‘Zet keuzebudget in voor aflossing studieschuld’
Vakbonden zetten bij de onderhandelingen voor een nieuwe cao-gemeenten in op het kunnen aflossen van de studieschuld via de IKB-doelen.
Voor rijksambtenaren is het vanaf volgend jaar al mogelijk: het Individueel Keuze Budget (IKB) inzetten voor het aflossen van de studieschuld. Vakbonden CNV en CMHF stellen in hun inzet voor de cao-onderhandelingen voor gemeenten voor om dat ook te regelen voor gemeenteambtenaren.
Rijksambtenaren mogen IKB gebruiken
Medewerkers van de rijksoverheid mogen vanaf volgend jaar hun studieschuld bij DUO aflossen via het nieuwe IKB-doel ‘aflossen studieschuld’. Jaarlijks gaat het om maximaal 2.000 euro. Omdat het een fiscaalvriendelijk doel is, is het aflossen van je studieschuld veel aantrekkelijker. Maandelijks betaalt de medewerker zelf een deel van de studieschuld terug aan DUO en daarna dienen zij via het portaal hiervoor een IKB-declaratie in. Dit helpt niet alleen werknemers financieel vooruit, maar verhoogt ook de aantrekkelijkheid van de rijksoverheid als werkgever.
Goed voorbeeld
Vakbond CNV ziet hierin een goed voorbeeld voor jonge gemeenteambtenaren en gaat zich bij de onderhandelingen voor een nieuwe cao gemeenten inzetten voor aflossing van de studieschuld via het IKB. ‘Een studieschuld kan zwaar wegen, bijvoorbeeld als het gaat om mogelijkheden om een huis te kopen’, schrijft het CNV in haar inzet. ‘Daarom pleiten we voor maatregelen die zorgen om studieschuld via de cao af te lossen. Dit zorgt voor aantrekkelijk werkgeverschap voor mensen met een studieschuld en kan er voor zorgen dat medewerkers langer in dienst willen blijven bij een gemeentelijke organisatie en is dus een duurzame maatregel voor aantrekkelijk werkgeverschap.’
Jonge werknemers houden meer geld over en de gemeente is een aantrekkelijkere werkgever voor jonge mensen
Aantrekkelijke werkgever
Ook vakbond CMHF schrijft onder het kopje ‘IKB’ dat de ‘pechgeneratie’, de generatie die momenteel het werkende leven instapt, ‘onevenredig hard’ wordt geraakt door een hoge studieschuld. ‘Graag zien wij een faciliteit voor het aflossen van de studieschuld in de komende cao.’ De FNV heeft het erover dat ‘cao-partijen’ onderzoeken hoe voor deze groep (de middengroep, WB) de studieschuld kan worden verlicht ‘in het kader van werving en behoud’. Een half jaar geleden stemde de Utrechtse gemeenteraad (behalve de VVD) al in met een voorstel van DENK-fractievoorzitter Mahmut Sungur om het voorbeeld van het rijk te volgen om zich zo te kunnen profileren als aantrekkelijke werkgever voor jong talent.
Win-win-situatie
En vorige maand nog stelde het Amsterdamse D66-raadslid Erik Schmit vragen aan het college over de mogelijkheden voor Amsterdamse ambtenaren. Schmit noemde het toen een ‘win-win-situatie’. ‘Jonge werknemers houden meer geld over en de gemeente is een aantrekkelijkere werkgever voor jonge mensen. Een uitkomst op de krappe arbeidsmarkt, met een vergrijzend personeelsbestand en een generatie jongeren met torenhoge studieschulden.’ Schmit wil weten wat de mogelijkheden zijn om deze regeling ook te introduceren in Amsterdam en wat ervoor nodig is om dit te realiseren. Zijn vragen zijn nog niet beantwoord, blijkt uit navraag. ‘Maar ik verwacht een positieve reactie van het college.’
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.