Advertentie
carrière / Nieuws

Megakorting op ambtenarenpensioen dreigt

De pensioenen van ambtenaren dreigen de komende twee jaar fors gekort te worden, als de rente waarmee pensioenfondsen moeten rekenen niet wordt aangepast.

22 augustus 2012

Als de rente waarmee pensioenfondsen moeten rekenen niet wordt aangepast, moet pensioenfonds ABP zijn pensioenen in de komende 2 jaar mogelijk met in totaal 14,5 procent verlagen. Het gaat om 0,5 procent in 2013 en 14 procent in 2014. Ook moeten de pensioenpremies dan fors omhoog.

Notitie
Dat staat in een interne notitie van ABP, het pensioenfonds voor overheidspersoneel en onderwijs. Een woordvoerster heeft woensdag een bericht van de Volkskrant hierover bevestigd. Ze onderstreept dat het hier gaat om het meest sombere scenario. Minister Henk Kamp van Sociale Zaken heeft al laten weten dat hij de rekenrente voor pensioenfondsen mogelijk gaat aanpassen.

Rente extreem laag
De overheid hanteert allerlei regels om te bepalen of pensioenfondsen ook in de verre toekomst aan hun verplichtingen kunnen voldoen. Een belangrijke rol daarbij speelt de rente waarmee ze moeten rekenen. Deze is door de eurocrisis extreem laag. Daardoor dreigen niet alleen bij het ABP, maar ook bij veel andere pensioenfondsen drastische kortingen. De fondsen dringen dan ook al geruime tijd bij Kamp aan op een aanpassing van het rentepercentage.

Premie flink omhoog
Als er niets aan de regels verandert, gaan niet alleen de pensioenuitkeringen omlaag, maar moet ook de pensioenpremie die werkenden betalen flink omhoog, in het ergste geval met zo’n 25 procent. In de ABP-notitie wordt erop gewezen dat dit slecht is voor de economie en de werkgelegenheid.

Rekenrente
De woordvoerder van Kamp zegt dat de minister waarschijnlijk in september een knoop doorhakt. Een eventuele aanpassing van de rekenrente mag niet ten koste gaan van de belangen van de jongere generatie, benadrukt hij. De pensioenfondsen moeten ook in de toekomst hun verplichtingen kunnen blijven nakomen. Kamp houdt bij zijn besluit ook rekening met een mogelijke aanpassing van de rekenrente voor verzekeraars door de Europese Unie.

Reacties: 34

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

mongo
De pensioenuitkeringen met 14,5% omlaag en de pensioenpremie die werkenden betalen, in het ergste geval, met zo’n 25 procent omhoog. We hebben het hier dus over een totaal van bijna 40% verschil!!

Ook ik betaal al premie vanaf mijn 17e en heb alle mooie regelingen mogen meebetalen waar ik nooit zelf van kan profiteren, ook niet een beetje.

En zelf iets regelen? Je bent als ambtenaar verplicht mee te betalen aan de premies voor het ABP, dus waar haal ik het geld vandaan zelf iets te regelen?
Arie Sigterman / Contract en Accountmanagement
@ Boris, ik betaal al 36 jaar aan ABP; 3 jaar pensioen van eerder werkgever(BV Detam)is teruggestort naar Den Haag. 90 miljard van ABP door DenHaag gebruikt om gaten te dichten, toen het rendement ABP nog prima was. Hoe zo jongeren buiten schot laten, daar betaal ik nu ook al aan mee. Mijn belangen als oudere zijn veel groeter meneer de woordvoerder namens dhr. Kamp. Trouwens over rendement gesproken, van mijn bank krijg ik 2,2%, naast mijn 1,2% vermogens belasting?! Ik teer met inflatie erbij dus dik in!
Arie Sigterman / Contract en Accountmanagement
@ Boris, ik betaal al 36 jaar aan ABP; 3 jaar pensioen van eerder werkgever(BV Detam)is teruggestort naar Den Haag. 90 miljard van ABP door DenHaag gebruikt om gaten te dichten, toen het rendement ABP nog prima was. Hoe zo jongeren buiten schot laten, daar betaal ik nu ook al aan mee. Mijn belangen als oudere zijn veel groeter meneer de woordvoerder namens dhr. Kamp. Trouwens over rendement gesproken, van mijn bank krijg ik 2,2%, naast mijn 1,2% vermogens belasting?! Ik teer met inflatie erbij dus dik in!
Demosthenes
Volgens mij is het probleem niet sec de Eurocrisis, maar het feit dat de ECB er voor kiest de rente zo laag te stellen om de crisis te bestrijden (vooral in de landen met problemen). Als NL zelf nog de mogelijkheid had de hoogte van de rente vast te stellen, was niet niet gebeurd. Ik vraag mij of dit verlies van pensioenwaarde door een lage rente ook meegenomen is in de berekeningen over hoe veel NL van de Eu profiteert. In iedere geval betalen pensioenengerechtigden en mensen met een (komend) ABP-pensioen nu het gelag...
gerrie
Lekker naief om te denken dat een ander voor jou spaart. Banenfokkerij die pensioenfondsen. En de bestuurders gaan er met het grootste stuk vlees vandoor. Afschaffen dus.
roosje / WMO
Ik werk al 42 jaar en moet nog 7 jaar werken om op mijn 66e jaar AOW te krijgen. Ik werk dan 49 jaar met als resultaat dat mijn pensioen gekort gaat worden.

Het moet niet gekker worden in dit land. Ik heb inmiddels misgelopen n.l. maar 12 weken zwangerschapsverlof; viel net buiten het toen ingevoerder ouderschapsverlof; met 40 jaar pensioen stoppen met werken; stoppen op mij 62 jaar; stoppen op mijn 65e jaar en nu mag ik tot 66 jaar werken. Mijn oude-tuttendagen zijn ook ingenomen. Hoera ik werk tot mijn dood.

mark
Heel goed! ABP belegt in Facebook-zeepbel en legt de rekening bij de ambtenaar neer. Goeie zaak. Ga zo door!
True
Terecht, je mag de missers van vroeger niet eenzijdig afwentelen op de jongere generatie.
henk
op de jongere generatie wordt helemaal niets afgewenteld. Zij hebben nog niets bijgedragen in het ABP. Wat hier gebeurt is veel erger: de overheid heeft geld gestolen uit de pot (in de tijd van kok en lubbers) en nu gaat het nog een keer gebeuren. geld wat ik heb gespaard. SCHANDE
De betweter / ambtenaar
@Roosje: Uiteindelijk is gebleken dat er gewoon niet genoeg gespaard is, danwel dat er teveel is uitbetaald aan de generatie die al met pensioen is en niet genoeg gespaard had. Zoals de zaken er nu voorliggen heb je gewoon niet genoeg gespaard voor je gegarandeerde pensioen. Door dat nu op te eisen betaalt de jongere generatie dus dat extra deel van je gegarandeerde pensioen, waardoor er voor hen minder belegd kan worden en er uiteindelijk niks overblijft. Kortom: Het is jammer dat je de worst die men je heeft voorgehouden niet krijgt, maar je hebt gewoon niet genoeg gespaard!

@ Boris: we hebben het over pensioenen, hoe kun jij nu al meebetalen aan de jongere generatie, die werkt nog.
ariejansen
Het wordt tijd voor een stevige rechtszaak of parlementair onderzoek!!!!!!! Maar geef eerst mijn geld terug.
pieter jongens
Waar blijft Mark Rutte nu? Zeilt hij nog steeds? Dit zijn de gevolgen van zijn wanbeleid. Mensen: stem niet meer op deze VVD en CDA rovers en bandieten
True
niet zwetsen henk @11:15, de jongere generatie betaalt het grootste deel van jouw pensioen, zo hebben we dat in NL geregeld.

