Advertentie
financiën / Nieuws

‘Gemeenten kunnen voordeel doen met geopolitieke situatie’

Europa moet autonomer worden en gemeenten kunnen daarvan profiteren, stelt Europarlementariër Bart Groothuis.

10 februari 2025
Windmolens Europese vlag
Shutterstock

Gemeenten kunnen hun voordeel doen met de huidige geopolitieke situatie. Dat zegt Europarlementariër Bart Groothuis (VVD) in de podcast schone industrie van Binnenlands Bestuur. We moeten volgens de liberaal bevoorradingslijnen terughalen uit China, omdat de spanningen tussen de democratische en de autoritaire samenlevingen oplopen. Dat bedreigt volgens hem de Europese soevereiniteit.

Projectleider Maatschappelijk Vastgoed (32 - 36 uur)

Gemeente Oss
Projectleider Maatschappelijk Vastgoed (32 - 36 uur)

0010 Communicatieadviseur Sociaal Domein DL: 17-2 12:00

Yacht
0010 Communicatieadviseur Sociaal Domein DL: 17-2 12:00

President Xi van China onderhoudt bijvoorbeeld goede banden met Poetin en tegelijk zijn er spanningen rondom Taiwan, een van de belangrijkste centra voor de chipsindustrie in de wereld. Dat betekent dat Europa autonomer moet worden en gemeenten kunnen daarvan profiteren, als ze slim zijn, meent Groothuis: ´De Europese Commissie heeft tien sleuteltechnologieën benoemd, zoals big data, AI, en quantumtechnologie, waarvoor vergunningen sneller worden afgegeven en subsidies beschikbaar zijn.  Dat zijn kaders die in Brussels gesteld worden en waar het lokaal bestuur in Nederland  voordeel mee behalen.’ Als voorbeeld noemt hij de isotopenfabriek in Veendam. ‘Heb je een loods, waar bijvoorbeeld een transportoverslag in zit, is de toegevoegde waarde vrij beperkt.  Heb je daarentegen een medicijnenfabriek dan heb je hoogwaardige economische toegevoegde waarde, geweldig´, zegt Groothuis.

EU moet keuzes maken

Bouke Arends, burgemeester van de gemeente Westland en lid van het Europees Comité van de Regio´s vindt namens de VNG dat nationale overheden en de Europese Commissie dan wel duidelijk moeten maken voor welke industrie er in Nederland ruimte is. Daarnaast moet zwaar vervuilende industrie in Europa ook vergroenen, zoals de nu enorm vervullende staalindustrie van Tata Steel in Noord-Holland, vindt D66-Europarlementarier Brigitte van den Berg. Zij breekt een lans in Brussel voor Tata, omdat we staal nodig hebben. Volgens haar moet Brussel steun aan de Europese staalindustrie in de begroting van 2028 opnemen. Groen is belangrijk, maar we moeten ook zorgen dat we met zijn allen kunnen leven en werken, vindt de sociaal-liberale. 

Meer contact gemeenten en EU

Thijs Reuten (PvdA) vindt dat gemeenten en de EU de handen beter naar elkaar moeten uitsteken. Om op de hoogte te blijven van wat er speelt, maar zeker als het gaat om implementatie van wetgeving. Lidstaten voegen soms hun eigen prioriteiten aan Europees afgesproken wetgeving toe. ´Dus ga terug naar de bron, en kijk vooruit naar wat er aan komt. Wij helpen gemeenten graag, aldus Reuten.

Podcast | Het Europa van morgen

Militaire en civiele weerbaarheid, het spel om de Europese miljarden en schone industrie. In de podcastserie ‘Het Europa van morgen’ verkennen journalist Simon Trommel en de Franse audiotechnicus Bertrand Vigier, de gezamenlijke toekomst van de Europese Unie voor Binnenlands Bestuur. Dat doen ze vanuit de eurometropool Straatsburg. 

U kunt de serie beluisteren via:

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie