Meeste inwoners Midden-Groningen tevreden met voorzieningen en hun leven
Vier op tien jongeren (wel eens) eenzaam.

De gemeente Midden-Groningen vroeg Ipsos I&O een onderzoek onder hun inwoners uit te voeren. Het onderzoek biedt inzicht in hoe inwoners denken over onderwerpen als openbare ruimte en gebiedsbeheer, sociale cohesie en gemeentelijke dienstverlening. De meeste inwoners zijn tevreden met de voorzieningen en hun leven, maar vier op de tien jongeren zijn (wel eens) eenzaam.
Inwoners tevreden over hoeveelheid groen, minder over straatmeubilair
De meeste inwoners van Midden-Groningen zijn tevreden over de hoeveelheid groen in de openbare ruimte. Oudere inwoners zijn daar meer over te spreken dan jonge inwoners. Ook de bewoners van de landelijke gebieden Noord en West zijn hier positiever over dan de inwoners van het stedelijk gebied Hoogezand-Sappemeer en landelijk gebied Oost. Bijna de helft van alle inwoners vindt wel dat er onvoldoende straatmeubilair aanwezig is.
Het onderhoud van voorzieningen wordt door inwoners wisselend beoordeeld: het percentage inwoners dat hier tevreden of ontevreden over is, of een middenpositie inneemt, is ongeveer gelijk. Ook hier is een verschil zichtbaar tussen de verschillende leeftijdsgroepen: inwoners tussen de 18 en 49 jaar zijn vaker ontevreden over sport- en speelvoorzieningen dan 65-plussers. Die laatste groep heeft hier relatief vaak geen mening over.
Driekwart van de inwoners voelt zich (heel) veilig in de eigen buurt. Voor 8 procent is dit niet het geval. Zij ervaren bijvoorbeeld drugs- en of geluidsoverlast, hebben last van rondhangende jongeren of van hardrijdend verkeer.
Voldoende sociale cohesie: vooral oudere bewoners uit landelijke gebieden positief
De meeste inwoners van Midden-Groningen zijn positief over de sociale cohesie in hun buurt. Een meerderheid voelt zich er thuis, vindt dat de buurtbewoners te vertrouwen zijn, voelt zich betrokken bij wat er leeft en speelt in de buurt en zegt dat bewoners altijd voor elkaar klaar staan.
Over het algemeen zijn jongere inwoners hierover minder vaak positief dan inwoners boven de 35 jaar. Ook inwoners uit het stedelijk gebied Hoogezand-Sappemeer voelen zich minder verbonden met hun buurtbewoners dan inwoners uit de landelijke gebieden.
Als plannen inwoners persoonlijk raken, willen ze erover meepraten
Hoe dichter beleid, plannen en projecten van de gemeente bij inwoners zelf komen, hoe belangrijker zij het vinden om daar invloed op te hebben. Zo vindt driekwart van de inwoners het heel erg belangrijk om invloed te hebben wanneer plannen hen persoonlijk raken (74%). Wanneer het plannen voor de gehele gemeente betreft, geldt dat nog voor 28 procent.
Merendeel tevreden met eigen leven en gezondheid
De meerderheid van de inwoners is tevreden met hun leven en beoordeelt hun eigen gezondheid positief. Tussen de twee aspecten is een zekere mate van overlap: van degenen die de eigen gezondheid met een onvoldoende (rapportcijfer 1 tot en met 5) beoordelen, is een relatief grote groep ook ontevreden over het eigen leven.
De leeftijd van inwoners hangt samen met de mate waarin verschillende aspecten het leven beïnvloeden. Hoe ouder iemand is, hoe meer de lichamelijke gezondheid het leven belemmert. Het tegenovergestelde is het geval voor de geestelijke gezondheid, financiën en het gevoel hebben er niet bij te horen: voor jongere inwoners vormt dit vaker een belemmering dan voor oudere inwoners.
Vier op tien jongeren (wel eens) eenzaam
Een kwart van de inwoners voelt zich wel eens eenzaam. Dat percentage is onder jongere inwoners (18 tot 34 jaar) het hoogst: 38 procent voelt zich wel eens eenzaam. Van de inwoners boven de 50 jaar voelt één op de vijf zich soms of (heel) vaak eenzaam.
Gros inwoners onderneemt niet vaak iets cultureels, maar vindt voldoende aanbod wel belangrijk
Inwoners doen vooral boodschappen in een supermarkt in de eigen gemeente. Hun vrije tijd spenderen ze vooral in parken en natuurgebieden en bij vrienden en familie thuis.
De meeste inwoners doen minder dan één keer per maand iets cultureels. Desondanks vinden zij het belangrijk dat er voldoende cultureel aanbod is in de gemeente. Dat geldt voor oudere inwoners meer dan voor inwoners onder de 35 jaar. Bijna niemand is negatief over het huidige aanbod aan cultuur: bijna de helft (45%) is hier positief over; de andere helft is niet tevreden maar ook niet ontevreden.
Tevredenheid gemeentelijke dienstverlening
Ruim de helft van de inwoners had in het afgelopen jaar wel eens contact met de gemeente. Dat contact had in de meeste gevallen als doel om iets aan te vragen (zoals een paspoort of rijbewijs). Iets minder dan de helft van het contact vond plaats aan de balie.
Over het algemeen is men tevreden met de ontvangen dienstverlening: meer dan de helft waardeert dit met een ruime voldoende (8 of hoger). Hoe men het contact beoordeelt hangt samen met de wijze en het doel van het contact. Degenen die aan de balie kwamen en iets wilden aanvragen waren het meest te spreken over de gemeentelijke dienstverlening. De groep die contact had via de mail of telefoon, en iets wilde doorgeven of een vraag wilde stellen, was minder tevreden doch nog steeds overwegend positief.
Onderzoeksverantwoording
De gemeente Midden-Groningen heeft medio 2024 aan Ipsos I&O gevraagd een breed onderzoek onder inwoners uit te voeren. Dit onderzoek moest inzicht bieden in hoe de inwoners van Midden-Groningen over hun omgeving en de gemeente denken. Daarnaast is het onderzoek bedoeld om bestaand beleid te monitoren en informatie te verzamelen voor toekomstig beleid.
De kern van het onderzoek bestond uit een enquête. Deze is verspreid via een willekeurig getrokken steekproef, en een open link. In totaal deden 1.435 inwoners mee. Dat is ruim voldoende om betrouwbare uitspraken te kunnen doen. Op de data is een randtotalenweging toegepast naar leeftijd, gender en deelgebied. Dit betekent dat de verhoudingen naar leeftijd, gender en deelgebied zijn teruggebracht naar de werkelijk bestaande verhoudingen in de bevolking van Midden-Groningen. Hiermee zijn de resultaten op deze kenmerken representatief voor alle inwoners van de gemeente Midden-Groningen.
Meer weten?
Neem voor meer informatie contact op met:
- Dewi Hollander, Onderzoeker
- Maren Hekkema, Onderzoeker
Bekijk hier het volledige rapport.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.