Advertentie
carrière / Nieuws

Ook gemeenten akkoord met cao 2024

Een aantal gemeenten is niet zo blij dat payroll als contractvorm de komende jaren wordt uitgefaseerd.

15 december 2023
shutterstock_84669223 akkoord
Shutterstock

Gemeenten gaan in ruime meerderheid akkoord met de nieuwe cao voor gemeenteambtenaren. Slechts twee gemeenten stemden tegen het onderhandelaarsakkoord waarin een loonstijging van 6 procent is afgesproken.

Consulent Inkomen l Noordoost Nederland l Publieke Sector l BMC Sociaal Domein

BMC
Consulent Inkomen l Noordoost Nederland l Publieke Sector l BMC Sociaal Domein

Junior Adviseur Openbare Orde en Veiligheid

Gemeente Apeldoorn
Junior Adviseur Openbare Orde en Veiligheid

Niet-stemmers

Veel gemeenten stemden overigens niet. In totaal brachten maar 231 van de 342 gemeenten een stem uit: 229 voor en dus twee tegen. Het bestuur van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten heeft het akkoord inmiddels bekrachtigd. De vakbonden hadden eerder deze week al ingestemd met het onderhandelingsresultaat.

Belangrijkste onderdeel van de nieuwe cao, die een looptijd heeft van 1 januari 2024 tot en met eind maart 2025, is een loonstijging van 6 procent: 4,75 procent per 1 januari en 1,25 procent per 1 oktober 2024.

Vrije dag extra

Behalve een stijging van het loon, gaat ook de maximale arbeidsmarkttoelage omhoog van 10 naar 15 procent. En gemeenteambtenaren krijgen een extra vrije dag. Vastgelegd is verder dat de voorwaarden voor de Regeling Vervroegd Uittreden (RVU) worden versoepeld van 43 naar 41 dienstjaren.

Payroll

Om de groeiende externe inhuur te verminderen hebben bonden en gemeentelijk werkgevers vastgelegd dat payroll als contractvorm over vier jaar wordt afgeschaft in gemeenten. In de cao is opgenomen dat payroll de komende jaren wordt uitgefaseerd. Vaste contracten worden het uitgangspunt. Een aantal gemeenten heeft overigens wel aangegeven dat payroll voor hen een goede manier is om personeel in te huren. Bijvoorbeeld als het om seizoenwerk gaat. Ook kan payroll volgens hen worden gebruikt om WW-kosten te vermijden. 

 

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans Bakker
Er zijn formele en informele argumenten. Dit is waar het echt om draait. Flexibele arbeid maakt dat het management buiten schot blijft als het fout gaat. Als er bezuinigd moet worden, het werk niet goed is uitgevoerd etc. maakt flexibele arbeid dat het management ermee weg kan komen. Dat kan blijven zitten. Ook kan flexibele arbeid worden gebruikt om het eigen personeel buiten spel te zetten. Flexibele arbeid is onderdeel van het machtsspel in organisaties en in onze samenleving.
Hielco Wiersma
Meer vrije dagen bij een slechts 36-urige werkweek snap ik niet zo goed dit in relatie met de grote behoefte aan meer arbeidscapaciteit. Kennelijk is de werkdruk bij Gemeenten nog niet zo hoog?
Advertentie