Ook gemeenten akkoord met cao 2024
Een aantal gemeenten is niet zo blij dat payroll als contractvorm de komende jaren wordt uitgefaseerd.
Gemeenten gaan in ruime meerderheid akkoord met de nieuwe cao voor gemeenteambtenaren. Slechts twee gemeenten stemden tegen het onderhandelaarsakkoord waarin een loonstijging van 6 procent is afgesproken.
Niet-stemmers
Veel gemeenten stemden overigens niet. In totaal brachten maar 231 van de 342 gemeenten een stem uit: 229 voor en dus twee tegen. Het bestuur van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten heeft het akkoord inmiddels bekrachtigd. De vakbonden hadden eerder deze week al ingestemd met het onderhandelingsresultaat.
Belangrijkste onderdeel van de nieuwe cao, die een looptijd heeft van 1 januari 2024 tot en met eind maart 2025, is een loonstijging van 6 procent: 4,75 procent per 1 januari en 1,25 procent per 1 oktober 2024.
Vrije dag extra
Behalve een stijging van het loon, gaat ook de maximale arbeidsmarkttoelage omhoog van 10 naar 15 procent. En gemeenteambtenaren krijgen een extra vrije dag. Vastgelegd is verder dat de voorwaarden voor de Regeling Vervroegd Uittreden (RVU) worden versoepeld van 43 naar 41 dienstjaren.
Payroll
Om de groeiende externe inhuur te verminderen hebben bonden en gemeentelijk werkgevers vastgelegd dat payroll als contractvorm over vier jaar wordt afgeschaft in gemeenten. In de cao is opgenomen dat payroll de komende jaren wordt uitgefaseerd. Vaste contracten worden het uitgangspunt. Een aantal gemeenten heeft overigens wel aangegeven dat payroll voor hen een goede manier is om personeel in te huren. Bijvoorbeeld als het om seizoenwerk gaat. Ook kan payroll volgens hen worden gebruikt om WW-kosten te vermijden.
Reacties: 2
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.