Overheid loopt voorop in flexibel werken
Ambtenaren krijgen meer dan gemiddeld de mogelijkheid om flexibel te werken en daar maken ze dankbaar gebruik van blijkt uit onderzoek.
Ambtenaren werken graag plaats en- tijdonafhankelijk en doen dit ook meer dan de gemiddelde werknemer. Landelijk gezien mag momenteel nog maar 40 procent zelf bepalen van hun baas waar of wanneer hij zijn werk uitvoert. Bij de overheid ligt dit percentage op maar liefst 58 procent. Dat blijkt uit de Raet HR Benchmark 2014-2015 die TNS Nipo heeft uitgevoerd. ‘Van degenen die flexibel mógen werken, maakt 90 procent ook graag gebruik,’ voegt onderzoeker Sander Kars toe.
Trendsetters
Ambtenaren hebben over het algemeen niet het imago van trendsetters, maar in het geval van slim werken is dat beeld aantoonbaar onterecht. Ambtenaren willen tegenwoordig worden afgerekend op output,’ legt Sander Kars uit. Het wordt steeds normaler dat werknemers met hun laptop of tablet elders inloggen op het netwerk. ‘
Ander soort manager
Deze nieuwe manier van werken eist flexibiliteit van de manager. ‘Een ander soort ambtenaar vraagt ook om een ander soort manager,’ vertelt Kars. ‘Flexibel werken vraagt om vertrouwen en output-sturing. Het is belangrijk dat een manager met de medewerker concrete resultaatafspraken maakt en deze terug laat komen in de individuele doelstellingen en de uiteindelijke beoordeling. ’
Jonge mensen
Overigens vinden HR-managers uit de overheid dat flexibel werken een manier is om jonge mensen aan te trekken of te houden. 63 procent denkt dat deze voorwaarde een belangrijk instrument is om nieuwe aanwas te garanderen.
Digitaliseren
De overheid loopt ook voorop wat betreft het digitaliseren van de werkprocessen, constateerde Sander Kars. ‘Om plaats- en tijdonafhankelijk te kunnen werken is een goede infrastructuur een voorwaarde. Er wordt ook gekeken naar wat praktisch is en wat de ambtenaar graag wil. Zo is uit ons onderzoek bijvoorbeeld gebleken dat 70 procent hun eigen laptop of tablet voor het werk gebruikt, het zogenoemde “bring your own device”. En daar komt volgend jaar zelfs nog 14 procent bij.’
Reacties: 7
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Verder vergeet men te vermelden dat wij in algemene dienst zijn van 7.00 tot 23.00 en daarvoor de overwerk vergoeding zijn kwijtgeraakt.
Dit artikel dient herschreven te worden met een nieuw onderzoek erbij. De oveheid loopt dus niet voorop in flexwerken is mijn stelling.als je kijkt naar de exacte vertaling van wat flexen eigenlijk naar d eleter van dit woord zou moeten zijn. zou je thuis willen flexen, dan kunnenn er allerlei faciliteiten daarvoor niet worden gerealiseerd en dan kom je ook niet echt toe aan daadwerkelijk flexex.
De title moet luiden : De overheid loopt voorop in het gedeeltelijk flexen of doet een poging daartoe