VNG schrikt van cao-tegenbod bonden
De looneis van 9 procent strookt volgens gemeentekoepel VNG niet met de financieel penibele situatie van gemeenten vanaf 2026.
De gemeentelijke werkgevers zeggen geschokt te zijn door het tegenvoorstel van de vakbonden de ambtenarensalarissen met 9 procent te verhogen. De werkgevers deden eerder in de cao-onderhandelingen een openingsbod van 5,6 procent.
Vervroegde uittreding
Het tegenbod van de vakbonden werd vrijdag 31 januari gedaan: een salarisverhoging van 9 procent voor 21 maanden, naast onder meer een uitbreiding van de regeling voor vervroegde uittreding (RVU) – drie jaar voor de AOW-leeftijd. Verder stellen de bonden voor ambtenaren die zwaar werk verrichten vanaf 55 jaar te ontlasten niet meer te verplichten om overwerk, nacht- en/of beschikbaarheidsdiensten uit te voeren. Wat onder de definitie ‘zware beroepen in de gemeentelijke sector valt’ dient wat de bonden betreft voor 1 oktober 2025 te zijn uitgewerkt.
Ravijnjaar
‘Werkgevers zijn nogal geschrokken van de hoge looneis van de vakbonden’, zegt de Utrechtse wethouder Rachel Streefland, voorzitter van de onderhandelingsdelegatie van de werkgevers. ‘Het ravijnjaar 2026 ziet er erg slecht uit. De financiële situatie van veel gemeenten is zeer onzeker. Deze looneis strookt geheel niet met deze serieuze werkelijkheid.’
Korting gemeentefonds
Het gat tussen het bod van de VNG en het tegenbod van de vakbonden is volgens Streefland veel te groot. Werkgevers bieden 5,60 procent voor twee jaar, tot 1 april 2027. In 2026 krijgen gemeenten een flinke korting op het gemeentefonds te verwerken. Onderzoek wijst uit dat driekwart van de gemeenten daardoor een fiks begrotingsprobleem krijgt. ‘Werkgevers komen toch – anders dan het rijk – niet met een nullijn in 2026’, aldus Streefland. En voor in de eerste drie maanden van 2027 doen ze naar eigen zeggen bovendien ‘een forse loonstap.’
Vervolg onderhandelingen
Werkgevers hebben tijdens het cao-overleg op 31 januari niet meer inhoudelijk gereageerd op de andere onderdelen van het tegenbod van de vakbonden. Ze vinden het belangrijk vaart in de cao-onderhandelingen te houden om zo zekerheid en duidelijkheid te bieden voor medewerkers en de sector voor de langere termijn. De partijen hebben afgesproken om op vrijdag 14 februari verder te onderhandelen.
- 1 jaar
- 6 % (geen IKB nonsens)
- Studielening voor terugbetalen via IKB voor iedereen (zoals Rijk) (dit moeten de werkgevers zelf ook willen want ijzersterke wervende arbeidsvoorwaarde)
- 16euro per uur minimaal