Advertentie
carrière / Nieuws

Overheid koploper personeelstekort

Het openbaar bestuur behoort met het percentage van 40 procent tot de sectoren met de hoogste tekorten aan personeel.

07 november 2024
Personeelstekort raakt overheidsorganisaties

Ongeveer 40 procent van de werkgevers in het openbaar bestuur ervaren een tekort aan personeel. Dat wordt duidelijk uit onderzoek van TNO. Nog eens 28 procent verwacht een tekort binnen nu en twee jaar.
 

Teamleider Bestuursondersteuning, Ondermijning en Financieel Toezicht

Provincie Overijssel
Teamleider Bestuursondersteuning, Ondermijning en Financieel Toezicht

Teamcoach S15/S16

JS Consultancy
Teamcoach S15/S16

Het openbaar bestuur behoort met het percentage van 40 procent tot de sectoren met de hoogste tekorten aan personeel, zo blijkt uit de cijfers van Werkgevers Ênquete Arbeid van TNO. Iets meer dan een kwart van alle werkgevers kampt met personeelstekorten. Naar het openbaar bestuur zijn de zorg, horeca en industrie de sectoren met de grootste tekorten.

Volgens TNO zien bijna alle werkgevers mogelijkheden om deze personeelstekorten aan te pakken. Vooral door anders te werven en te selecteren, medewerkers op te leiden en het werk slimmer te organiseren, hopen zij de tekorten te verminderen.

Kleinere gemeenten

Uit het Integraal Overzicht Financiën Gemeenten 2024 van Binnenlandse Zaken bleek onlangs al dat de uitvoeringskracht van gemeenten achterblijft bij de toename van ambities en taken. Vooral bij kleinere gemeenten is dat het geval. Dat komt vooral door een gebrek aan voldoende personeel.

Het aantal openstaande vacatures bij gemeenten was eind vorig jaar ruim tweemaal zo hoog als eind 2019. Mede door dat personeelstekort hebben gemeenten zelfs moeite om invulling te geven aan hun reguliere activiteiten, aldus het ministerie.

Scherpe keuzes

Met het oog op de aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt adviseerde de Raad van State in reactie op de Miljoenennota afgelopen september het kabinet scherpe keuzes te maken bij ambities van de overheid.

Door het zeer krappe personeelsaanbod in onder meer het openbaar bestuur, veiligheid, zorg en welzijn moet er rekening mee worden gehouden dat niet alleen de ambities van het kabinet onder druk komen te staan, maar ook de reguliere dienstverlening door rijk, provincies en gemeenten.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
Voor personeelstekorten is, gelet op de richting 2040 e.v. jaren steeds sterker worden vergrijzing van de bevolking, tot op langere termijn geen verbetering te verwachten.
Personeelstekorten moeten daarom worden opgelost via (in willekeurige volgorde) :
-méér en langer werken.
-innoveren en reguleren.
-de hoogte van toeslagen en fiscale voordelen waar mogelijk te koppelen aan werken.
Advertentie