Advertentie

Griffiers willen 1 of 2 schalen onder burgemeester

De beroepsverenigingen van griffiers en raadsleden willen dat de inschaling van griffiers 1 of 2 schalen onder die van de burgemeester komt.

04 oktober 2024
Kirsten ten Cate
Kirsten ten Cate, voorzitter van de Vereniging van GriffiersFoto: Wouter Boonstra

De inschaling van raadsgriffiers dient één of twee schalen onder die van de burgemeester te liggen. Dit duidelijke advies sturen de Vereniging van Griffiers en de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden aan alle gemeenteraden. Dat zei voorzitter Kirsten ten Cate vanochtend tijdens haar rede op het jaarcongres van de Vereniging van Griffiers in Groningen.

CAO-onderhandelaar (24-36 uur)

CMHF Overheid
CAO-onderhandelaar (24-36 uur)

Relatie van Yacht

Yacht
Relatie van Yacht

Passende inschaling

‘Een duidelijke norm, waarop het goede gesprek dient te volgen’, aldus Ten Cate. ‘Een passende inschaling zorgt voor balans, het thema van dit jaarcongres.’ Vorig jaar verscheen het rapport ‘Eigenstandig en onafhankelijk’ van Geerten Boogaard, Harmen Binnema en Petra Paulides als advies aan de minister van BZK. Eén advies was het bevorderen van doorontwikkeling van de beroepsnorm door nieuwe griffiers in een schaal te plaatsen die past bij ‘het gewenste niveau van functioneren’.

Koppelen aan burgemeesterssalaris

In een reactie op het rapport liet de minister van BZK weten dat een sterke griffie van cruciaal belang is voor een goed functionerende gemeenteraad, memoreert Ten Cate. Daarbij heeft de VNG laten weten dat een onafhankelijke inschaling wenselijk is en het advies van Boogaard cs te volgen om het salaris niet langer door de werkgeverscommissies te laten bepalen, maar het te koppelen aan het burgemeesterssalaris. Over welke inschaling dat moet worden, heeft de VNG nog geen uitspraak gedaan, maar nu is er dus een ‘duidelijk advies’ van de beide beroepsverenigingen.

Juiste lobby

Ten Cate wijst er ook op dat in het regeerakkoord staat dat het ministerie bereid is om te investeren in adequate griffieondersteuning. ‘Zo wordt er een gezamenlijk plan uitgewerkt voor een taskforce richting (te) kleine griffies.’ Uiteraard komt zo’n passage in het regeerakkoord niet zonder de juiste lobby tot stand, vervolgt ze. ‘We trekken daarin zeer goed samen op met de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden en StatenlidNu.’ Met het Nederlands Genootschap voor Burgemeesters en de Vereniging voor Gemeentesecretarissen is het nog wat meer zoeken, vertelt ze. ‘Vooral voor de gemeentesecretarissen geldt dat zij niet altijd een helder beeld hebben van wat de griffier doet en de kwaliteit die een strategische griffier biedt op waarde weet te schatten.’

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Geweldige Ambtenaar
Whahaha, lachen joh. Behalve voor raadsleden zijn de meeste griffiers totaal onzichtbaar: intern binnen de gemeentehuizen en extern richting de burger al helemaal. En dat schaarst zichzelf dan naast danwel vlak onder de Burgermeester? Tuurlijk.... in 9 van 10 gemeenten is de griffier niet veel meer dan een afdelingshoofd van de secretariële ondersteuning van de Raad, prachtige wollen vergezichten over de rol van griffier ten spijt.
En oh ja, dan is het natuurlijk evident dat collega's die direct in contact staat met de burger (burgerzaken, WWB-consulenten, etc.) ook vlak onder de Burgermeester komt qua inschaling, want die hebben meer impact om de samenleving dat een ambtelijk ondersteuner van de Raad. Dus wellicht kunnen de NVVB en Divoso ook een brief richting de raad sturen: graag 4 schalen erbij.
Nico Bos
Hoezo norm, een burgemeester krijgt zijn salaris op basis van het aantal inwoners. "De burgemeester van Schiermonnikoog verdient op jaarbasis dus ruim 86.000 euro bruto per jaar. Een stuk minder dan Femke Halsema, die een bruto jaarsalaris van ruim 160.000 euro binnen harkt." zie:
https://www.manners.nl/salaris-burgemeester-femke-halsema-en-andere-burgemeesters/
Hielco Wiersma
Als maximum één schaal lager dan die van de Gemeentesecretaris lijkt veel logischer.
Advertentie