Morsnova / inwoner
@Pieter Jongens: je hoeft van mij geen fan van Rutte te zijn of een aanhanger van VVD of CDA, maar om nu deze partijen de problemen bij het pensioenfonds in de schoenen te schuiven slaat nergens op. De fondsen staan onder druk door boekhoudregels - en die dateren van lager geleden - en de economische crisis en de extreem lage rente die daar het gevolg van is. Ook die crisis is niet de schuld van Rutte. Het enige wat je de regering zou kunnen verwijten is hoe ze omgaan met de crisis, maar het is zeer de vraag of dat met een andere regering sunbstantieel anders geweest zou zijn. Dankzij de monetaire unie zijn de nationale middelen om de crisis te bestrijden immers beperkter geworden. Dat kan je vervelend vinden, maar dat is wel de realiteit.



Even onzinnig is de reactie van @Mark. Wat wil je dan? Dat het ABP niet meer gaat beleggen? Wat moeten ze dan doen: spaarbankboekjes? De enige manier om een groot vermogen te doen toenemen is beleggen, en dat kan in aandelen, in grondstoffen, in vastgoed, in grond e.d. En dat doet ABP dus ook. Gelukkig maar, anders zou er helemaal geen cent meer zijn. En beleggingen spreidt je; dat is verstandig. Want soms gaat het mis op een markt of zakt zelfs een betrouwbaar fonds in elkaar. Zo was Ahold jarenlang een erg solide volksaandeel, maar opeens bleek er iets mis met de boekhouding van een Amerikaanse dochter en verloor het aandeel 90% van zijn waarde. Inmiddels is het weer drie keer zoveel waard als na die ramp een paar jaar terug. Zo belegt ABP ook in Facebook, met een minimaal percentage van het vermogen. Blijkt niet goed, Jammer, dat hoort bij beleggen: gecalculeerd risico''s nemen.



Of dacht he dat je een vermogen opbouwt door het naar de bank te brengen en rente te ontvangen? Dream on!
Janssen / Boekhouder
Een pensioenprobleem, een hele prestatie als je bedenkt dat het volgende systeem bestaat:

- een collectief pensioensysteem, de AOW, bedrijfspensioenfonds (ABP) en fiscale spaarsystemen en schijnbaar volgens de politiek ook de vermogensopbouw in onroerend goed.

Een vraag:

- wie van jullie heeft ZELF maatregelen genomen om financieel een goed "pensioen" te hebben? Daar bedoel ik dus niet mee, dat andere jouw probleem moeten betalen.

De Aow: dit kan een groot probleem worden, als de werkende nederlander weigert de rekening te betalen!! Blijft deze betalen, dan is er niets aan de hand!!

ABP: FPU/VUT zijn collectieve systemen die iedere abp premiebetaler moet betalen. Maar dit is veroorzaakt door de overheid, het ABP was hierop tegen!

De bestaande pensionado's worden ouder, dat is niet erg, maar zij hebben hierdoor te weinig premie betaald. De huidige premiebetalers moet dit ophoesten, maar ontvangen deze rechten niet in de toekomst. Dus jongeren betalen mee!!!

Het ABP mag beleggen, maar als je je eigen pensioen opbouwt zal je dit waarschijnlijk zelf ook doen.

Fiscale systemen: sparen voor de toekomst. Lijfrente, banksparen etc. Alleen het probleem is, dat overheid jaarlijks het sociaal contract wijzigt.

Onroerend goed: een ideetje van D66, maar waarschijnlijk ook in de gedachten van andere partijen.

