bestuur en organisatie / Partnerbijdrage

No Waste Challenge 020: de resultaten

16 Amsterdamse hotels hebben voedselverspilling aangepakt.

NCW kick off meeting
Kick-offbijeenkomst No Waste Challenge 020. Fotografie: Lex Draijer.

De allereerste editie van de No Waste Challenge 020 zit er alweer op. Zestien enthousiaste hotels namen deel aan de challenge en hebben hun voedselverspilling aangepakt. Met hun deelname werkten zij mee aan een toekomstbestendig Amsterdam. Meer weten over de start van deze uitdaging kan hier. Op 9 september jl. zijn de indrukwekkende resultaten gedeeld. In dit artikel zoomen we in op deze resultaten.

Winst door voedselverspilling in de hotelsector aan te pakken

Voedsel produceren zoals we dat nu doen heeft een enorme klimaatimpact. Op dit moment wordt 1/3 van het geproduceerde voedsel wereldwijd weggegooid. Op het gebied van voedselverspilling heeft de Amsterdamse hotelsector een grote invloed. Met meer dan 500 hotels, waar elke dag meer dan 50.000 gasten ontbijten, lunchen en dineren, kan de Amsterdamse hotelsector veel betekenen als het gaat om de vermindering van voedselverspilling in de stad. Dat is niet alleen winst voor een toekomstbestendige stad, maar ook winst voor de hotelondernemer.

Aan de slag met de No Waste Challenge 020

Zestien hotelondernemers gingen de challenge aan om zo hun steentje bij te dragen aan een toekomstbestendig Amsterdam. De challenge is een initiatief van de gemeente Amsterdam en de stichting Samen Tegen Voedselverspilling.  Samen met Koninklijke Horeca Nederland en de Green Hotel Club motiveren zij de sector om de verspilling aan te gaan.

De deelnemers gingen de uitdaging aan met één van de volgende partnerbedrijven: Orbisk, WasteWatchers of InStock Market. Vanaf februari jl. gingen zij aan de slag en inmiddels hebben ze indrukwekkende resultaten neergezet.

Inzichten en resultaten

  • Wastewatchers

De gemiddelde ontbijtkok werkte naar schatting tussen de 8 en 12 uur per week om eten te bereiden wat uiteindelijk in de afvalbak belandt. Hotels hebben ongeveer 1655,- euro per week bespaard door minder voedsel weg te gooien.

  • Orbisk

Gemiddeld verspilden hotels per gast 103 gram voedsel – dat is alsof je van elke maaltijd een kwart in de prullenbak gooit!
De hotels hebben samen met Orbisk hotels 1.320kg voedselafval bespaard. Dat zijn 2.933 maaltijden die van de afvalbak zijn gered. Hiermee is er 2.679 kg CO2 bespaard.

  • Instock

Via Instock hebben de hotels 5752 kg gered eten ingekocht, en daarmee gered van verspilling. Dat staat gelijk aan 10.596 kg CO2-uitstoot.

De eerste editie zit erop!

Hotel De Roode Leeuw ging de challenge aan met hulp van WasteWatchers. Zij kwamen erachter dat ze zelfgemaakte producten beter konden integreren in hun routine. Doordat veel collega's die dagelijks meedraaien zelf een omslag punt hebben gehad waarbij ze dachten aan de verspillingsvrije werkwijze, creëren ze verschillende ideeën om eten niet te verspillen.

Iedereen snapte heel goed waarom dit gedaan wordt, én vond het leuk om verschillende manieren te bedenken waarop we eten kunnen voorbereiden.

Verschillende horecaondernemers zijn gemotiveerd en gaan zelfs na de challenge door met de samenwerking met hun partnerbedrijven. De challenge was een mooie ervaring om de hotelsector kennis te laten maken met de mogelijkheden om hun klimaatimpact te verminderen.

Vervolg

De challenge was een goede eerste proeve hoe de gemeente Amsterdam, KHN Amsterdam, de Green Hotel Club, Stichting Samen Tegen Voedselverspilling en hotelondernemers in Amsterdam elkaar kunnen helpen om samen voedselverspilling tegen te gaan. De gemeente Amsterdam wil daarom, samen met KHN Amsterdam en de Green Hotel Club, inventariseren hoe we horecaondernemers in Amsterdam het beste kunnen ondersteunen bij het verduurzamen van hun bedrijfsvoering: Doe mee aan de enquête.

Bijeenkomst op 9 september jl.
Bijeenkomst op 9 september jl.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.