn er gewoon veel en te veel die helemaal geen sjoege van Nederlands of onze wetten hebben en dat bouwt op met 1k per week in een rustige week.
R. D.
Dus dan moet ik mijn werk (deels) opnieuw doen omdat een of anders sjonnie, die er zijn hele leven al met de pet naar gooit, niet fatsoenlijk kan lezen. Wat kost de samenleving meer geld? De overheid die hier opnieuw moet gaan zitten tikken en uren schrijven, of de sjonnie die dan zelf even initiatief neemt en iemand zoekt die wel kan lezen.
Maar dat is het probleem hé, die sjonnie die niet kan lezen, dat zijn ook niet de types die hulp zoeken en dan stapelt het zich op.
Advertentie