Tijdlijn van de strijd om een lobbyregister
Open State Foundation zet op een rijtje hoe lang er al door welke partijen voor en tegen een verplicht lobbyregister wordt gestreden.

Met behulp van een tijdlijn laat Open State Foundation zien hoe lang Den Haag de komst van een verplicht lobbyregister al voor zich uit schuift. In Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk is zo’n register al lang een feit.
Geen verplicht register
Tegen recent advies in besloot minister Uitermark (BZK, NSC) onlangs dat een verplicht lobbyregister voor bewindslieden ‘niet proportioneel’ zou zijn. Het nieuws was tegen het zere been van de Open State Foundation, die al jaren lobbyt voor een dergelijk register.
De stichting besloot inzichtelijk te maken hoe lang Den Haag de komst van een openbaar lobbyregister zoals ze dat in ons omringende landen kennen, al voor zich uit schuift.
De tijdlijn begint in 2015, als de voormalig Kamerleden Bouwmeester (D66) en Oosenbrug (PvdA) de initiatiefnota ‘Lobby in daglicht: luisteren en laten zien’ starten. De aanbeveling uit 2019 van het anticorruptieorgaan van de Raad van Europa aan Nederland om een lobbyregister in te stellen, vindt geen gehoor. Een motie van Kamerlid Dassen (Volt) uit 2021 om het lobbyregister te verplichten, wordt aangenomen.
De aanbeveling uit 2019 van het anticorruptieorgaan van de Raad van Europa aan Nederland om een lobbyregister in te stellen, vindt geen gehoor.
Petitie
Maar in de jaren erna blijft de komst van het lobbyregister uit, ondanks meerdere moties, rapporten en initiatieven die pleiten voor meer transparantie, waaronder het onderzoek Mozaïek van belangen uit 2024, van de Leidse hoogleraren Braun en Fraussen. De Kamerbrief waarin Uitermark op het onderzoek reageert, leidt tot een fel Kamerdebat in maart 2025. Enkele Kamerleden kondigen aan een tweeminutendebat aan te vragen en met moties te komen. Dat tweeminutendebat zou volgende week moeten plaatsvinden.
Het leidt vooralsnog niet tot het resultaat waarop zij hopen: inzicht in alle agenda’s van bewindspersonen, zodat de lobbywereld in Den Haag zijn schimmigheid verliest. Er zijn wel openbare agenda’s, maar die worden slecht bijgehouden.
Het laatste punt op de tijdlijn is een petitie van de stichting om het lobbyregister in te stellen. Op het moment van schrijven is de petitie 812 keer ondertekend.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.