Kuipers: signalen wangedrag VWS 'zorgwekkend'
De hoogste ambtenaar op het ministerie van VWS legt per direct zijn functie neer. De uitdaging rond sociale veiligheid vindt hij 'te zwaar'.
Demissionair zorgminister Ernst Kuipers neemt de meldingen van medewerkers op zijn ministerie over grensoverschrijdend gedrag 'zeer serieus', zei hij voorafgaand aan de laatste ministerraad voor het kerstreces. De hoogste ambtenaar van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) Marcelis Boereboom heeft vrijdag per direct zijn taken neergelegd. Het werk valt hem fysiek te zwaar.
Niet de kracht en energie
De hoogste ambtenaar van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) Marcelis Boereboom, sinds 2021 secretaris-generaal op het departement, legt per direct zijn taken neer. Het werk valt hem fysiek zwaar en hij denkt dat hij daarom niet 'de kracht en energie' heeft om met de signalen rondom grensoverschrijdend gedrag op zijn ministerie aan de slag te gaan, schrijft hij in een verklaring.
Uit balans
'De balans die ik altijd heb kunnen bewaren tussen werk, thuis en mijn kwetsbare gezondheid raakte uit balans, met name ten nadele van mijn gezondheid', licht de hoogste ambtenaar toe. Boereboom schrijft verder dat de meldingen over grensoverschrijdend gedrag hem 'zeer aan het hart' gaan, en hij vindt het 'verschrikkelijk' voor de betrokkenen en de impact die het heeft op het hele ministerie. Boereboom was eerder al topambtenaar bij VWS en op de ministeries van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De Algemene Bestuursdienst gaat kijken naar wie de opvolger van Boereboom wordt.
Pesten en intimidatie
Vakbond FNV sloeg dinsdag alarm over de werkomstandigheden bij VWS naar aanleiding van een peiling onder het personeel. Tientallen medewerkers gaven aan last te hebben van grensoverschrijdend gedrag van collega's. Het zou vooral gaan om pesten en intimidatie. Vrijdagochtend kwam naar buiten dat nog meer medewerkers zich daarna hebben gemeld met klachten over het werkklimaat. De vakbond heeft de Arbeidsinspectie ingeschakeld. Een woordvoerder van de Arbeidsinspectie laat weten dat de dienst een onderzoek begint. De Arbeidsinspectie is wettelijk verplicht meldingen van vakbonden te onderzoeken, zegt hij.
Opvolger van buiten
De vakbond dringt er in een reactie op het vertrek van Boereboom op aan om een opvolger van buiten het ministerie te zoeken. Dat is volgens de vakbond nodig voor 'de hoognodige cultuuromslag'. Ze benadrukken ook dat de werknemers die grensoverschrijdend gedrag ervaren niks hebben aan het ontslag van de hoogste ambtenaar. 'We dringen daarom opnieuw aan om ontslagprocedures en schorsingen te bevriezen', laat FNV weten.
Signalen 'zorgwekkend'
Voor het bericht over Boereboom naar buiten kwam, noemde demissionair minister van VWS Ernst Kuipers (D66) de signalen over wangedrag bij zijn ministerie al 'zorgwekkend'. Dat de omvang van het probleem nog niet duidelijk is, maakt voor Kuipers niet uit: 'ieder signaal vergt nadrukkelijk een beoordeling en respons, of dat nou in één persoon komt of in tien personen'. De bewindsman herkent de klachten zelf niet, maar dat zegt volgens hem 'helemaal niets over dat het niet gebeurt'. VWS laat in januari een extern anoniem onderzoek uitvoeren naar de meldingen en Kuipers roept iedereen op zijn ministerie op om hieraan deel te nemen.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.