Advertentie

Burgemeesters hebben vaker een saferoom

Steeds meer burgemeesters kiezen ervoor om voor hun veiligheid en van hun gezin een saferoom in hun huis te laten plaatsen.

26 juli 2024
Beveiligingscamera aan huis
Shutterstock

Steeds meer burgemeesters kiezen ervoor om een saferoom in hun huis te laten plaatsen. Dat constateert het Nederlands Genootschap van Burgemeesters (NGB) op basis van gesprekken die het de afgelopen maanden met burgemeesters voerde. Dat doen zij niet alleen vanwege de toegenomen concrete dreiging en intimidatie, maar ook preventief.

Medior Communicatieadviseur in- en externe communicatie en persvoorlichting

Yacht
Medior Communicatieadviseur in- en externe communicatie en persvoorlichting

Head of Project Management

Yacht
Head of Project Management

Meer meldingen

Het NGB ontving het afgelopen jaar meer meldingen van burgemeesters die worden bedreigd en geïntimideerd aan de deur, vertelt Joost Keemink-Haane, bestuurlijk adviseur veiligheid en crisisbeheersing in de NPO Radio 1-podcast Het Misdaadbureau. Een deel van de plegers is verward of uit ‘onbegrepen gedrag’, maar dat geldt lang niet voor iedereen. Dat burgers steeds vaker de woningen van bestuurders bezoeken en daardoor ook gezinsleden te maken krijgen met boze, kritische of verwarde personen, noemt het NGG ‘zorgwekkend’.

Persoonlijk beveiligingsadvies

Het toegenomen aantal bedreigingen aan de voordeur noopt burgemeesters ertoe om te kiezen voor een saferoom in hun huis, waar het gezin zich kan terugtrekken bij dreiging. Voorheen kwam het plaatsen van saferooms nauwelijks voor, maar dat is nu dus veranderd, meldt het NGB. Het gebeurt ook vaker preventief. Dit zal ook te maken hebben met het feit dat per 1 januari 2024 de Regeling Beveiligingsmaatregelen Decentrale Bestuurders van kracht werd. Op basis van individuele veiligheidsrisico’s kunnen decentrale bestuurders een persoonlijk beveiligingsadvies krijgen. Vorig jaar kwam de oproep om raadsleden en andere volksvertegenwoordigers ook de mogelijkheid te geven om passende veiligheidsmaatregelen te treffen voor hun eigen woningen, als dat nodig is.

Veel aanvragen

Bij decentrale bestuurders voert het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) een woningscan uit, waarbij het kijkt naar beveiligingsmaatregelen in en om het huis en bewustwording creëert over online vindbaarheid, vervoer en de werksituatie. Het NGB meldt dat tot nu toe zich al 60 burgemeesters en 125 wethouders aanmeldden voor de preventieve beveiligingsmaatregelen. Vorig maand liet minister De Jonge weten dat er al meer dan 140 aanvragen waren gedaan en dit hoge aantal ‘alle verwachtingen overtreft’. ‘Op dit moment onderzoeken we hoe we de weerbaarheid van het hele gezin kunnen verhogen en bevorderen. Daar hebben we vooralsnog niets concreets voor’, zegt Keemink-Haane in de podcast die vanavond om 19.00 uur te beluisteren is op NPO Radio 1.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
Er zijn ongetwijfeld uitwassen waarvoor specifieke maatregelen nodig zijn. Maar de problematiek kan ook worden overdreven. Kortom, maatwerk waar nodig maar niet overdrijven.
Advertentie