ABP compenseert 8000 gedupeerde pensioendeelnemers
Een drie jaar geleden getroffen nabetalingsregeling pakte voor een groep ABP-deelnemers ongunstig uit. Het pensioenfonds vergoedt de schade.
Ambtenarenpensioenfonds ABP gaat 8000 gedupeerde deelnemers compenseren. Het gaat om een groep deelnemers met een arbeidsongeschiktheidspensioen.
Korting
Het ABP verzocht ze in 2019 om een arbeidsongeschiktheidspensioen aan te vragen, waar ze in de jaren ervoor – vanaf 2007 en later – recht op hadden gehad. Zij kregen in 2020 dat misgelopen bedrag in één keer uitgekeerd. Echter, doordat ze dat achterstallige pensioengeld in één keer kregen, moesten ze er meer inkomstenbelasting over betalen dan wanneer ze het regulier over meerdere jaren verspreid hadden gekregen. Door dat plotselinge hogere inkomen werden sommigen ook gekort op allerlei toeslagen.
Wettelijke rente
Over die nabetaling is toen door het ABP bovendien geen wettelijke rente betaald. De wettelijke rente en schade die door de nabetaling is ontstaan, worden nu door het pensioenfonds gecompenseerd. De vergoeding van wettelijke rente wordt in het derde kwartaal overgemaakt. Zij die recht hebben op een schadevergoeding, kunnen die in het vierde kwartaal tegemoet zien.
20 miljoen
Het totaal van de ABP-nabetalingen in 2020 bedroeg 100 miljoen euro, aan ruim 8.000 arbeidsongeschikte deelnemers. Een aantal gedupeerden meldde zich daarna bij MAX Ombudsman Rogier de Haan over de nadelige gevolgen van de nabetaling ineens. Vorige maand diende hij namens hen een schadeclaim in bij ABP. Op basis van eerdere, vergelijkbare schaderegelingen verwacht De Haan dat de totale vergoedingen zullen oplopen tot circa 20 miljoen euro.
1. voor zover mij bekend is over het bestaan van deze regeling nooit met ABP-werknemers gecommuniceerd. Waar is de inhoud van deze aanvullende regeling te vinden?
2. als het UWV heeft verzuimd om het ABP over deze regeling te informeren dan is in ieder geval het UWV aansprakelijk voor de volgschade en niet het ABP.