Advertentie

Bijna 30 gemeenten zonder actieve rekenkamer

Bijna 30 gemeenten hebben, ondanks de verplichting, geen of een ‘slapende’ rekenkamer. De NVVR wil dat minister Hanke Bruins Slot ingrijpt.

07 februari 2022
rekenkamer
Shutterstock

Hoewel het al sinds 2006 verplicht is voor gemeenten om een lokale rekenkamer te hebben, zijn er bijna 30 gemeenten zonder rekenkamer of met een ‘slapende’ rekenkamer, blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur. De Vereniging van Rekenkamers en Rekenkamercommissies wil dat de minister ingrijpt.

Senior Financieel Adviseur (2x)

JS Consultancy in opdracht van Waterschap Drents Overijsselse Delta
Senior Financieel Adviseur (2x)

Coördinator Servicedesk & Accountmanagement S10

JS Consultancy
Coördinator Servicedesk & Accountmanagement S10

Geen rekenkamer

Tenminste tien gemeenten hebben de laatste twee jaar geen geld opzij gezet voor een rekenkamer en dus ook geen onderzoeken gedaan. Het gaat om de gemeenten Pekela, Noord-Beveland, Someren, Rozendaal, West Betuwe, Vught, Asten, Borssele, Deurne en Reimerswaal. Verder hebben tenminste zeventien gemeenten op papier wel een rekenkamer of rekenkamercommissie, maar hebben die de afgelopen twee jaar geen onderzoek gedaan. Het gaat daar onder meer om de gemeenten Lopik, Oldambt, Schouwen-Duiveland, Westerwolde, Heumen, Valkenburg aan de Geul en Druten.

Onacceptabel

‘Onacceptabel’, vindt Jan de Ridder, directeur van de Rekenkamer Metropool Amsterdam en voorzitter van de NVRR, de vereniging van Rekenkamers en Rekenkamercommissies. In een reactie tegen Nieuwsuur zegt hij nog te begrijpen dat gemeenten het niet meteen op orde hadden in 2006, maar dat dit 15 jaar later nog het geval is, snapt hij niet. Zoals hij onlangs ook al in een interview met Binnenlands Bestuur zei heeft de gemeenteraad alleen maar hulptroepen als de rekenkamer om het college te controleren.

Wetsvoorstel

Binnenkort bespreekt de Tweede Kamer het wetsvoorstel versterking decentrale rekenkamers dat nieuwe eisen stelt aan de lokale rekenkamers. De Ridder hoopt dat de minister Hanke Bruins Slot van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties strenger gaat optreden tegen weigerachtige gemeenten. Het feit dat in het wetsvoorstel gemeenten zelf mogen uitmaken hoeveel geld ze aan de rekenkamer uitgeven, helpt volgens hem niet.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
Typisch weer mogelijk gemaakt door niet handelen, traag handelen en uitblijven van sancties van de desbetreffende Overheden (gemeenten, provincies en het ministerie van BiZa).
Advertentie