Een bijdrage van Geerts & Partners
Hoe blijf je scherp in je functie als griffier?
In de ruim twintig jaar dat ik in heel Nederland interim-griffier was, heb ik veel betrokken, interessante, inspirerende en vakkundige mensen ontmoet. Samenwerken met mensen, gezamenlijk zaken voor elkaar boksen en mensen verder brengen, was altijd de kern van mijn werkplezier. En leren van mijn ervaringen. Wat ik gezien en beleefd heb, heeft me verrijkt en een steeds betere en ervaren griffier gemaakt. Die bagage geef ik graag door. In die bagage zit een spiegel. Zeker in een solistische functie als griffier is het goed om mensen in je omgeving te hebben waar je af en toe mee praat en spart. Te druk en geen tijd mag nooit een argument zijn om je niet te laten spiegelen, want spiegelen houdt je scherp!
Ondanks dat ik koersvast en af en toe ook zeker een beetje eigenwijs was in mijn doen en laten – het is bijvoorbeeld goed om als griffier ook raadsleden en de raad af en toe tegengas te geven en te spiegelen – heb ik altijd oog gehad voor mensen waarvan ik iets kon leren, al had ik niet echt een rolmodel. Natuurlijk leer je van je werkomgeving en van collega’s, maar toch ging ik steeds uit van eigen kracht: authentiek en op je eigen manier invulling geven aan het ambt van griffier.
Praktijk
Persoonlijk heb ik het meest geleerd van het werken zelf en ervaring opdoen in de praktijk. Toen ik in 2002 na 27 jaar de gemeente Zundert verliet, dacht ik dat alles wat we daar deden ook zo hoorde. Nou, dat was natuurlijk niet zo. Dat er vele wegen naar Rome leiden, heb ik al werkend en in die jaren daarna ontdekt. Hoe langer je werkt en jezelf ontwikkelt, hoe meer bagage je verzamelt en kunt inzetten, steeds toegesneden op de situatie, de mensen en de omgeving waar je werkt.
Daadkracht
Wat me al die jaren goed heeft geholpen, is vanuit doel en daadkracht, altijd vriendelijk, mijn grenzen aangeven. Als griffier sta je voor de belangen van de raad en de griffie. Die draag je consequent uit. Al was ik nooit uit op een conflict, als een confrontatie nodig was om de mij toevertrouwde belangen te behartigen, dan koos ik daarvoor. Je moet het soms uitproberen en maar kijken wat er van komt. Steeds je positie pakken, duidelijk, consequent en open zijn, daar heb ik veel mee bereikt. Als interimmer is dat natuurlijk makkelijker omdat ik, bijvoorbeeld, niet bang was om mijn baan te verliezen. Maar je kunt en moet je als griffier niet in een hoek laten zetten. Op een gegeven moment houdt het op. Mijn boodschap: Probeer geen gevangene te worden van je eigen baan. Blijf creatief zoeken naar ruimte en mogelijkheden. Het is onvermijdelijk dat je mensen soms teleurstelt, kwetst of op hun tenen gaat staan. Het is niet anders. Blijf steeds consequent en eerlijk. Leer en ontwikkel dat, groei van de ervaring. Het levert je uiteindelijk veel nuttige bagage op en vooral ook plezier. Beleef vooral plezier aan wat je doet en straal dat uit.
Probeer geen gevangene te worden van je eigen baan. Blijf creatief zoeken naar ruimte en mogelijkheden.
Al deze dingen zien, beleven en ervaren, dat verrijkt je. Die rijkdom met anderen delen nog meer. Die rijkdom deel ik ondermeer door anderen te spiegelen. Die rol heb je als griffier ook. De spiegel heeft dus twee zijden.
