Advertentie
carrière / Nieuws

Massale ambtenarenstaking in Verenigd Koninkrijk

Britse ambtenaren willen een loonsverhoging van 10 procent, maar de overheid biedt slechts 2 tot 3 procent.

13 januari 2023
Britse zorgmedewerkers staken voor loonsverhoging - september 2020, London, UK
Britse zorgmedewerkers staken voor hogere lonen (september 2020, Londen)Shutterstock

Meer dan honderdduizend Britse ambtenaren zullen op 1 februari het werk neerleggen. Daarmee wordt het de grootste staking in jaren. De overheidsmedewerkers zijn ontevreden over hun salaris, pensioenen en baanzekerheid.

Coördinator Informatievoorziening

Veiligheidsregio Kennemerland
Coördinator Informatievoorziening

Kwartiermaker Accijns & Toezicht S14

JS Consultancy
Kwartiermaker Accijns & Toezicht S14

Escalatie

Dat melden verschillende Britse media, waaronder the Guardian en BBC. De massale staking, die zal plaatsvinden bij maar liefst 124 overheidsorganisaties, is aangekondigd door vakbond PCS (Public and Commercial Services Union). Het is een escalatie van een langer lopend conflict over de arbeidsomstandigheden van de Britse civil servants, dat de afgelopen weken al leidde tot werkonderbrekingen.

Salarisverhoging

Verantwoordelijk minister Jeremy Quin zal geld op tafel moeten leggen om de stakingen af te wenden, waarschuwt Mark Serwotka, de algemeen secretaris van vakbond PCS. Zo niet, dan zullen verschillende publieke diensten – zoals het betalen van uitkeringen, het afnemen van rijexamens en het uitgeven van paspoorten – worden geraakt door de staking.

De Britse overheid heeft ambtenaren een salarisverhoging van 2 tot 3 procent geboden, maar de vakbond eist 10 procent, in lijn met de inflatie.

Golf

Het Verenigd Koninkrijk heeft te maken met een golf van stakingen. Onder andere treinpersoneel, onderwijzers en verplegers legden de afgelopen tijd het werk neer om hogere lonen te eisen. Zo staakten woensdag nog duizenden ambulancemedewerkers, voor de tweede keer in korte tijd.

Omroep BBC publiceert inmiddels overzichten van welke diensten wanneer in staking gaan. De Britse overheid werkt aan wetgeving die het aantal stakingen bij publieke diensten moet beperken. Daarmee wil de overheid 'minimale veiligheidsniveaus' garanderen. 

Vuilnis

Ook in Nederland dreigt de vakbond met stakingen van ambtenaren. Vakbond FNV eist een loonsverhoging van 12 procent voor 2023. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) biedt 5 procent per 1 februari 2023 en nog eens 3 procent per 1 april 2024. Als de VNG niet met een beter bod komt, leggen eind januari onder andere vuilnismensen en boa's het werk neer.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

T. Simpelmans
Bij ons bood de Nederlandse Vereniging van Kruideniers aanvankelijk ook 2,5%. Mits de bovenwettelijke loondoorbetaling in het derde ziekte jaar werd afgeschaft, anders vonden ze 2,5% wat veel..
marten bosma
BB schrijft over wetgeving om het aantal stakingen te beperken waaraan het Britse kabinet van Conservtieven aan werkt. Dat is verbloemend en versluierend taalgebruik. Er wordt gewerkt aan wetgeving om stakingen gewoon te verbieden. Een beperking van het stakingsrecht voor de publieke sector dus in het VK.
marten bosma
Aanvullend: het aantal stakingen kan namelijk ook beperkt worden door in te gaan op de eisen van vakbonden.
Advertentie