bestuur en organisatie / Partnerbijdrage

Minder Nederlanders voelen zich onveilig

Minder Nederlanders voelen zich onveilig. Minder traditionele criminaliteit, meer cybercrime

06 maart 2020
Politievrouw-burger-aangifte.jpg
Steeds minder Nederlanders geven aan zich onveilig te voelen. Dat blijkt uit de Veiligheidsmonitor 2019 die het CBS en I&O Research hebben uitgevoerd.

Zei in 2012 nog 37 procent zich in het algemeen wel eens onveilig te voelen, in 2019 was dat 32 procent. Ook de onveiligheidsgevoelens in de eigen buurt en op plekken in de eigen woonplaats worden minder vaak gerapporteerd. Dat blijkt uit de Veiligheidsmonitor 2019 die het CBS en I&O Research hebben uitgevoerd.

Het aandeel Nederlanders van 15 jaar of ouder dat in 2019 opgaf zich in eigen buurt wel eens onveilig te voelen, is minder groot dan in voorgaande jaren. Vorig jaar voelde 14 procent van de mensen zich wel eens onveilig in de eigen buurt, tegen 16 procent in 2017 en 18 procent in 2012.

Afbeelding

Onveiligheidsgevoelens in de woonplaats zijn het grootst op plekken waar groepen jongeren rondhangen. Zesendertig procent van de Nederlanders voelde zich in 2019 rondom deze plekken wel eens onveilig. Het minst onveilig voelen ze zich in eigen huis. Zes procent gaf dat aan. Voor de meeste plekken in de woonplaats geldt dat het aandeel Nederlanders dat zegt onveiligheidsgevoelens te hebben in 2019 lager is dan twee jaar eerder. Alleen rondom winkelgebieden of winkelcentra zijn deze gevoelens ongeveer gelijk gebleven. Vergeleken met 2012 zijn de onveiligheidsgevoelens op alle plekken gedaald.

Minder traditionele criminaliteit, meer cybercrime

Het aandeel Nederlanders dat zegt slachtoffer te zijn geweest van veelvoorkomende, traditionele criminaliteit zoals geweld, inbraak, diefstal en vernieling, was in 2019 minder groot dan zeven jaar eerder. Dat geldt voor alle regio’s. Ook het aantal misdrijven dat de politie op deze terreinen registreerde, was in alle delen van het land minder groot dan in 2012. Iets meer burgers zijn daarentegen slachtoffer geworden van cybercrime. Bij cybercrime gaat het om digitale vormen van identiteitsfraude, koop- en verkoopfraude, hacken en cyberpesten (laster, stalking, chantage en bedreiging met geweld via internet).


Veiligheidsmonitor 2019

Dat zijn enkele resultaten van de Veiligheidsmonitor 2019 die het CBS maandag 2 maart voor Nederland als geheel, de politie-eenheden en de 70.000+ gemeenten heeft gepubliceerd. Het CBS en I&O Research hebben de Veiligheidsmonitor nu zeven keer samen uitgevoerd, in opdracht van het Ministerie van Justitie en Veiligheid. In 2019 hebben zij samen meer dan 135.000 ingevulde vragenlijsten verzameld.


Veiligheidsmonitor, CBS en I&O Research

De Veiligheidsmonitor is hét instrument om veiligheidsbeleving, het functioneren van de politie en slachtofferschap op een stabiele en continue wijze te meten, zowel door de tijd als in vergelijking tot andere gemeenten/regio’s (benchmark). Het CBS verzorgt de steekproeftrekking, een deel van de dataverzameling, de weging en de landelijke publicatie. I&O Research verzorgt een groot deel van de dataverzameling en de analyse en rapportage voor deelnemende gemeenten. In 2019 hebben 115 gemeenten deelgenomen aan de Veiligheidsmonitor door extra enquêtes af te laten nemen. Zo hebben zij de mogelijkheid om op lokaal of zelfs wijkniveau inzicht te krijgen in de veiligheidsbeleving, verklarende factoren en trends.

Heeft u belangstelling voor een maatwerkanalyse? Neem contact op met Frank ten Doeschot of Wouter Andringa.

Frank ten Doeschot, Senior onderzoeker  053-2005 221 / f.ten.doeschot@ioresearch.nl Wouter Andringa, Onderzoeker  053-2005 223 / w.andringa@ioresearch.nl

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.