bestuur en organisatie / Partnerbijdrage

Zelftest in huis kan gebruik zelftest verdubbelen

Zelftest in huis kan gebruik zelftest verdubbelen. Vignettenstudie van de Corona Gedragsunit van het RIVM

07 december 2021
Zelftest.png
Het thuis beschikbaar hebben van zelftesten leidt, op het moment van klachten, naar verwachting tot een verdubbeling van het aantal zelftesten bij klachten. Dat blijkt uit een vignettenstudie van de Corona Gedragsunit van het RIVM. I&O Research voerde dit onderzoek uit. De uitkomsten zijn meegenomen in het OMT-advies van 22 november aan het kabinet om de zelftest ook aan te raden bij klachten.

Volgens de vignettenstudie leidt het thuis beschikbaar hebben van zelftesten op het moment van klachten, tot een verwachte verdubbeling van zelftesten bij klachten (van 20,5% naar 42,2% op dag 1 van klachten). Het percentage mensen dat verwacht zich in deze studie helemaal niet te laten testen op dag 1 van klachten daalt dan van 47,4 procent naar 33,5 procent.

 

De Rijksoverheid adviseert vanaf 3 december dat ook ‘niet-kwetsbare’ mensen met corona-achtige verschijnselen een coronazelftest kunnen doen. Daarvoor werd de zelftest alleen aangeraden aan mensen die geen klachten hebben, maar willen controleren of ze het virus echt niet hebben opgelopen. Dat is omdat de zelftest minder betrouwbaar zou zijn. Vanwege de drukte bij de GGD’s adviseert het OMT nu toch om het laagdrempeliger instrument van de zelftest in te zetten: “De sensitiviteit van de zelftest is lager dan de PCR-test, maar de detectiekans kan vergroot worden door de zelftest kort na het ontstaan van de klachten af te nemen en de volgende dag opnieuw te testen.” (OMT-advies, pp. 9-10).

 

Verantwoording

De vignettenstudie is uitgevoerd in het I&O Research Panel onder 3.270 Nederlanders van 18 jaar en ouder. In deze vignettenstudie hebben we deelnemers willekeurig één van de scenario’s voorgelegd over de beschikbaarheid van zelftesten, het type klachten en het testadvies, en gekeken wat daarvan de invloed is op het verwachte testgedrag. Dit onderzoek is na weging op geslacht, leeftijd, regio, opleiding en migratieachtergrond representatief voor de volwassen Nederlandse bevolking. Het onderzoek vond plaats tussen 11 en 16 november en is op woensdag 17 november aan het RIVM opgeleverd.

 

Klik hier voor het nieuwsbericht van het RIVM.

 

U vindt hier de brief aan de Tweede Kamer en het OMT-advies aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

 

Contact

Laurens Klein Kranenburg, Senior onderzoeker

053-200 52 22  / l.kleinkranenburg@ioresearch.nl

Robbert Zandvliet, Senior onderzoeksadviseur

020-308 48 12 / r.zandvliet@ioresearch.nl

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.