Welk systeem je ook neemt, ik ben bevreesd dat de overheid je voor de voeten loopt. Dus ik ben van mening dat de overheid zo klein mogelijk gemaakt moet worden, dan kost deze ook minder en de burger wordt weerbaarder, en zelfredzaam.
Hans Boet / zelfstandig ondernemer
Elke dag volg ik het economisch nieuws. Tot enkele jaren terug (voor de bankencrisis die een paar honderd directeuren wereldwijd zelf veroorzaakt hebben en niemand anders) ging het uitstekend met onze reele economie, We kwamen zelfs arbeids-krachten tekort. De afgelopen jaren hoor ik dagelijks niets anders dan negatieve berichten en stoere taal over harde(re) ingrepen die zowel de koopkracht van personen als de slagkracht van bedrijven en het overall vertrouwen verzwakken. Economie is in essentie psychologie en veel beter zou het zijn als men in Europa nu alle denkbare economische stimuleringsmaatregelen zou nemen. Het wordt nu van kwaad tot erger en het vertrouwen is compleet zoek. We koersen net als de Titanic regelrecht af op de ijsberg (ook internationale conflicten zoals een Franse minister van Buitenlandse zaken vorig jaar aangaf en dat toen leidde tot veel hoongelach maar was hij zo abuis? )en hoe dichter we bij de ijsberg komen des te vaker geven onze staatslieden opdracht de snelheid verder te verhogen en nog meer en sneller technocratische bezuinigingen door te voeren. In deze tijd helpt alleen het herstel van vertrouwen door fors anticyclisch overheidsbeleid en als we allemaal in Europe het toegestane begrotingsgtekort verdubbelen is iedereen gelukkig en verdienen we dat de komende decennia dubbel en dwars terug. En Keynes zei het al begin vorige eeuw..in the long run we are all dead..Structurele krimp zal fatale gevolgen kunnen hebben.De tegenstanders hiervan pleiten voor herstructureringen en ook dat is soms nodig maar ook die hebben maar een beperkte houdbaarheidsduur en als we alles hergestructureerd hebben zal blijken dat de wereldeconomie om weer heel nieuwe strucuren vraagt. De wal zal het schip keren en ik verwacht zonder koerswijziging gouden tijden voor vakbonden en linkse partijen.. . .
Hans Boet / zelfstandig ondernemer
Overigens denk ik dat een fors pakket aan stimuleringsmaatregelen helemaal niet tot een hoger overheidstekort hoeven te leiden en dat hangt mede af van het zogeheten multipliereffect. In simpel Nederlands kunnen de totale positieve en negatieve effecten van bezuinigingen en stimuleringen per saldo een veelvoud bedragen van het oorspronkelijke bedrag en zelfs in samenhang contraproductief zijn., Zie de huidige situatie in Griekenland, Het gaat om de juiste timing en balans. Door het stringente bezuiningsbeleid in Europa haperen nu ook zelfs topeconomien zoals die van Brazilie, China en India. Kortom we krijgen de rekening de komende jaren via meerdere wegen gepresenteerd, nationaal en internationaal. Als de raad van besturen van pensioenfondsen pleiten voor een andere rekenrente dan lijkt mij tijdelijke honorering tegen de achtergrond van mijn eerdere betoog heel redelijk, . .
Mark
Het is jammer dat een enkeling hier de feiten niet kent en dan de ander beticht van van iets wat niet zou kloppen. Zijn taalgebruik is denigrerend, helaas. Wellicht Is het mogelijk dat hij/zij nog weer even naar school gaat om de feiten wel goed te leren en correct gedrag te vertonen. Een ieder spaart voor zijn eigen pensioen op basis van loon en dienstjaren. Het wordt tijd dat we hierme gaan stoppen en dat iedereen voor zichzelf gaat zorgen. Voor anderen zorgen, solidariteit, e.d is oud denken. Ieder voor zich, privatisering, concurrentie, optieregelingen en mega salarissen is hot. Desnoods ten koste van anderen. Zo lijkt het nu te zijn en dat past uitstekend in ons liberale gedachte goed. Leve de VVD
spiedend oogje
Beste mensen,

Volgens mij hebben we een goed systeem. Maar volgens mij kan het ABP zelf nog gigantiesch schrapen !!!!!!???

Wat leg ik in van mijn ingelegde euro in mijn pensioen??

Minimaal de helft gaat op aan OVERHEAD!!!!!@.

Hier moet ik van kotsen. Het personeel van het ABP is onze hoogste kostenpost. Dus afschaffen dit ABP dictatuur.

pieter / wegkijker
Interessante discussie. Ik betaal vanaf 1983 een premie voor de VUT, later FPU. Deze premie bedraagt momenteel een kleine 150,00 per maand. Zelf zal ik hier niet van kunne "profiteren". Verder betaal ik een forse pensioenpremie. Mij is inmiddels duidelijk dat de premie steeds hoger zal worden en het pensioen daarentegen steeds lager. Ik denk dat we, om de zaak nog een beetje in balans te kunnen houden, af moeten van de ietwat riante regelingen voor de collega's die nog steeds voor hun 65e kunnen stoppen.

