bestuur en organisatie / Partnerbijdrage

No Waste Challenge 020: de resultaten

16 Amsterdamse hotels hebben voedselverspilling aangepakt.

NCW kick off meeting
Kick-offbijeenkomst No Waste Challenge 020. Fotografie: Lex Draijer.

De allereerste editie van de No Waste Challenge 020 zit er alweer op. Zestien enthousiaste hotels namen deel aan de challenge en hebben hun voedselverspilling aangepakt. Met hun deelname werkten zij mee aan een toekomstbestendig Amsterdam. Meer weten over de start van deze uitdaging kan hier. Op 9 september jl. zijn de indrukwekkende resultaten gedeeld. In dit artikel zoomen we in op deze resultaten.

Winst door voedselverspilling in de hotelsector aan te pakken

Voedsel produceren zoals we dat nu doen heeft een enorme klimaatimpact. Op dit moment wordt 1/3 van het geproduceerde voedsel wereldwijd weggegooid. Op het gebied van voedselverspilling heeft de Amsterdamse hotelsector een grote invloed. Met meer dan 500 hotels, waar elke dag meer dan 50.000 gasten ontbijten, lunchen en dineren, kan de Amsterdamse hotelsector veel betekenen als het gaat om de vermindering van voedselverspilling in de stad. Dat is niet alleen winst voor een toekomstbestendige stad, maar ook winst voor de hotelondernemer.

Aan de slag met de No Waste Challenge 020

Zestien hotelondernemers gingen de challenge aan om zo hun steentje bij te dragen aan een toekomstbestendig Amsterdam. De challenge is een initiatief van de gemeente Amsterdam en de stichting Samen Tegen Voedselverspilling.  Samen met Koninklijke Horeca Nederland en de Green Hotel Club motiveren zij de sector om de verspilling aan te gaan.

De deelnemers gingen de uitdaging aan met één van de volgende partnerbedrijven: Orbisk, WasteWatchers of InStock Market. Vanaf februari jl. gingen zij aan de slag en inmiddels hebben ze indrukwekkende resultaten neergezet.

Inzichten en resultaten


Wastewatchers:

  • Per gast verloren de hotels gemiddeld €0,34 per hotelgast door verspilling. 
  • Met de challenge hebben hotels gemiddeld 26% minder voedsel weggegooid, wat neerkomt op een gemiddelde besparing van €0,09 per gast.

Orbisk:

  • Deelnemende hotels hebben met de slimme voedselafvalmonitor van Orbisk een gemiddelde verspilling (exclusief snijresten) van 71 gram per gast geregistreerd. 
  • Met behulp van de food waste-data hebben deelnemers samen 3.697 kg voedsel van de prullenbak gered; dit leverde een besparing van ruim €20.000 op.

Instock:

  • Hotels kochten 5873 kg gered voedsel in via InstockMarket, wat zorgde voor een besparing van 10.778 kg CO2.
  • De meest geredde producten waren onder andere tomaten, komkommers en aubergines.

De eerste editie zit erop!

Hotel De Roode Leeuw ging de challenge aan met hulp van WasteWatchers. Zij kwamen erachter dat ze zelfgemaakte producten beter konden integreren in hun routine. Doordat veel collega's die dagelijks meedraaien zelf een omslag punt hebben gehad waarbij ze dachten aan de verspillingsvrije werkwijze, creëren ze verschillende ideeën om eten niet te verspillen.

Iedereen snapte heel goed waarom dit gedaan wordt, én vond het leuk om verschillende manieren te bedenken waarop we eten kunnen voorbereiden.

Verschillende horecaondernemers zijn gemotiveerd en gaan zelfs na de challenge door met de samenwerking met hun partnerbedrijven. De challenge was een mooie ervaring om de hotelsector kennis te laten maken met de mogelijkheden om hun klimaatimpact te verminderen.

Vervolg

De challenge was een goede eerste proeve hoe de gemeente Amsterdam, KHN Amsterdam, de Green Hotel Club, Stichting Samen Tegen Voedselverspilling en hotelondernemers in Amsterdam elkaar kunnen helpen om samen voedselverspilling tegen te gaan. De gemeente Amsterdam wil daarom, samen met KHN Amsterdam en de Green Hotel Club, inventariseren hoe we horecaondernemers in Amsterdam het beste kunnen ondersteunen bij het verduurzamen van hun bedrijfsvoering: Doe mee aan de enquête.

Bijeenkomst op 9 september jl.
Bijeenkomst op 9 september jl.

Verder lezen?

De inzichten van een aantal deelnemers zijn verwerkt in vier blogposts, te lezen op de website van de Stichting Samen tegen Voedselverspilling:

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.