Omstreden loonvoorstel volgende week voor rechter
Het kort geding dat de FNV tegen de werkgevers en de andere collega-vakbonden aanspant, speelt volgende week. De inzet is het loonruimtevoorstel dat in juli is afgesproken. Hierbij gaan ambtenaren er in de eerste instantie ruim 5 procent op vooruit, onder meer bekostigd uit eigen pensioen. Volgens de FNV kost deze constructie de ambtenaar op lange termijn veel meer dan het oplevert. De FNV tekende als enige vakbond niet en hoopt dat de rechter er ook zo over denkt.
Tegensprekende cijfers
En hoewel de werkgevers en ambtenarenbonden als het CNV geloven in het nieuwe voorstel, kwam het ABP met cijfers die tegenspreken. Als de bonden akkoord gaan met het huidige werkgeversbod, zullen de ambtenaren het na hun pensioen moeten bezuren, becijfert het pensioenfonds. Als de huidige loonsverhoging bij een modaal salaris zo’n 60 euro per maand is schiet de ambtenaar er na zijn pensioen voor zo’n 200 euro bij in. Precies wat de FNV eerder beweerde. De tegenpartijen geloven deze berekeningen niet.
CNV
Vakbond CNV, die wel het onderhandelaarsakkoord heeft getekend, betwijfelt of de cijfers van het ABP kloppen. ‘Ons zijn geen ABP-berekeningen over het loonakkoord bekend,' zegt Jorick de Bruin, onderhandelaar CNV Overheid. 'Ten onrechte worden deze berekeningen toegepast op de resultaten uit het loonakkoord. Deze berekeningen zijn gemaakt al voordat het loonakkoord werd gesloten, zodat de loonsverhoging van 5,05 procent niet is meegenomen.’
Plasterk
Hoe groot de pensioendaling exact uitpakt is volgens de minister Plasterk van Binnenlandse Zaken moeilijk te zeggen, zo antwoordde hij eerder op vragen van de vaste Kamercommissies van Binnenlandse Zaken en Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De ontwikkeling is volgens hem afhankelijk van meerdere factoren, zoals de inflatie.
Ongeldig laten verklaren
Ton Heerts, voorzitter FNV, zegt over het kort geding: ‘Door dit loonvoorstel worden 2,8 miljoen mensen hard geraakt in hun pensioen. En dit terwijl er onzorgvuldig is gehandeld bij het afspreken hiervan. Er is immers geen open en reëel overleg gevoerd. De uitslag van dit kort geding is echt heel belangrijk en we zien het met veel vertrouwen tegemoet.’ De FNV hoopt met het kort geding het loonvoorstel ongeldig te laten verklaren. De zaak dient op donderdag 17 september om 10.00 uur bij de rechtbank in Den Haag.
Wederom zijn jongeren de klos met dit akkoord. Niet de eerste keer sinds de verslechteringen van de ambitie sinds '97. De compensatie welke jongeren ontvangen in het loon weegt naar verhouding niet op tegen de verslechtering van de aanspraak. Naar verhouding ontvangt de oudere garde (overgrote deel van de actieven) een hogere compensatie (verslechtering is minder, maar als gevolg van hogere lonen de compensatie groter; de inleg van jongeren is gezien het te behalen rendement ook hoger dan de waarde van de oudere garde).