Vraagtekens bij inzet ambtenaren als stadsgids
Om de drieduizend nieuwe studenten welkom te heten en de stad te laten zien zijn 230 gemeenteambtenaren ingeschakeld al stadsgids. De plaatselijke VVD wilde weten hoeveel tijd en geld dit kostte.
Gastvrijer kan het haast niet, zou je denken. Zo’n 230 gemeenteambtenaren van Rotterdam verwelkomden onlangs de drieduizend nieuwe studenten voor de Erasmusuniversiteit in de havenstad. Dat ging gepaard met een uitgebreide rondleiding. Mooi initiatief om studenten te betrekken, maar wat kost dat wel niet, zoveel ambtenaren die van hun gewone werk werden gehouden? Vroeg de Rotterdamse VVD zich af.
Door ogen ambtenaar
Het was de eerste keer dat de gemeente Rotterdam in het kader van het project ‘Sterke Schouders’ besloot om de duizenden nieuwe Rotterdammers hun nieuwe stad door de ogen van ambtenaren te laten zien. Projectleider Ton Legerstee legt aan de universiteitskrant Erasmus Magazine uit waarom. ‘Andere jaren huurden we gidsen in om de rondleidingen te geven. Dit jaar wilden we het ambtenaren laten doen. Ook zij kennen de stad goed en kijken vanuit hun functie op allerlei manieren naar Rotterdam’, aldus Legerstee’.
Positieve kanten
Het was dan ook geen enkele moeite om voldoende stadsgidsen uit het stadhuis op te trommelen. Een van hen was ambtenaar Nienke Riemersma. Als stadsmarinier High Impact Crimes adviseert ze normaal gesproken de burgemeester over woninginbraak, geweld op straat en overvallen. ‘Toen ik dat aan de eerstejaars vertelde, schrokken ze wel even’, vertelt Riemersma. ‘Maar gelukkig heb ik ze vooral de positieve kanten van de stad laten zien’, vertelt ze aan het studentenmagazine.
Tijd en geld
Maar honderden ambtenaren die een dagdeel achter hun bureau vandaan komen, daar zit tijd en geld in, vermoedt raadslid Antoinette Laan (VVD). ‘In hoeverre heeft de gemeentelijke organisatie de rondleidingen gefaciliteerd (..) hoeveel uren zijn vrijgemaakt en wat zijn de kosten hiervan voor de gemeente?’ vroeg zei aan het College van Burgemeester en Wethouders. Ook wilde ze weten of dit eerder is gebeurd en waarom er dit jaar voor gekozen is.
Ambtenaren op straat
‘De inzet van ambtenaren sluit goed aan bij de wens van ons college om meer Rotterdammergericht te werken’, antwoordt wethouder Adriaan Visser. ‘Uit het Gesprek met de Stad kwam naar voren dat de Rotterdammers graag zien dat ambtenaren in de stad meer zichtbaar en vindbaar zijn. Het was ook voor de ambtenaren een kans om de nieuwe bewoners van de stad te leren kennen. Onder de ambtenaren is het initiatief dan ook met veel enthousiasme ontvangen’.
Goedkoper
Ook over de geïnvesteerde uren en het prijskaartje kon hij de raad geruststellen. ‘Aan het einde van het zomerreces was het voor een groot aantal mogelijk er tijd voor vrij te maken.’ Qua financiën was de tour met ambtenaren iets goedkoper dan voorgaande jaren met professionele stadsgidsen. Inclusief het uurloon van de ambtenaren is het zo’n 5 procent minder dan de 25 duizend euro die er eerder aan gespendeerd werd.
Het zorgt denk ik ook voor extra binding met de stad, voor zowel de studenten als de ambtenaren. Voor studenten kan de stad waar je studeert ook makkelijk een anonieme stad blijven waar je alleen heengaat voor je colleges.