Dit is een politieke keus, hier kan het ABP niks aan doen.
willem / AOWer opzichter BWT
Er is door iedereen meer dan genoeg gespaard. ABP kantoor verbouwing 93 miljoen, nieuwe kantoren in het binnen- en buitenland, vette salarissen, bonissen, potten, nog nooit zo vol geweest met geld. En dan hun winderige woorden: bijverzekeren, we worden ouder, lage rente, onzekere toekomst, enz. Maar intussen wordt iedereen bij de neus genomen: 2 jaar later met pensioen, premie flink verhoogd, uitkeringen vors gekort, uitkeren naar gelang er geld is. en dat alles is niet niks, en nog is het niet genoeg, afgezien de maatregelen in het verleden: midloon, - 30 %, sponseringen, het teruggeven en afstaan van grote sommen geld. De jongeren en de ouderen de schuld in de schoenen schuiven is een uit de lucht gegrepen cretologie; de zoveelste van de vele die reeds geventileerd zijn. Het begint altijd met een vermeende waarschuwing gevolgd door de uitvoering. Pensioenfondsen komen met het idee en indoctrineren de politiek en de vakbonden. De politiek laat zich ompraten, bijgestaan door de vakbonden en de pensoenfondsen steken dan alweer de winst in hun zakken. En de onmondige deelnemers zijn dan de kippen die de dekkingsgraad van de pensioenfondsen gedwongen op pijl moeten houden. Mijn finananciële positie zou veel beter zijn geweest als ik mijn geld nooit aan premie aan pensioenfondsen betaald zou hebben.
middelveld / bewoner van drenthe
One liners, verdachtmakingen enz passen niet bij de vrij complexe pensioenproblematiek. Laten de mensen toch vooral eerst eens de moeite nemen de feiten goed op een rij te zetten. Misschien dat het ABP hier eens wat over zou kunnen schrijven in dit medium. Wat mij intrigeert is dat - toen ik in 1974 begon met werken voor de overheid - pensioen niet iets was waar je je mee bezig hield. Er werd je verteld, dat als je over een jaar of veertig zou stoppen er toch een pensioen zou worden verstrekt van wel 90% van het laatstverdiende salaris. Ik geloofde dat toen, want mijn werkgever was een nette gemeente. Gevolg was dat je geen andere maatregelen nam om zelf voorzieningen te realiseren. In de loop der jaren werd het perspectief op korter werken groter. Ik heb zelfs nog berekeningen liggen welk pensioen ik zou krijgen als ik met 55 er uit zou gaan. Daar kom ik nu pas aan als ik met 65 met pensioen ga. Steeds werd een worst voorgehouden en kon je die haast grijpen, dan werd die weer verder weg gehangen. Ik ben benieuwd of ik of 3 jaar echt van de worst zal kunnen eten, of dat het dan toch op een houtje bijten wordt. Dit soort schuivende perspectieven is funest voor het vertrouwen in de overheid als werkgever. Maar de gelegenheid om zelf nog adequaat eigen maatregelen te treffen, is er feitelijk ook niet meer. Ik zal het er dus mee moeten doen en hoop er maar het beste van. Misschien wordt het wel zoethout!
Insider / ...
Met z'n allen googelen: ABP - Hennie Kemner

Greep van Lubbers (CDA, 32 miljard + de kosten van de VUT)

en de bonden (incl.bestuur ABP) stonden erbij en keken ernaar........Reden waarom ik dus nooit van mijn leven lid wordt van een bond!
snip
@ bertus



Google dan gelijk even op Wim Kok /ABP.

Insider / ...
@snip Lubbers, Kok, Wiegel, de Waal, het zijn allemaal doorgewinterde kapitalisten die maar 11/2 prioriteit kennen en dat is henzelf en daarna hun old boys network.

