Zorgen ABP geen effect op ambtenarenpensioen
Volgens ambtenarenvakbond CNV hoeven ambtenaren niet bang te zijn dat de pensioenen van ambtenaren verlaagd worden door een slinkend pensioenfonds. Een lage rentestand en de cao-afspraak om de premies te verlagen zijn daar debet aan. Het kabinet springt gewoon bij, zegt het CNV.
Ambtenaren hoeven niet bang te zijn dat het slinkende pensioenfonds invloed heeft op hun pensioen. ‘De loonafspraak is in beton gegoten,’ reageert Patrick Fey van het CNV op de onrust. Die ontstond nadat een brief van het ABP naar de Pensioenkamer uitlekte. Daaruit zou blijken dat het ABP de pensioenpremie niet veel kan verlagen omdat de pensioenen dan in gevaar komen.
Lagere premie
Er is in het onderhandelaarsakkoord voor gekozen per 1 januari 2016 het ouderdomspensioen van de ABP-regeling te indexeren op basis van prijsinflatie in plaats van de looninflatie. Dat leidt tot een lagere pensioenpremie. Tegenover een iets lagere pensioenambitie staat een loonstijging van 5,05 procent over 2015 en 2016.
Tegenvaller
Het loonruimteakkoord in combinatie met andere ontwikkelingen leidt er volgens het ABP toe dat `het streven naar bestendig en volledig indexeren verder buiten beeld raakt.' Daarbovenop komt nog een tweede tegenvaller. De pensioenpremies moeten nog eens 0,4 procent omhoog door de lagere rente die het ABP vangt over haar vermogen en een aantal technische aanpassingen.
Pensioenpremie dekkend
'Het loonakkoord is sterker dan ooit,' benadrukt Fey, 'want in alle omstandigheden is voorzien. De pensioenpremie moet dekkend blijven ook bij een lage rentestand. Lukt dit niet, dan draagt de overheid bij. Aan de loonsverhoging van ruim 5 procent en de eenmalige uitkering van 500 euro wordt niet getornd, het wordt deze maand al overgemaakt. Ambtenaren of gepensioneerde ambtenaren hoeven absoluut niet te vrezen voor hun pensioen.'
Staat betaalt
In de uitgelekte brief zou het ABP twee opties voorstellen. De pensioenuitkeringen versoberen of de premies minder verlagen waardoor het kabinet zou moeten aanvullen. 'Maar die tegenvaller valt ook wel weer mee, door de lage rentestand hoeft de overheid ook minder te betalen voor de staatsschuld,' aldus Fey.
Reacties: 20
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Dat hebben we in het verleden overigens keer op keer meegemaakt.
Ik gok op een 0,8% plus iets eenmaligs, dat laatste onder de noemer geen procenten maar centen.
Volgens mij was de deal een premieplafond en zullen premiestijgingen uit de loonruimte gehaald moeten worden. Maar gezien de reactie ben ik blij dat het CNV dat nu tegenspreekt en er een 3e oplossing is: premiestijging betaald door werkgever (en werknemer obv verdeling), welke geen invloed heeft op de arbeidsvoorwaarde ruimte!
Het ABP wordt terecht als Cashcow gebruikt door regeringen. Kok en Lubbers hebben in de 80er jaren al het goede voorbeeld gegeven.
En wij gemeente ambtenaren lenen graag ons gespaarde pensioen uit. Over terugbetaling willen wij in het geheel niets weten.
Geld zat ! Die pot moet leeg ! Ik zal vandaag de ABP bestuur voorleggen dat ik als gemeente ambtenaar heel wat meer kan missen dan die miezerige 11% .
En ik weet dat ik voor veel gemeente ambtenaren spreek. Nederlanders zijn nu eenmaal een gul volk en de gemeente ambtenaar spant hierin de Kroo
1. het is de vraag of werknemers in de toekomst beter af zijn met indexering op basis van prijsinflatie in plaats van looninflatie. Het lijkt mij in ieder geval beter om op 'beide paarden' te wedden (niemand kan in een glazen bol kijken en Fey zeker niet).
2. nog afgezien van de vraag of het Rijk zo maar pensioengeld van alle gepensioneerden kan aanwenden voor loonruimteontwikkeling is het in de gegeven situatie ook nog eens zeer onlogisch. Gelet op de huidige stand van zaken bij het ABP is het namelijk vanwege de toekomstige verplichtingen (normen DNB) al/juist noodzakelijk om de premies voor de thans betalende deelnemers te verhogen. Er zit daarom geen enkele logica in dat deel van de loonafspraken.
3. de vakbonden, waarmee het loonakkoord is gesloten, vormen slechts een zeer beperkte vertegenwoordiging van de betrokken werknemers. Van de huidige rechten van gepensioneerden moeten zij (en Plasterk (PvdA) bovendien afblijven. Zij hebben immers hun pensioen in de loop der jaren al opgebouwd (AWB - algemene beginselen van behoorlijk bestuur).
Overigens is het FNV (toen ABVA/KABO) op dit vlak ook al eens in de fout gegaan bij het slechtste loonakkoord ooit (ook al grotendeels een sigaar uit eigen doos) van de gemeenteambtenaren.
Het terugdraaien van al deze onzinnige afspraken zou verstandig zijn.
Er is een tekort bij het abp zodat de pensioenbijdrage per 1-1-2016 met 2% omhoog moet.
Een soort balletje balletje door Plassterk en CNV. En dat met ons geld