'Almere moet stoppen met term hoofdredacteur'
Het Genootschap van Hoofdredacteuren wil dat de Almere niet langer de functietitel ‘hoofdredacteur’ gebruikt voor een pas aangestelde functionaris bij de gemeente. Met het gebruik van die titel brengt Almere volgens het Genootschap de journalistiek schade toe.
Het Genootschap van Hoofdredacteuren wil dat Almere niet langer de functietitel ‘hoofdredacteur’ gebruikt voor een pas aangestelde functionaris bij de gemeente. Met het gebruik van die titel brengt Almere volgens het Genootschap de journalistiek schade toe.
Nieuwe manieren
Almere maakte vorige week bekend dat Astrid Prummel, oud-hoofdredacteur van het vakblad Adformatie en eigenaar van een communicatiebureau, aangesteld te hebben als hoofdredacteur bij de gemeente. Zij krijgt de leiding over het eigen redactie- en nieuwsteam van de gemeente. Almere wil daarmee naar eigen zeggen nieuwe manieren ontwikkelen om contact te maken met de inwoners van de gemeente.
Kwaad daglicht
Het Genootschap van Hoofdredacteuren is er allerminst blij mee dat Prummel als communicatiefunctionaris bij een overheidsorganisatie de titel van hoofdredacteur gaat voeren. In een brief aan de gemeente laat voorzitter Marcel Gelauff weten dat het Genootschap zich de afgelopen jaren steeds intensiever moet inspannen om de belangen van de onafhankelijke en pluriforme journalistiek in Nederland te beschermen en te versterken. ‘Beschuldigingen zonder enige grondslag, infame verdachtmakingen, kwetsende frames en niet aflatende pogingen de journalistiek in een kwaad daglicht te stellen, zijn helaas aan de orde van de dag. Voor individuele journalisten gaat dit bovendien steeds vaker gepaard met intimidatie, bedreigingen, regelrechte agressie of zelfs geweld.’
Verbazing en ongerustheid
Tegen deze achtergrond heeft het Genootschap ‘met een gevoel van verbazing en ongerustheid' kennisgenomen van het besluit van Almere om een hoofdredacteur aan te stellen. De journalistiek controleert immers de macht en stelt misstanden aan de orde. De hoofdredacteur ziet er op toe dat de onafhankelijkheid van de redactie wordt beschermd. Dan past het volgens Gelauff niet dat een overheidsfunctionaris in dienst van een gemeente zelf de functiebetiteling van hoofdredacteur gaat voeren.
Verlengstuk
Het genootschap benadrukt in de brief dat journalisten al regelmatig worden gezien als verlengstuk van de overheid of daarvan worden beschuldigd. ‘Als de overheid dan zelf terminologie gaat gebruiken die in onze samenleving staat voor kernwaarden van de onafhankelijke journalistiek dan brengt u de journalistiek schade toe. Juist vanuit dit perspectief achten wij het zeer onverstandig, dat u als overheidsorgaan de functietitel hoofdredacteur heeft ingevoerd. Het gebruik van de functietitel hoofdredacteur door een overheidsorgaan wekt verwarring bij het publiek, kan worden gebruikt tegen de journalistiek en zet de journalistiek verder onder druk’, zo schrijft het Genootschap.
Niet de enige
Gelauff dringt er namens het Genootschap bij de gemeente op aan om de term niet langer te gebruiken en kondigt aan ook contact te zoeken met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten om de zorgen van het genootschap hierover te delen. Want Almere is volgens het genootschap niet de enige overheidsorganisatie met een medewerkers die de titel hoofdredacteur voert.
De term hoofdredacteur voor de persoon die de redactie leidt is in de overheidscommunicatie al bijna 20 jaar in zwang. De gemeente Amsterdam (waar ik voor werk) heeft er al een sinds 2003 en we waren zeker niet de eerste.
In al die tijd hebben we hiermee niet getornd aan de onafhankelijkheid van de journalistiek. 'Een gevoel van verbazing en ongerustheid' vind ik daarom wel erg grote woorden.