Advertentie

Paas: grotere asielcrisis ondanks spreidingswet

De spreidingswet is aangenomen. Dat betekent dat het rijk gemeenten kan opleggen asielzoekers op te nemen. Maar pas vanaf 2025.

23 januari 2024
René Paas
Commissaris van de koning René Paas: ‘Met vrijwilligheid alleen gaan we er niet komen.’ ANP/Robin Utrecht

Commissaris van de Koning in Groningen René Paas vreest dat de crisis rond het opvangen van asielzoekers in Nederland dit jaar nog groter wordt. Hij denkt dat de dinsdag aangenomen spreidingswet niet direct voor verbetering zorgt.

Secretaris-directeur

Regio Achterhoek via Geerts & Partners
Secretaris-directeur

Afdelingshoofd Jeugd & Minima

SED organisatie
Afdelingshoofd Jeugd & Minima

Vrijwilligheid onvoldoende

‘Het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers) heeft duizenden nieuwe plaatsen nodig dit jaar’, zegt Paas. ‘Met vrijwilligheid alleen gaan we er niet komen.’ Dat de spreidingswet dinsdag is aangenomen in de Eerste Kamer, betekent niet dat demissionair staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Eric van der Burg direct gemeenten kan opleggen om asielzoekers op te nemen. Dat kan pas vanaf 2025.

Druk erachter

‘Het is te hopen dat de gesprekken dit jaar meer opleveren met de druk van de spreidingswet erachter’, aldus Paas. De uitspraak van de rechtbank in Groningen over het maximale aantal asielzoekers dat mag overnachten in Ter Apel verhoogt de druk nog meer, denkt de commissaris. De rechter besloot dinsdag dat er maximaal 2000 mensen mogen overnachten in het aanmeldcentrum in Ter Apel. Bij overtreding hiervan krijgt het COA een boete van 15.000 euro per dag. ‘Het aantal mensen dat overnacht, stijgt de laatste tijd weer en de uitstroom is te laag.’

Paas maakt zich minder zorgen dat een nieuw kabinet dat de spreidingswet wellicht niet gaat gebruiken, omdat formerende partijen als PVV en BBB tegen zijn. ‘Iedereen die eerst wat anders wil gaan proberen, accepteert dat de boel in Ter Apel uit de hand loopt. Ook een nieuwe staatssecretaris of minister is verantwoordelijk voor de organisatie van de opvang van asielzoekers. En die minister moet zich ook houden aan uitspraken van rechters.’

Voor alle gemeenten glashelder

Commissaris van de Koning in Drenthe Jetta Klijnsma sluit zich aan bij haar collega Paas. ‘Mensen die hier naartoe komen op zoek naar een veilige plek, moeten we fatsoenlijk opvangen.’ Klijnsma noemt het plezierig dat het nu ‘glashelder’ is dat alle gemeenten asielzoekers moeten gaan opvangen, en niet meer alleen Ter Apel. ‘Wij kunnen dat in overleg met de gemeenten aan ze voorleggen als dat nodig is.’

Solidair en slagvaardig

Nu de spreidingswet is aangenomen door de Eerste Kamer, komt het aan op de uitvoering en een goede samenwerking met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en medeoverheden, zegt Sharon Dijksma, voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). ‘Dat betekent dat gemeenten solidair en slagvaardig naar voren kunnen stappen en een bijdrage kunnen leveren bij het (tijdelijk) opvangen van asielzoekers’, laat de Utrechtse burgemeester weten.

Voldoende uitvoerbaar

Met het aannemen van de wet heeft de VNG ‘goede hoop dat hiermee de weg is ingeslagen om uit de opvangcrisis te komen’, staat in bericht van de koepelorganisatie van gemeenten in het land. Eind 2022 oordeelde de VNG nog dat het wetsvoorstel ‘onuitvoerbaar en ineffectief was’, maar na aanpassingen als gevolg van amendementen in de Tweede Kamer is hij nu ‘voldoende uitvoerbaar’ voor gemeenten.

De twaalf provincies krijgen begin volgende maand te horen hoeveel opvangplekken ze moeten regelen binnen hun gemeenten. ‘De uitdaging is om deze wet goed tot zijn recht te laten komen’, zegt een woordvoerder van het IPO. ‘We hebben ons samen met de VNG en het COA ingespannen om deze wet er doorheen te krijgen. Nu de Eerste Kamer voor heeft gestemd, is er wettelijke verankering en kunnen de provincies aan de slag met de uitwerking ervan.’

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans Bakker
Henri Kissinger schreef op zijn 26ste dat rechtvaardigheid en mogelijkheden twee verschillende zaken zijn. Het VN Vluchtelingenverdrag gaat uit van veiligheid voor een ieder die wordt bedreigd of uit een oorlogsgebied komt. Dat is de rechtvaardigheid. De praktijk is, met meer dan honderd miljoen vluchtelingen wereldwijd, dat die allemaal naar Nederland willen wandelen om een asielaanvraag te doen. Dat kan niet en daarom hebben we Turkije deals en hebben we veilige vluchtroutes gesloten. Dus een heel klein clubje mannen haalt het naar Nederland. Dat is de “mogelijkheid”. Dit systeem is failliet. Het is onhaalbaar en onmogelijk. Ook het EU migratiepact is onhaalbaar en onmogelijk. Het recht op asiel zelf moet op de schop. We moeten andere instrumenten gaan kiezen voor een rechtvaardiger wereld. Als politici in de huidige “koker” die alleen gaat over het proces en niet over de inhoud, blijven hangen, dan loopt het verder vast. Als politici het niet willen hebben over welk doel zij willen nastreven, dan loopt het verder vast.
Hielco Wiersma
Nu de Spreidingswet is aangenomen zijn de volgende stappen nog noodzakelijk:
-het stellen van criteria/doelen voor de maximale instroom van asielzoekers en migranten. Voor het verantwoord opvangen van asielzoekers is de Spreidingswet opgesteld.
-voor arbeidsmigranten en studiemigranten dient selectief te werk worden gegaan. M.a.w. er worden geen migranten geweigerd die om een of andere reden nodig zijn binnen het arbeidsproces.
-dit betekent dat werkgevers/bedrijven voor het verantwoord opvangen van migranten een zware verantwoordelijkheid hebben. De Overheid heeft de verplichting om hiervoor duidelijke regels met sancties op te stellen.
-de noodzaak om bezwaar- en beroepsprocedures te versnellen en waar nodig te beperken is dringend noodzakelijk.
-veiligelanders en derdelanders dienen via versnelde procedures/snelrecht te worden uitgezet naar het land van herkomst.
Advertentie