Gemeenten en SAM& bereiken meer kinderen in armoede
Gemeenten en SAM& bereiken meer kinderen in armoede. Bestuurlijke afspraken. Betere ondersteuning
Vrijdag 9 juli stuurde minister Koolmees een kamerbrief naar de Tweede Kamer over de ambities Kinderarmoede. I&O Research voerde hiervoor de vervolgevaluatie bestuurlijke afspraken Kinderarmoede uit. Hiervoor hebben wij een vragenlijst uitgezet bij gemeenten waaraan ongeveer 200 gemeenten deelnamen, in tien gemeenten casestudies zijn gedaan en bij zes gemeenten een interesting practice onderzocht is door middel van deskresearch en interviews met betrokken partijen.
Bestuurlijke afspraken
Gemeenten hebben de afgelopen jaren meer kinderen bereikt met hun beleid om kinderarmoede terug te dringen. Dit blijkt uit onderzoek, uitgevoerd door I&O Research, dat minister Koolmees naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Gemeenten zouden nog meer kunnen doen om kinderen te ondersteunen die opgroeien in arme gezinnen met werkende ouders.
Eén op de dertien kinderen in Nederland groeit op in armoede (CBS, 2020). Opgroeien in een gezin met geldzorgen belemmert de ontwikkeling van kinderen en zorgt ervoor dat zij hun talenten veelal niet optimaal kunnen benutten. Het kabinet heeft hier aandacht voor. Het stelt sinds 2017 structureel extra geld ter beschikking aan gemeenten en maatschappelijke organisaties voor de aanpak van kinderarmoede. Ook heeft het bij aanvang van de afgelopen kabinetsperiode met de VNG de ambitie uitgesproken om ieder kind dat opgroeit in een gezin met een laag inkomen te bereiken met het gemeentelijk armoedebeleid.
Betere ondersteuning
Uit onderzoek van I&O Research blijkt dat gemeenten meer prioriteit geven aan hun kinderarmoedebeleid. Het aantal kinderen in armoede dat zij bereiken is bovendien sterk gestegen, van 43 procent in 2017 naar 81 procent van de kinderen in armoede in 2020. De vier landelijke armoedepartijen (Leergeld Nederland, Nationaal Fonds Kinderhulp, Stichting Jarige Job en Jeugdfonds Sport & Cultuur) hebben bijgedragen aan het vergroten van het bereik en hebben gezorgd voor betere ondersteuning. Deze organisaties zijn verenigd in SAM& en werken nauw samen met gemeenten. Verbeterpunten liggen onder andere bij het bereiken van kinderen waarvan de ouders werken. Daarnaast vinden gemeenten het lastig om kinderen actief te betrekken bij het maken van nieuw beleid op het gebied van kinderarmoede.
Contact
Rachel Beerepoot, Senior onderzoeksadviseur
053-200 52 50 / r.beerepoot@ioresearch.nl
Leon Heuzels, Senior onderzoeker
053-200 52 52 / l.heuzels@ioresearch.nl
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.