Advertentie

VNG: toets spreidingswet op uitvoerbaarheid

De VNG vreest dat de spreidingswet in de huidige vorm onuitvoerbaar is. De vereniging spreekt over een ineffectieve wet.

ANP
24 maart 2023
Asielzoekers-shutterstock-356528018.jpg
Shutterstock

De VNG hoopt dat de Eerste en de Tweede Kamer de spreidingswet van staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) nog eens goed toetsen op uitvoerbaarheid. De VNG denkt dat alle kritiekpunten die eerder tegen de wet zijn ingebracht dan opnieuw naar boven komen. De VNG vindt het onbegrijpelijk dat het kabinet de dringende adviezen van de Raad van State naast zich neerlegt, net als de kritiek die gemeenten, burgemeesters en Centraal Orgaan opvang asielzoekers COA hebben geuit.

Planjurist

Yacht
Planjurist

Hoofd afdeling Informatietechnologie (IT)

NWO (Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek)
Hoofd afdeling Informatietechnologie (IT)

Ongewijzigd

De spreidingswet regelt onder meer dwang voor gemeenten die weigeren plek te maken voor asielzoekers. Gemeenten die uit zichzelf extra plekken realiseren kunnen een bonus krijgen. De wet is erg ingewikkeld en procedures duren erg lang was de kritiek die al meteen kwam. Van der Burg studeerde daarna nog eens zes weken op de inhoud van het wetsvoorstel, maar heeft dat vrijdag toch vrijwel ongewijzigd aangeboden aan de Tweede Kamer.

Onuitvoerbaar

De VNG vreest dat de spreidingswet in de huidige vorm onuitvoerbaar is. De vereniging spreekt over een ineffectieve wet en noemt het 'onbegrijpelijk' dat de wet ongewijzigd naar de Tweede Kamer gaat. Rutger Groot Wassink, de voorzitter tijdelijke VNG-commissie Asiel en Migratie, zegt in een geschreven verklaring dat er groot risico is dat de wet niet gaat werken. En dat zorgt voor nog meer verlies aan vertrouwen bij inwoners, zo stelt hij.

Objectieve criteria

De VNG bepleit een wet die de asielopvang op basis van objectieve criteria spreidt over het land, zodat de lasten worden verdeeld. De VNG benadrukt dat het voor gemeenten lastig is vooruitlopend op de wet al aan de slag te gaan, omdat het niet bekend is hoe gemeenten de wet moeten uitvoeren. Het wordt ook zeker volgend jaar voor de wet geldig is, terwijl de instroom toeneemt. 'Het kabinet kan dus ook dit jaar waarschijnlijk niet voldoen aan rechterlijke uitspraken om een meer humane opvang te bieden', aldus de vereniging.

Tevreden

Ook VluchtelingenWerk Nederland hoopt dat de Tweede Kamer de wet nog aanpast. De burgemeesters van het Veiligheidsberaad zijn tevreden dat er nu een wetsvoorstel ligt. 'Beter een complexe en ingewikkelde wet dan helemaal geen wet', aldus beraadsvoorzitter Hubert Bruls.

Nieuwe grote crisisnoodopvang in Heumen

De Gelderse gemeente Heumen bouwt in het dorp Malden een crisisnoodopvanglocatie voor maximaal achthonderd vluchtelingen, onder wie vijftig alleenreizende minderjarigen. De paviljoens en woonunits komen op de grens met Nijmegen te staan en dicht in de buurt van de grote opvanglocatie die Nijmegen realiseert voor maximaal 1200 asielzoekers. De noodopvang in Malden moet begin mei klaar zijn, die in Nijmegen is naar verwachting vanaf half april in gebruik.

Heumen was eerder ook betrokken bij de grote opvangcentra die in natuurgebied Heumensoord zijn gebouwd, eerst voor Syriërs en later voor Afghaanse vluchtelingen. Heumensoord ligt namelijk ook precies op de grens tussen beide gemeenten. De nieuwe locatie in Malden is vlakbij Heumensoord.

De locatie van de nieuwe noodopvang is particulier eigendom. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) kreeg het terrein in beeld en achtte het geschikt voor opvang. Heumen werkt daaraan mee om een herhaling van de situatie in Ter Apel, waar mensen zonder voorzieningen op straat moesten slapen, te voorkomen, laat de gemeente weten. Het COA richt het terrein in en is verantwoordelijk voor de veiligheid. Voor de minderjarige asielzoekers wordt een apart gedeelte ingericht.

Omwonenden zijn vrijdag door de gemeente op de hoogte gesteld. Maandag en dinsdag zijn er informatieavonden in het gemeentehuis. De Heumense gemeenteraad moet donderdag nog formeel akkoord gaan.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Nico Bos
Het signaal staat weer op groen voor de mensensmokkelaars, bravo minister! En ja, we kunnen die nieuwe slaven natuurlijk prima gebruiken en uitbuiten. Als die overbetaalde koekenbakkers in Brussel dit probleem tijdig en goed geregeld hadden dan was het nooit tot een Brexit gekomen.
Advertentie