Er is overigens geen enkele politieke partij waar ik iets mee heb.
Willem Kamps
Wat ik al langer vermoedde, begint steeds meer werkelijkheid te worden. Ik werk vanaf mijn zeventiende (ben nu 54) en mag dankzij de Kunduzcoalitie tot mijn 67ste doorwerken (dan heb ik 50 jaar gewerkt). Ik heb aan alle eerder stoppenregelingen meebetaald, maar zal er zelf nooit enige profijt van hebben. Sterker, nu blijkt de basis, het pensioen zelf, te verdampen. In de komende jaren zie ik de pensioenleeftijd nog verder worden gelegd en tegen de tijd dat ik misschien op mijn 72ste een keer mag stoppen, is er waarschijnlijk HELEMAAL niets meer te halen, hooguit een schamele AOW-uitkering. Daarmee kan ik dan alleen in mijn basisbehoeften voorzien. Oh ja, en omdat ook op de zorgkosten wordt bezuinigd en er vraagtekens worden gezet bij het doorbehandelen van oudere patiënten, zal ik bij het eerste beste griepje niet meer worden geholpen en middels palliatieve sedatie uit mijn lijden worden verlost…. Dank u wel, regering.
Baantjerfan
Waar zijn die 32 miljard gebleven die een kabinet ooit "leende"? Ook verdampot zeker in de bodemnloze put die Griekenland heet! Het kabinet dat nu aan de macht is, bezuinigt vroluijk verder. Dat geld zien we dus nooit meer terug!

Stem daarom 12/9 SP! MP Roemer betaalt het ook niet terug, maar hij wil tenminste nog wat werk proberen te genereren door geen boetes aan Brussel te betalen.
True
@de Bruijn



die Roemer van jou wil miljarden naar Z-Europa wegsluizen, maar dan via de ECB.

Is de stoere praat over 1,2 miljard boete niks bij, een laf SP rookgordijntje.
Andreas Dijk / directiesecretaris Congres- en Studiecentrum VNG
Toch gek dat voor pensioenfondsen zo'n lage rekenrente geldt, terwijl volgens de fiscale regelgeving (vermogensredementheffing) een burger toch 4% rendement op zijn vermogen maakt.
Habets / burger
Ik las dat het ABP heeft belegd in Facebook aandelen.

Als je na het ineenstorten van de internethype nog gaat beleggen in deze categorie aandelen is dat dom en gokken met mijn geld.

Geloof maar dat pensoenfondsen kunnen hun verplichtingen niet nakomen. Hoe mooi het allemaal voorgesteld wordt met dekkingsgraden en andere blabla. Ik geloofde er al niet in toen het goed ging: heel simpel: ABP en concorten zijn monopolisten in het geldcircuit., Controle is een wassen neus. Enne,,, die fles gaat net zo lang... Uiteindelijk hebben pensioengerechtigden wel het recht op geld echter niks in handen.
True
ouwe ambtenaren hebben het multicul drama veroorzaakt, in de Tiber met dat zootje.
Boris
Tegen de tijd dat ik (naar ik hoop) de immer stijgende pensioengerechtigde leeftijd behaal dan zal blijken dat er niets meer is en dat ik al die jaren voor anderen heb betaald. Iedereen wordt bestolen en dat is al jaren aan de gang. Het maakt ook niet uit op wie je stemt. Ze zijn visieloos, op korte-termijn-eigen-gewin uit en volstrekt onbetrouwbaar. Er helpt maar 1 ding: de macht echt terug naar het volk (en nee! dan bedoel ik dus ook niet de communisten van de SP)
willem / AOWer opzichter BWT
Verplichtstelling weg: 100den pensioenfondsen weg: chantage en geldroverij weg: Zware onkosten weg: al die dure kantoren weg: paternalisme weg: tjonge tjonge wat een verlichting!
Irma
Ik ga zelf weg als ambtenaar en neem een normale baan waar ik word gewaardeerd en waar de pensioenregeling prima is; IBM. Mijn kinderen van 25 en 22 raad ik af om ambtenaar te worden.. Ik snap dat het heel erg is voor mensen die niet weg kunnen bij de overheid, maar voor zij die wel kunnen gaan zou ik zeggen: doen!!! Wegwezen dus.
Advertentie