Advertentie

Ook Dongen heeft Europees belang

Wethouder van Dongen en lid van het Comité van de Regio’s René Jansen: ‘Ik wil het belang van de regio in Brussel vertegenwoordigen.’

24 februari 2025
Kantoor Comité voor de Regio's in Brussel
Het kantoor van het Comité voor de Regio's in BrusselShutterstock

Een emotioneel moment, zo noemt René Jansen, wethouder en eerste locoburgemeester van Dongen, de minuten durende staande ovatie voor burgemeester Klitschko van Kiev afgelopen donderdag. Jansen is kersvers lid van het Comité van de Regio’s (CvdR), het Europees adviesorgaan van lokale en regionale bestuurders.

Projectleider JGZ

JS Consultancy
Projectleider JGZ

Deel-programmamanager Energietransitie

Gemeente Tilburg
Deel-programmamanager Energietransitie

Niet alleen voor grote steden

‘Zeker nu in deze fase van de strijd, als je ziet hoe Oekraïne onder druk staat, het was een indrukwekkend moment’, zegt hij over Klitschko, die de Pawel Adamowicz award in ontvangst nam, een prijs voor exceptioneel leiderschap in tijden van crisis en zijn droom van vrede en stabiliteit waar nu een duizend kilometerslange frontlijn wordt verdedigd.  

Jansen wilde als wethouder van de lokale partij Volkspartij Dongen graag zitting nemen in de Europacommissie van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Want de EU is er volgens hem niet alleen voor de grote steden, maar is zeker ook van belang voor een gemeenten als Dongen met 27.000 inwoners.

Zo zijn er Europese subsidies, bijvoorbeeld voor de energietransitie waar Dongen van profiteert. Tegelijk hoort Dongen bij Midpoint, een samenwerking van overheden, maatschappelijke organisaties en kennisinstellingen en bedrijfsleven in Midden-Brabant. Deze samenwerkingsvormen in ‘multi helix verband’ stimuleert de EU, en daar heeft Dongen dus ook Europese belangen.

Europese begroting 2028-2034

Tegelijk speelt nu de Europese begroting 2028-2034 waar gelden en autonomie voor de regio nu al onderwerp van gesprek zijn. Jansen: ‘Ik wil het belang van de regio in Brussel vertegenwoordigen, maar ook in Dongen uitdragen dat het belang van de gemeente groter is dan de lokale focus.’

Een ander thema waar gemeenten tegen aanlopen, zijn Europese aanbestedingen. Wanneer en hoe je nou Europees moet aanbesteden blijft voor Dongen en voor Jansen als portefeuillehouder Inkoop zelf vaak onduidelijk. ‘We hebben wel het Kenniscentrum Europa Decentraal (KED), maar zeker de uitzonderingen zijn voor kleine gemeenten met weinig capaciteit een vraagstuk ‘, zegt hij. Met een functie in een Europese belangenbehartigingsinstelling en als lid van de Raad van Toezicht van KED zit Jansen wat dat betreft wel dichter bij het vuur maar het blijft ingewikkeld.

Bont gezelschap

Het CvdR is in grote lijnen hetzelfde georganiseerd als het Europees Parlement. De 329 leden maken deel uit van politieke groepen. In PES zitten de sociaal democraten, zoals Guido Rink uit Emmen, de liberalen heten Renew, net als in het Europees Parlement en de Christendemocraten heten Europese Volkspartij, EVP. Voor Jansen was het nogal een zoektocht waar hij als bestuurder namens een lokale partij terecht kon en dat werd de European Alliance Group. ‘Het is een bont gezelschap van Litouwers, Polen, Vlamingen en Corsicanen, noem maar op’, zegt hij. ‘Daarmee doe je internationale contacten op wat ik altijd leuk vind maar je hoort ook vooral hoe het in andere regio’s gaat. Daar kun je van leren voor je eigen gemeente en de regio Hart van Brabant.’

Geen ambtelijke ondersteuning voor Europawerk

Jansen heeft geen ambtelijke ondersteuning voor zijn werk. Hij moet het zelf doen en krijgt veel steun van de Brusselmedewerkers van de verenging van de VNG en de  Europeaans Alliance groep. Maar hij wil Dongen wel meer bij de EU betrekken. ‘Ik zag een collega die allemaal scholieren rondleidde. Ik denk: dat kan dus ook.’ En de gemeenteraad of de regio collega’s – waar nog niemand Europa in portefeuille heeft - zou hij graag een keer meenemen.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie