Zorgen over grootschalige hypotheekfraude
Criminelen kiezen steeds vaker voor hypotheekfraude als gemakkelijk verdienmodel en witwasvehikel. Gemeenten kunnen nuttig zijn in de aanpak
Meerdere regionale politiekorpsen geven aan dat criminelen grootschalige hypotheekfraude plegen. Onlangs werd duidelijk dat dit speelt in de regio Amsterdam, maar uit deze signalen blijkt dat het probleem in heel Nederland speelt. De VVD wil van haar minister weten welke aanpak er nu is voor deze fraude en welke maatregelen gemeenten kunnen treffen voor informatiedeling met banken.
Aanzuigende werking
Dat vragen Kamerleden Aukje de Vries en Ingrid Michon-Derkzen naar aanleiding van berichtgeving hierover van het FD. Het dagblad maakte meldde dat de Amsterdamse politie had ontdekt dat criminelen honderden huizen aankochten. Landelijk zou het om maar liefst achtduizend huizen gaan. Dat aantal noemde de Amsterdamse politiechef Pim Jansonius ‘schrikbarend’. Vooral het gemak waarmee criminelen bij banken een hypotheek kunnen regelen met valse documenten en vastgoed verkrijgen heeft een ‘enorme aanzuigende werking’, aldus de recherche.
Pakkans kleiner
‘Crime as service’ heet het fenomeen, aldus Jansonius in het FD. Het is een gemakkelijk verdienmodel en biedt ook de mogelijkheid om geld uit de drugshandel wit te wassen. De pakkans is bij fraude ook nog eens flink kleiner. De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) zegt tegen het dagblad dat zij het probleem herkent en dat banken zich er niet goed tegen kunnen verweren. De banken willen graag in gesprek met de minister van Justitie en Veiligheid over manieren ‘om de poort structureel te gaan sluiten voor criminelen’.
Gemeenten beschikken over veel gegevens waarbij er een link kan worden gelegd tussen criminele activiteiten en hypotheekfraude
Huisvesting arbeidsmigranten
De huizen in Amsterdam worden vooral gebruikt voor het huisvesten van arbeidsmigranten, maar ook voor de opslag van drugs of als onderduikadres voor criminelen, bleek uit een eerder artikel van het FD. Een crimineel netwerk regelde hypotheken tegen contante betaling van 10.000 euro per woning en gebruikte daarbij vervalste loonstroken en werkgeversverklaringen. Naar aanleiding van dit nieuws meldden andere regionale eenheden in het land dat zij ook onderzoeken naar dergelijke criminele clusters hebben lopen. Zo vond de eenheid Noord-Holland al tientallen frauduleuze hypotheken, afgesloten op naam van kleine zelfstandigen, zoals glazenwassers en schoonmakers.
Actievere lokale driehoek
Volgens de politiechef zouden banken via de Belastingdienst moeten kunnen controleren of de opgegeven inkomsten van aanvragers wel kloppen. Dat is nu niet toegestaan. Ook zou er betere controle moeten komen op inschrijvingen bij de Kamer van Koophandel, bijvoorbeeld door een geautomatiseerde controle op de deponeringsplicht. De VVD-Kamerleden willen van hun minister weten wat hij van deze suggesties vindt, welke aanpak er nu is voor deze fraude en welke oplossingen hij verder ziet voor dit probleem. Ook wijzen zij erop dat gemeenten over veel gegevens beschikken waarbij er een link kan worden gelegd tussen criminele activiteiten en hypotheekfraude. Ze vragen welke maatregelen gemeenten kunnen treffen in de informatiedeling met de betrokken partijen en of het mogelijk is dat lokale driehoeken actiever aan informatiedeling doen met banken.
E-mailadres van de kredietverstrekker: agenthinson@gmail.com
GEGEVENS VAN DE LENER OM AAN TE VRAGEN:-
LEENBEDRAG:
DUUR:
TELEFOONNUMMER:
LAND:
BEZETTING:
Hoe heeft u ons gevonden?: