VNG trekt miljoenen uit voor pilots tegen personeelskrapte
Miljoenen subsidie VNG voor pilotprojecten die bijdragen aan instroom en behoud van personeel, efficiënte processen en samenwerking.
Vijftien gemeenten krijgen elk 250.000 euro voor de uitwerking van experimenten hoe op een innovatieve manier te dealen met de krapte op de arbeidsmarkt. Sommige pilots zetten in op AI, andere op bijvoorbeeld een sterke verbinding met kennisinstellingen of een efficiënter wervingsproces.
Behoud personeel
Het bedrag van 3,75 miljoen euro dat er mee is gemoeid loopt via de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), maar betreft in werkelijkheid een subsidie van het rijk/overheidsbreed programma Werk aan Uitvoering. Elke gemeente kon voorstellen indienen voor projecten die bijdragen aan instroom en behoud van personeel, efficiënte processen en samenwerking. Van de 67 ingediende plannen heeft de VNG er uiteindelijk vijftien geselecteerd.
AI
Vier pilots – die van Amsterdam, Beverwijk, Breda en het Samenwerkingsverband WerkSaam Westfriesland – hebben betrekking op de inzet van Artificiële Intelligentie (AI). Zo wil de gemeente Amsterdam AI gaan gebruiken voor een efficiëntere afhandeling van bezwaarschriften. Beverwijk wil AI-gedreven beslissingssysteem voor aanvragen van omgevingsvergunningen, terwijl men in Westfriesland aan de slag gaat met het zorgvuldig integreren van Generatieve AI voor persoonlijke en gepersonaliseerde dienstverlening bij re-integratie.
Delen resultaat
Andere gemeenten die in de prijzen vielen zijn Alblasserdam, Assen (namens de Drentse gemeenten), Dordrecht, Haarlem, Hengelo (namens alle Twentse gemeenten), Leiden, Oss, Rotterdam, Tiel, Utrecht en Zaanstad. De vijftien gemeenten gaan met een subsidie van 250.000 hun idee de komende tijd verder uitwerken en beproeven, waarbij ze ondersteuning krijgen van de VNG. De gemeentekoepel gaat vervolgens de bevindingen en resultaten delen met de rest van het land.
Reacties: 3
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
1. het verlengen van de full time arbeidstijd van (soms) 34 uur richting 40 uur tegen salarisverbetering.
2. het koppelen van toeslagen aan het aantal gewerkte uren (vast te stellen voor alleenstaanden en voor partners), dit uiteraard afhankelijk van de fysieke gesteldheid.
3. soepele medewerking van werkgevers als 67-plussers door willen werken.
Het klinkt vast niet populair maar als er sprake moet zijn van minder migratie zijn dit wel geijkte kansen.