Advertentie
carrière / Nieuws

Ambtenaren doen graag aan persoonlijke ontwikkeling

Een ontwikkelingscheque van 500 euro heeft de helft van de ambtenaren van het Amsterdamse stadsdeel Oost gemotiveerd om cursussen voor persoonlijke ontwikkeling te doen.

29 november 2012

In het Amsterdamse stadsdeel Oost is het tegenwoordig erg populair om een cursus te doen. Wordt de bestemming van het opleidingsbudget elders nog vaak door leidinggevenden bepaald, in Oost komt het initiatief van de medewerkers zelf. Maar liefst de helft van alle stadsdeelambtenaren, zo’n 450, neemt deel aan een vorm van persoonlijke ontwikkeling. Het geheim: de zogenoemde 'Ontwikkelcheque'.

Verzilveren met plan
In stadsdeel Oost is een goed idee maar liefst 500 euro waard. Voor iedere medewerker is dit bedrag in de vorm van een ontwikkelcheque gereserveerd, te besteden aan een cursus. Het bedrag kan verzilverd worden wanneer de ambtenaar met een plan komt om zichzelf binnen de organisatie te ontwikkelen. En dat werkt als een trein, vertelt woordvoerster Violet Rouwhorst.

Versterken

‘De cheques zijn voor iedereen bedoeld, mensen in zowel de binnen- als de buitendienst. Medewerkers die normaal nooit interesse hadden in een cursus melden zich nu ineens wel aan. Het is ook een positieve insteek. Dus niet: volg een cursus om iets te leren waar je niet goed in bent, maar versterk waar je wel goed in bent,’ aldus de woordvoerster.

Stadsdelen onder vuur
Extra kosten brengt deze vorm van persoonlijke ontwikkeling niet met zich mee, volgens het stadsdeel. Het bestaande opleidingsbudget blijft namelijk hetzelfde maar wordt anders verdeeld. De timing voor het concept is overigens opvallend. De stadsdelen liggen onder vuur, er worden ingrijpende bezuinigingen verwacht. Grote kans dat de cursisten de kennis in een hele andere dagelijkse praktijk moeten gaan brengen. Maar volgens Violet Rouwhorst liggen daar nu juist kansen.

Nieuwe manier van werken

‘Als je je ontwikkelt op het gebied waar je kracht ligt, dan heb je daar altijd wat aan. Bovendien kunnen we hiermee nieuwe manieren van werken leren, we zullen toch met een kleinere organisatie de bewoners van dit stadsdeel van dienst moeten zijn.’ 

Rijbewijzen

De ambtenaren die hun ontwikkelcheque hebben ingezet zijn door de hele organisatie te vinden. Zo werden bij de veegdienst bijvoorbeeld rijbewijzen gehaald voor andere voertuigen, volgden bodes agressietrainingen en mentoren voor nieuwe medewerkers deden de cursus coachend communiceren.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Mark de Vries / Adviserend Partner
@Hannes: dus als het stadsdeel niet meer bestaat, bestaan de medewerkers ook niet meer. En dus hoef je daarom niet te investeren in hun ontwikkeling. Kans is groot dat deze mensen ergens anders overheidsdienaar zijn, denk je niet?



Verder: De sterkten ontwikkelen ipv de zwakten is wat mij betreft geen nieuw idee.. Zegt het feit dat dit in dit artikel als bijzonderheid wordt neergezet iets over de wijze waarop men kijkt naar talentontwikkeling en benutting? Net zoals men kijkt naar mobiliteit; vanuit een probleem? Ik hoop het niet! Iedereen heeft de aanleg om ergens goed in te zijn. Het is de kunst voor werkgever en werknemer om daar samen achter te komen en dat dan ten volle te benutten....

Als de werkwijze 'Stadsdeel Oost' daarbij helpt, vind ik dat prima!
Hannes Haganum / kritisch lezer
Ontwikkelen binnen de organisatie ? In 2014 is er waarschijnlijk geen stadsdeel Oost meer..
Advertentie