Advertentie
carrière / Nieuws

Bonden proberen met acties goede cao gemeenten af te dwingen

Voor 187.000 gemeenteambtenaren is het nog even wachten op een nieuwe cao. Vakbonden willen de werkgevers met acties tot concessies dwingen.

11 januari 2023
cao munten letters
Shutterstock

Gemeenteambtenaren zijn volgens de vakbonden ‘klaar’ met de vertragingstactieken van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten om tot een goede nieuwe cao te komen. De werkgevers op hun beurt verwijten de bonden vooral onduidelijkheid.

Medewerker Duurzaamheid

JS Consultancy
Medewerker Duurzaamheid

Strategisch Adviseur Verduurzaming Gebouwde Omgeving

JS Consultancy
Strategisch Adviseur Verduurzaming Gebouwde Omgeving

Onacceptabel

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vindt de cao-eisen van de vakbonden behalve ‘irreëel’ ook onduidelijk, met name waar het de looneisen betreft: drie verschillende looneisen van elk van de drie vakbonden. ‘Onze cao eisen zijn duidelijk. Wij eisen onder meer 12 procent loonsverhoging voor 2023 en ook  Automatische Prijscompensatie (APC)’, zo laat FNV-onderhandelaar Marieke Manschot weten. ‘De VNG biedt in het laatste loonbod van 14 december slechts een schamele 5 procent per 1 februari 2023 (en 3 procent per 1 april 2024). De inflatie is nog steeds extreem hoog en de krapte op de arbeidsmarkt, met daarbij ook de werkdruk, nog steeds zeer groot. Uit het laatste loonbod van de VNG blijkt volstrekt onvoldoende waardering en toch roept de VNG ons op om hen tegemoet te komen. Volstrekt onacceptabel’, zo reageert ze op het naast zich neerleggen van het gestelde ultimatum door de gemeentelijke koepelorganisatie.

Loon en verlof

De werkgevers deden gisteren een oproep aan de bonden om weer aan de onderhandelingstafel plaats te nemen, ‘verder te gaan waar we gebleven waren’, maar verder vooral om een ‘concreet en haalbaar’ tegenbod te doen. De VNG stelt na de start van de onderhandelingen meerdere malen een bod te hebben gedaan, onder andere op de twee onderdelen die voor de bonden het zwaarst wegen: loon en verlof. Telkens, zo luidt het verwijt aan het adres van de bonden, was de reactie dat het niet genoeg was, maar tegelijkertijd was er niet de bereidheid om te verkennen hoe het beter kan. De koepelorganisatie had immers aangegeven dat het loonbod 8 procent (over twee jaar) geen eindbod was.

Versobering

Verder wijzen de werkgevers erop dat ze een zeer omvangrijke uitbreiding van de verlofaanspraken hebben voorgesteld: uitbreidingen van de bovenwettelijke vakantie-uren van zes naar acht dagen voor alle medewerkers en de bereidheid om af te spreken dat medewerkers 187 verlofuren per jaar kunnen kopen. Een (tegen)bod van de bonden is tot dusverre uitgebleven, anders dan de inzet. En zo missen de werkgevers ook een inhoudelijke reactie van de bonden op hun voorstellen voor de versobering van de bovenwettelijke sociale zekerheid.

Eenzijdig proces

Het enige ‘integraal bod’ van de bonden, zo stelt de VNG, dateert al weer van begin oktober 2022. ‘Drie verschillende looneisen van elk van de drie vakbonden, 15 andere onderwerpen, een bijlage over verlof en vitaliteit, een bijlage over ‘echte banen’ en een verwijzing naar de drie inzetbrieven van de drie vakbonden.’ Al met al erg onduidelijk allemaal, zo stelt de gemeentekoepel. ‘De onderhandelingen komen op ons over als een nagenoeg eenzijdig proces: één partij mag alle stappen zetten in de hoop ooit een vaag punt te bereiken waarop de andere partij bereid is om de onderhandelingen echt te beginnen. Voor de werkgevers is dat onbegonnen werk.’

Thuiswerkvergoeding

Lichtpuntjes zijn dat er de onderhandelingspartijen het volgens de VNG eens lijken te kunnen worden over een verbetering van de thuiswerkvergoeding – ‘2 euro netto en een internetvergoeding van 1 euro netto, samen 3 euro netto’ – het verbeteren van betaald ouderschapsverlof en de toelagen en over het gezamenlijk oppakken van duurzame mobiliteit en inclusiviteit.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Bob de Jong
Hou op joh. Als ik mijn huis te koop zou zetten en iemand bied één euro voor mijn huis, dan ga je toch ook niet met die persoon onderhandelen? Zo'n bod kan je namelijk niet serieus nemen. VNG doet hier precies hetzelfde. En dan schreeuwen dat de bonden niet willen onderhandelen. Smerige tactieken. Als de VNG gewoon een reëel bod had gedaan was er niks aan de hand geweest, en had men prima kunnen onderhandelen en waren we waarschijnlijk tevreden geweest (of hadden genoegen genomen met) 8% voor 2023. Maar omdat de VNG niet met goed fatsoen wil onderhandelen krijgen ze nu de deksel op hun neus. 12% + APC!
Henk Visser
Laat het maar een heet voorjaar worden. Voor veel gemeenteambtenaren is de maat vol. Telkens in de frontlinie als het gaat om het uitvoeren van plotseling oppoppend Rijksbeleid naast je reguliere werk en vervolgens sluitpost in de begroting. Ja, doei.
T. Simpelmans
Niet vergeten: het openingsbod van de Vereniging van Kruideniers was 2,5%.
Dat zegt echt álles.
Advertentie