Oost-Nederland meest actief in bestrijding ondermijning
In de meeste gevallen gaat het om georganiseerde hennepteelt/drugs en witwaspraktijken.
Gemeenten in Oost-Nederland maken veruit het meeste werk van de bestrijding van georganiseerde en ondermijnende criminaliteit. Dat valt af te leiden uit het jaarverslag van de Regionale Informatie- en Expertisecentra (RIECs) en het Landelijk Informatie- en Expertisecentrum (LIEC) over 2022.
Drugs
Bijna de helft van de ruim 500 door gemeenten aangebrachte onderzoeksvragen waren vorig jaar afkomstig van Gelderse en Overijsselse gemeenten, zo blijkt uit het jaarverslag van de centra waar de aanvragen binnenkomen. De RIEC’s hebben in 2022 aan ruim 1300 integrale casussen gewerkt. De meest voorkomende thema’s waren georganiseerde hennepteelt/drugs en specifiek regionale thema’s.
Kozijnenbranche
In 2022 zijn door de tien RIECs en het LIEC, naast onderzoeken naar specifieke geografische gebieden zoals havens, bedrijventerreinen en luchthavens, verdiepende onderzoeken gedaan naar onder andere jeugdige ondermijners/jonge aanwas, synthetische drugs en risico’s op ondermijning in specifieke branches, zoals de juweliers- en de kozijnenbranche.
Witwassen
Het RIEC Oost-Nederland behandelde de meeste casussen. Van de ruim 1300 in totaal behandelde dat RIEC, dat het grondgebied van de provincies Gelderland en Overijssel beslaat, er 450. Als gezegd, de meeste zaken (266) werden aangebracht door de gemeenten. In de meeste gevallen ging het om georganiseerde hennepteelt/drugs en witwaspraktijken.
Politie
De Taskforce RIEC Brabant-Zeeland behandelde 243 casussen. Wat opvalt in het jaarverslag is dat in die regio het gros van de zaken niet werd aangebracht door gemeenten, maar door de politie. Net als in het oosten van het land, ging het doorgaans om verdachte zaken op gebied van hennepteelt/drugs en witwassen.
Vergelijking
In het jaarverslag staat overigens wel een disclaimer met betrekking tot het verschil in behaalde resultaten per regio. Omdat de RIEC-bureaus verschillende methodieken hanteren om te komen tot de cijfers en/of vooralsnog verschillende systemen gebruiken voor de registratie van cijfermatige resultaten, zou een een-op-een vergelijking tussen de aantallen en cijfers tussen de RIEC’s onderling en lastig te maken zijn.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.