Utrecht helpt ambtenaren met aflossen studieschuld
Een voorstel van de fractie DENK Utrecht kan rekenen op een ruime meerderheid in de gemeenteraad.
De gemeente Utrecht wil ambtenaren met een studieschuld te hulp schieten. Dankzij een speciale regeling kunnen zij straks jaarlijks 2.000 euro op voordelige wijze aflossen. Op die manier wil de Domstad zich profileren als aantrekkelijke werkgever voor jong talent, meldt het AD.
Medewerkers krijgen de mogelijkheid om jaarlijks maximaal 2000 euro van het Individueel Keuze Budget (IKB) te gebruiken om hun studieschuld af te lossen. ‘Dit is gunstig, omdat zij dit bedrag uit hun IKB, bruto – netto maken. Dankzij het financiële voordeel krijgen werknemers een hoger besteedbaar inkomen, daardoor legt het aflossen van een studieschuld minder druk op hun portemonnee’, schrijft het dagblad.
Potje
Voor rijksambtenaren is deze regeling al opgenomen in de recent gesloten cao Rijk. Vanaf 2025 kunnen zij hun studieschuld uit het IKB-potje aflossen, met een maximum van 2.000 euro per jaar. Fractievoorzitter Mahmut Sungur (DENK) vindt dat Utrecht dit voorbeeld moet volgen. Volgens hem heeft ‘een aanzienlijk aantal’ ambtenaren een studieschuld bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Deze investering leidt tot een verhoogd welzijn van medewerkers, meent Sungur. Ook zou het van de gemeente Utrecht een aantrekkelijkere werkgever maken, met name voor jong talent.
De vrije ruimte van de werkkostenregeling is bij decentrale overheden, zoals gemeenten, beperkt
Sociale partners
Wat Marieke Manschot betreft is dit ‘een krachtig signaal’. Zij is bestuurder bij vakbond FNV en eerste onderhandelaar voor de cao Gemeenten en cao SGO (Samenwerkende Gemeentelijke Organisaties). Manschot hoort vaak dat jonge gemeenteambtenaren ook behoefte hebben aan zo’n regeling. ‘Het IKB is een nuttig en makkelijk instrument om dat vorm te geven’, zegt ze tegen Binnenlands Bestuur. De FNV-bestuurder vindt het wel ‘interessant’ dat de gemeentepolitiek zich hierover uitlaat. ‘Welke doelen aan het IKB worden toegevoegd, zoals het aflossen van een studieschuld, is wel iets waar de sociale partners over gaan. En niet de politiek’, benadrukt Manschot.
Onkosten
Het opnemen van een vergelijkbare regeling hebben de bonden wel besproken met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Manschot sluit niet uit dat het opnieuw wordt opgenomen in de inzet voor de komende onderhandelingen. Ze ziet echter één probleem: ‘De vrije ruimte van de werkkostenregeling is bij decentrale overheden, zoals gemeenten, beperkt. Bij het rijk is die veel groter.’ Volgens Manschot komt dat omdat binnen gemeenten de onkosten van politieke ambtsdragers ‘erop drukken’. ‘Dat gaat voor een deel ten koste van de werknemers. Met name de kleinere gemeenten hebben daar last van’, stelt de vakbondsvrouw.
Concurreren
Met de VNG, het Interprovinciaal Overleg (IPO) en de Unie van Waterschappen trekken de bonden op tegen het ministerie van Financiën. Manschot: ‘We willen gezamenlijk meer ruimte voor IKB-doelen bij decentrale overheden. Dan wordt het voor jongeren interessanter om voor gemeenten te werken. Omdat dit nu ontbreekt kunnen lokale overheden moeilijk concurreren met bijvoorbeeld het rijk. Laat staan met particuliere bedrijven, die überhaupt geen last hebben van politieke ambtsdragers die drukken op de vrije ruimte van de werkkostenregeling.’
Meerderheid
Het voorstel van DENK kan rekenen op een ruime meerderheid in de Utrechtse gemeenteraad. Alle fracties stemden voor, behalve de VVD. Het college gaat onderzoeken hoe het uitvoering kan geven aan de motie.
Pechgeneratie
Het (gedeeltelijk) overnemen van de studieschuld is populair. Bij de onderhandelingen over de cao Gemeenten 2024 was het onderdeel van de inzet van vakbond CNV. Jonge ambtenaren committeren zich een aantal jaar aan een gemeentelijke organisatie en lossen op die manier (een deel van) hun schuld af, is het idee. De bonden kwamen met een soortgelijk voorstel voor de cao Provinciale Sector 2024. Om de zogenoemde ‘pechgeneratie’ meer perspectief te bieden stelden zij voor dat de werkgever de studieschuld in vijf jaarlijkse gedeelten aflost tot een maximum van 15.000 euro. Daartegenover staat dat de werknemer minimaal vijf jaar in dienst blijft. Beide voorstellen zijn niet opgenomen in de cao’s.
In de strijd om het schaarse personeel ziet het waterschap Aa en Maas dit plan wel zitten. Sinds januari vorig jaar lost de waterbeheerder een deel van de studieschuld af voor een periode van maximaal vijf jaar. Het bedrag loopt ieder jaar op tot zo’n 15.000 euro bruto. De werkgever maakt het geld rechtsreeks over naar DUO.
Reacties: 6
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Andere doelen in het IKB kunnen ook voor historische uitgaven worden besteed...