Advertentie
carrière / Nieuws

Impasse in overleg nieuwe cao gemeenten

In de ogen van werkgevers gaan de vakbonden te makkelijk voorbij aan de financiële gevolgen van het zogeheten ravijnjaar 2026.

06 december 2024
CAO - kloof
Shutterstock

Gemeentelijk werkgevers en vakbonden komen er vooralsnog niet uit hoe verder te onderhandelen over een nieuwe cao voor gemeenteambtenaren. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) spreekt na de tweede onderhandelingsronde over een impasse.

Regisseur Planning en Control (P&C)

Gemeente Pijnacker-Nootdorp
Regisseur Planning en Control (P&C)

Adviseur Strategie

Evides
Adviseur Strategie

‘Forse’ looneis

Op woensdag 4 december was er een tweede cao-onderhandelingsronde tussen de VNG en de vakbonden, FNV, CNV en CMHF. Werkgevers hadden de drie bonden vóór dat overleg gevraagd tot een prioritering en rangordening te komen van hun verzamelde voorstellen. Mede om die reden was een eerder gepland overleg tot teleurstelling van de bonden al met een week uitgesteld. De werkgevers deden het verzoek omdat in de ogen van de gemeentekoepel de ‘forse’ looneis van minimaal 7 procent voor 1 jaar zou niet passend zijn bij de financiële omstandigheden waarin de gemeenten zitten dan wel vanaf 2026 terecht gaan komen door voorgenomen kabinetsbezuinigingen op het gemeentefonds. In de ogen van werkgevers gaan bonden te makkelijk voorbij aan dat zogeheten ravijnjaar.

Financiële krapte

Omdat de vakbonden tijdens het tweede overleg opnieuw aangaven pas te willen prioriteren na een loonbod door de werkgevers, werd het een korte bijeenkomst. De VNG zegt zich nu te gaan bezinnen op een volgende stap om uit ‘deze impasse’ te komen. ‘Als werkgeverspartij vinden we het belangrijk dat er in de periode van financiële krapte duidelijkheid komt over de arbeidsvoorwaarden voor werknemers en de kosten daarvan voor de werkgever’, aldus de gemeentekoepel. Vooralsnog is er geen nieuwe overlegdatum gepland.

Voorbij het ravijnjaar

Van financiële uitdagingen naar duurzame oplossingen voor gemeenten

Vanaf 2026, het zogeheten ravijnjaar, dreigt een groot financieel tekort voor Nederlandse gemeenten. Het dwingt gemeenten tot moeilijke keuzes: vasthouden aan bestaande taken en voorzieningen of ingrijpende hervormingen doorvoeren? 

ijdens het congres Voorbij het Ravijnjaar, van financiële uitdagingen naar duurzame oplossingen voor gemeenten kijken we met tal van deskundigen wat de gevolgen zijn van de herverdeling van het gemeentefonds, hoe fundamentele herzieningen eruit zouden kunnen zien en hoe je als gemeenten in control kunt blijven over je financiën ondanks tekorten en onzekerheden.

Het congres ‘Voorbij het ravijnjaar' van Binnenlands Bestuur vindt plaats in cultuur- en congrescentrum Antropia, Driebergen, op woensdag 26 maart 2025.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

T. Simpelmans
Gelukkig hebben ambtenaren geen last van de inflatie. Logisch dus dat uit hun salaris de jeugdzorg wordt bekostigd.
Hielco Wiersma
Het zogenaamde ravijnjaar 2026 (!) heeft niets te maken met CAO-onderhandelingen over de salarissen voor 2025. Dus over 2025 kunnen partijen het snel eens zijn: gewoon de CAO Rijk volgen, plus eventuele achterstanden t.o.v. deze CAO inhalen.
Via het Gemeentefonds (trap op, trap af) hebben de Gemeenten de compensatie voor de salarissen 2025 en daarvoor al (nagenoeg) binnen.
Hielco Wiersma
Een impasse is nergens voornodig. Begrijpelijk is echter dat even wordt gewacht op de afhandeling van de rijksbegroting 2025.
Tinussie Kay
Gaat het goed met Nederland: knip op de beurs door het wonden likken en herstel van de mindere voorgaande periode;
gaat het slecht met Nederland: nog meer de knip op de beurs.
Wordt o.a. steeds moeilijker om goede mensen te behouden en te werven.
Geschiedenis blijft zich herhalen.
Kijk gewoon naar andere CAO's.
Onderhandelingen hoeven toch ook geen half jaar of langer te duren. Zorg nu eens dat voor het einde van de lopende periode de nieuwe CAO is vastgesteld.
Stoppen met vertraging/uitstel en narcistische, psychologische oorlogsvoering. Is buiten de onderhandelaars niemand mee gebaat.
Advertentie