Zo gebruik je een tweezijdige spiegel om een betere griffier te worden:
Stap 1 : Laat jezelf spiegelen
Niemand heeft de wijsheid in pacht, twee/drie weten meer dan één en er zijn altijd meerdere oplossingen. Drie uitgangspunten die ik nog wel eens noem om aan te geven dat in gesprek gaan met anderen je verder brengt of, bijvoorbeeld, bevestigt dat je de goede keuzes voor ogen hebt. Het hoeft geen coach te zijn, ook een goede vriend(in), bekende of een deskundige kan een frisse blik hebben op de inhoud en op jouw ideeën en gedrag.
Stap 2: Spiegel, steun en ondersteun je griffiemedewerkers
Op jouw beurt ben je als leidinggevende van de griffie de spiegel voor je griffiemedewerkers. Wat mij betreft hebben zij in hun reactie naar collega’s en naar extern, ‘naar buiten toe’, altijd gelijk. Steun hen als griffier. ‘Naar buiten toe’ laat je je mensen nooit vallen of in de steek! Is er iets onjuist of niet goed is, dan praat je daar intern over. Mijn ervaring is dat veel managers in gemeenteland onvoldoende tijd nemen om echt met hun medewerkers te praten. Dat weet ik omdat ik zelf wel vaak met medewerkers uit de ambtelijke organisatie sprak. Met echt praten bedoel ik: achterhalen wat mensen beweegt, hoe ze betrokken kunnen raken, wat hen motiveert, waar ze naar toe willen groeien en hoe jij ze ook verder kunt brengen. Dat is een totaal ander gesprek dan over het reguliere werk. Dat moet ook gebeuren, maar spiegelen, steunen en ondersteunen ook. Voor mensen moet je altijd tijd maken, dat verdient zich vanzelf terug.
Voor collega’s moet je als griffier/leidinggevende altijd tijd maken.
Tip 7
Laat jouw handelen en gedrag spiegelen door iemand(en) die je vertrouwt en respecteert. Gun jezelf die spiegel. Je wordt er gegarandeerd een betere griffier van. En maak ook altijd tijd voor mensen om te praten over hun drijfveren en motivatie. Er zijn helaas teveel mensen die niet goed op hun plek zitten. Help hen zich verder te ontwikkelen of biedt mensen perspectief op een nieuwe uitdaging. De griffie wordt er gegarandeerd beter van en zeker ook de betreffende medewerk(st)ers.
Meer van Ad
Wil je meer over weten over hoe Ad anderen een spiegel voorhield, dan mag je hem altijd bellen. Wil je weten wat Ad nog meer aan kennis en ervaring te delen heeft? Volg dan De Avonturen van Ad Anthonissen op onze website. Tot en met september plaatsen we elke maand een nieuw artikel. Of laat je e-mailadres achter om na het plaatsen van de reeks, de bundel met alle artikelen te ontvangen. In die bundel doen ook anderen een boekje open over hun ervaringen met Ad Anthonissen. Zoals Lars Voskuil en Solita Groen, respectievelijk burgemeester en raadslid/voorzitter werkgeverscommissie griffie van de gemeente Bergen-nh, oud burgemeester Dirk van der Borg en de landelijk bekende bestuurder Bas Eenhoorn.
Raadsgriffier in hart en nieren
De Nederlandse vader van het huidige griffierschap, gedreven in het positioneren van de raad, secuur in alles wat hij zegt en doet en vooral een warm en positief mens met veel humor. Zomaar een paar karakteristieken die collega’s aan Ad Anthonissen toekennen. Hij is misschien wel de meest bekende raadsgriffier van ons land. Vanuit zijn bakermat Zundert reisde hij als interimmer door heel Nederland. Nu is hij met pensioen. We hebben hem uitgenodigd om zijn rijke kennis en ervaring te delen. Op weg naar het jaarcongres van de Vereniging van Griffiers in september vertelt Ad Anthonissen ons in een serie blogs over zijn reis door Nederland als raadsgriffier. Reis je mee?
Is Interimwerken iets voor jou?
Neem contact op met team Interim.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.