'Kabinet moet zich niet met ABP bemoeien'
FNV Overheid vindt dat het kabinet zich niet moet bemoeien met het ambtenarenpensioenfonds ABP. Die kondigde aan een eventuele opsplitsing in sectoren te overwegen.
‘Het kabinet is wetgever maar probeert via de rol van werkgever haar doel te bereiken. Die pettenverwarring komen we de laatste jaren iets te vaak tegen,’ aldus Jan-Willem Dieten van FNV Overheid. Hij reageert op de plannen van het kabinet om het ambtenarenpensioenfonds ABP op te splitsen in deelsectoren. ‘Bovendien vragen we ons af waar het kabinet zich mee bemoeit, het ABP is al sinds 1996 geprivatiseerd en wordt beheerd door de sociale partners.’
Complex
Volgens een interdepartementaal onderzoek zijn de huidige onderhandelingen over cao en pensioen bij de overheid te complex. Dat is onder meer een gevolg van het feit dat de pensioenpremie voor ambtenaren centraal wordt vastgesteld, terwijl over de cao's voor de veertien overheidssectoren telkens apart wordt onderhandeld.
Weinig grip
Jaarlijks dragen de overheidswerkgevers in die sectoren ruim 7 miljard euro aan pensioenpremie af, maar ze hebben – zo klagen ze in het rapport – weinig grip op de ontwikkeling van die pensioenpremie. Het in stukken knippen van het grootste pensioenfonds van ons land zou een oplossing voor dat probleem kunnen zijn. Minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) heeft aangekondigde deze mogelijkheid te onderzoeken. Vakbond FNV zit dus, net als het CNV, vooralsnog niet te wachten op een ingrijpende verandering van de pensioenregeling.
Meer nadelen
‘Deze optie is tien jaar geleden al bekeken door de sociale partners,’ aldus Dieten van de FNV. ‘Toen zaten er al meer nadelen dan voordelen aan.’ Ook twijfelt de vakbondman sterk aan de motieven van het kabinet. Volgens hem wordt er in het rapport nergens gesproken over verbetering van de ambtenarenpensioenen. ‘Het argument is nu om de macht van werknemers te breken, dat is het doel.’
Onzuivere argumenten
Overigens kapt Dieten de dialoog niet helemaal af. ‘Het kan best dat er eens een discussie komt over een constructie als het sectoraliseren. Met maatwerk is in beginsel niet zoveel mis. Maar dan moet het niet alleen maar gaan om bezuinigen en de macht wegnemen van de vakbonden. Dat zijn onzuivere argumenten.’
Reacties: 25
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Wat een eenzijdige opmerking over de hoogste ambtenaren. Die betalen ook veel meer AOW- en ZVW-premie dan de lagere en bovendien wordt de nivelleringsstapel in Nederland hoger en hoger. Het valt reuze mee met de inkomensverhoudingen in Nederland en zeker bij de overheid in vergelijking met het bedrijfsleven en in het bijzonder de angel-saksische landen.
Op het moment van privatiseren bleken er vele miljarden te weinig in het fonds te zitten. Niet zo lang geleden zijn alle pensioenfondsen dus ook het ABP 'afgeroomd' vanwege overwinsten. Niet verwonderlijk dat er nu te korten zijn.
En een vraag: is er een club die Namens de abp spaarders voor de belangen van de spaarders op komt?
Dat begint met meer eenvoud en minder uitzondering in wetgeving op alle terreinen van de samenleving.
Van pensioenen hebben ambtenaren geen spat verstand. Met het adviseren aan de regering over die eenvoudigere wetgeving hebben ze de handen meer dan vol.
Ik kan me in uw reactie vinden maar deze 3x plaatsen vind ik wel wat overdreven......
Donc:
1. De regering heeft geen enkele zeggenschap over al dan niet afsplitsen naar kleinere eenheden.
2. ABP-ers wees je bewust dat de grote massa=één ABP met veel deelnemers kracht vertegenwoordigd en dat de overheid die macht graag wil breken.
3. Duidelijk dient te zijn dat de regering op geen enkele wijze mag en kan plukken uit de ABP-ruif. Daarin is immers een tegoed opgebouwd om nu en in de toekomst pensioenen te kunnen uitbetalen die door ABP-ers zijn opgebouwd.
4. De onterecht ontvreemde gelden dient de overheid terug te storten met rente, zodat de dekkingsgraad weer stabiel is en kan blijven.
5. ABP-ers laat je niet door een bestuur allerhande onzin op je mouw spelden.
6. Kom gezamenlijk met alle ABP-ers tot actie met als doel de pot weer sterk en groot te maken, zodat alle deelnemers nu en in de toekomst een fatsoenlijk Nederlands pensioen hebben.
7. Nederlandse deelnemers hebben de pot opgebouwd en sterk gemaakt. Laat die pot niet inpikken door Europa.
Conclusie: KOM IN ACTIE!
De Bonden hebben altijd Ja en amen geknikt maar niets gedaan....
Want wie is we, wie heeft de mogelijkheid om hier veel tijd en energie in te steken, wie financiert?
In geval van de woekerpolissen kon je je tegen betaling inschrijven voor een claim en alleen dan bij een positieve uitkomst profiteren maar bij de ABP-pensioenpot ligt dat toch wat anders.
Hoe ga je de nog werkende en betalende ABP-leden én de gepensioneerden benaderen, hoe zorg je voor goede voorlichting zodat iedereen gaat beseffen dat de diverse groepen binnen de ABP niet tegen elkaar maar met elkaar moeten strijden!
Is het verstandig een dergelijke zaak onder de vleugels van bijvoorbeeld Radar of de Consumentenbond aanhangig te maken? Heel veel vragen die bij me opkomen en waar ik echt nog niet direct een antwoord op heb!