Advertentie
carrière / Nieuws

Ambities Leiden sporen niet met ambtelijke capaciteit

De situatie bij de gemeente Leiden past volgens de accountants van Deloitte in het landelijke beeld.

12 januari 2024
Meer personeel nodig
Shutterstock

Leiden krijgt het dringende advies meer ambtenaren aan te trekken als de gemeente al haar ambities wil waarmaken. Volgens huisaccountant Deloitte lukt het anders niet de geplande investeringen te doen.

Project Management Ondersteuning Regieteam

JS Consultancy
Project Management Ondersteuning Regieteam

Beleidsadviseur Werk en Inkomen

Ferm Werk
Beleidsadviseur Werk en Inkomen

400 miljoen

De accountants stellen dat in een tussentijdse controle van de gemeentelijke boekhouding ter voorbereiding op de jaarrekening van 2023. In de onlangs vastgestelde begroting voor dit jaar staan grote investeringsambities en doelstellingen ten aanzien van het voorzieningenniveau. De komende vier jaar wil de gemeente ruim 400 miljoen extra investeren, bovenop de bijna één miljard euro die al eerder was begroot.

Personele capaciteit

De gemeente krijgt de waarschuwing dat die ambitie de investeringen de komende jaren met een factor 2,4 te verhogen op zijn zachtst gezegd uitdagend is. Dit gezien de huidige arbeidsmarkt, de macro-economische ontwikkelingen en andere uitdagingen die volgens Deloitte op de gemeente afkomen. ‘Een dergelijke ambitie heeft eveneens gevolgen voor de personele capaciteit van zowel het ambtelijk apparaat, de marktpartijen als van de overige ketenpartners zoals nutsbedrijven’, zo luidt de waarschuwing in de zogeheten boardletter.

Prioriteiten stellen

Een en ander kan volgens de accountants niet zonder goede planning, prioritering en communicatie. Allemaal zaken die in hun ogen cruciaal zijn voor de beheersing van dergelijke investeringsprojecten. Om op een verantwoorde wijze invulling te kunnen geven aan de investeringsambities, adviseren zij die af te stemmen op de ambtelijke capaciteit. Jaar op jaar moet worden geïnventariseerd welke organisatieonderdelen verdere ambtelijke versterking nodig hebben.

Landelijk beeld

Het advies is allerminst uit de lucht gegrepen, want de planning lag de afgelopen vier jaar steeds ongeveer de helft hoger dan wat er in werkelijkheid werd gerealiseerd. Aan prioritering van de investeringen om tot een meer realistische planning te komen voor de komende jaren valt dan ook niet te ontkomen. Daarbij merken de accountants – al dan niet ter geruststelling – op dat ze dergelijke uitdagingen bij meer gemeenten zien. ‘De situatie bij de gemeente Leiden past in het landelijke beeld’, zo besluiten zij.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

T. Simpelmans
Zolang de gemeenten iedere cao net iets minder dan de inflatie afspreken, kun je ambities stellen tot je een ons weegt. Prettige wedstrijd op de arbeidsmarkt.
Nico Bos
Het gebrek aan ambtelijke capaciteit heeft te maken met het zogenaamde blindvermogen dat weer de arbeidsfactor (verhouding tussen hun werkelijke vermogen en het schijnbare vermogen) bepaald. Dit gebrek aan reactantie kan worden gecompenseerd door de inductieve belasting van ambtenaren te verminderen en zo de wisselende spanningen tussen in en uitstoom van personeel uit te faseren. Ook zou men hiervoor meer LED verlichting kunnen overwegen of Leidse flessen, Zie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Arbeidsfactor
Hielco Wiersma
Bij iedere investering die door een Gemeente wordt gepland behoort ook een raming van het aantal interne (bedrijfs)uren te worden gegeven.
Daarna kan per sector wordt beoordeeld welke capaciteit beschikbaar is en waarvoor extra capaciteit beschikbaar moet komen.
Vervolgens eerst kijken wat via verschuiving intern nog mogelijk is. Zo niet, dan externe deskundigheid aantrekken.
Advertentie