Advertentie

100 jaar Libellevreugde

De mededeling, vooral van Wouter Bos, dat hij zijn kinderen wil zien opgroeien, is inmiddels veelbesproken. Hij zal over 100 jaar in de Libelle nog steeds vereerd worden als De Man die van De-Carriere-Man-Weer-Vader heeft gemaakt. Bij mij lopen de kriebels over mijn rug. Hoe kan het dat er de afgelopen tijd beslissingen zijn genomen door deze en andere bewindspersonen die het combineren van werk en zorg eerder verslechterd dan verbeterd hebben?

19 maart 2010

Neem de rampzalige uitwerking van de veranderde wetgeving voor gastouderschap voor de mensen die niet frauderen, toch het gros van de mensen die gebruik maakten van deze regeling en nu met de gebakken peren zitten? Hoe kan het dat dit (demissionaire) kabinet de kosten van de kinderopvangregeling tot groot, onhoudbaar financieel probleem heeft benoemd? Juist ja, omdat er meer gebruik van wordt gemaakt.

We wilden toch juist dat het makkelijker zou worden om werk en zorg te combineren? En wat te denken van de vrouw die door dit kabinet maar eens wat meer moest gaan werken want dat deeltijdgedoe was slecht voor de economische toekomst van ons land. Nog erger dan als vrouw tot economische productiefactor te worden weggezet was wel de oproep om te fungeren als kinderproductiemachine. We krimpen als volk, dus zei minister Rouvoet dat vrouwen in plaats van 1,8 kind 2,2 kind moesten gaan baren anders kunnen we de vergrijzing niet bolwerken.

En zo zijn er meer paradoxale zaken te benoemen, die niet te rijmen vallen met het feit dat we in 2010 leven. Mirjam Sterk was een van de eerste Tweede Kamerleden die zwangerschapsverlof heeft aan kunnen en mogen vragen. Daarvoor was het niet geregeld. Pas in 2007 is voor het eerst in de geschiedenis van de Rotterdamse gemeenteraad door twee vrouwen, waaronder ikzelf, zwangerschapsverlof aangevraagd. Daarvoor kon dat niet. Waarom zetten we niet de stap dat verantwoordelijkheid willen dragen in de politiek of het nu is als minister, wethouder of raadslid, per definitie gecombineerd moet kunnen worden met het zijn van vader of moeder? Het is toch van de zotte dat deeltijd werken niet in het repertoire voorkomt?

Uiteraard zal het zoeken, passen en meten zijn om een goede modus te vinden die recht doet aan de verantwoordelijkheid die je als bestuurder draagt en het feit dat je niet altijd beschikbaar bent. In ieder geval is het een speurtocht die gestart moet worden met de uitdrukkelijke collectieve wil om dit pad op te gaan. In de uitvoering zal het ongetwijfeld lastig zijn, niet in de laatste plaats voor degenen die het ministerschap willen combineren met gezonde aandacht voor het thuisfront want het tekort schieten op beide fronten ligt op de loer. Echter altijd beschikbaar zijn voor de politiek, is evenmin gezond. Vermoeide hoofden nemen immers slechte beslissingen.

Dit geldt ook voor de mensen in de politiek die geen kinderen hebben. De consequentie van de wijze waarop de stap uit de politiek van Camiel Eurlings en Wouter Bos nu wordt belicht, ook door henzelf, is dat het kennelijk onmogelijk is om de twee werelden te kunnen combineren. Dat is een onacceptabele doodsteek aan de emancipatie van zowel vrouw (moeder) als man (vader). De ultieme consequentie is ook dat we als land alleen maar bestuurders kunnen krijgen die vrijgezel, heel jong of redelijk oud zijn. De stem van vaders en moeders aan de bestuurstafel die ook en vooral vanuit het licht van een gezin met jonge kinderen kan worden gesproken, ontbreekt op het moment dat beslissingen worden genomen. Dit kunnen en mogen we niet laten gebeuren. Dus ruim baan voor duowethouders en deeltijdministers!

Marianne van den Anker

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Dick de Vries / loco-griffier
Er zijn veel functies in het Openbaar Bestuur die het vinden van een gezonde balans tussen werk en privé bemoeilijken. Jouw analyse van de groep mensen die uiteindelijk overblijft voor bestuursfuncties is juist en ook zorgelijk omdat zij geen afspiegeling meer zijn van de maatschappij wat ook gevolgen kan hebben voor hun bestuurlijke keuze's. Duo en deeltijd vaders en moeders zijn ook een verschijnsel van deze tijd... Misschien willen we teveel en kunnen we daardoor minder goed keuze's maken? Een grondige herziening van onze vergadercultuur zal naar mijn idee de meeste tijdwinst opleveren!
Jofel
Dit geldt niet alleen voor politici maar voor iedereen met grote ambities en dito carrière. Als je beiden 5-6 dagen in de week werkt omdat je anders in je bedrijf/organisatie geen carrière kunt maken dan kom je op een gegeven moment op het punt dat je moet kiezen: gezin/privé-leven of carrière.

Ik vind dit verschrikkelijk jammer maar helaas is dit nog steeds de werkelijkheid. Daarom juig ik, met name, Wouter Bos toe dat hij het lef heeft om deze keuze te maken. En ik weet zeker dat zijn kinderen en vrouw het ook toejuigen.
nelhoogmoed / politiek geinteresseerd
goed om de dames en heren politici te blijven wijzen op inconsequente keuzes. overigens vraag ik me langzamerhand af waarom, we het landsbestuur niet overlaten aan rustige, bedaarde en wijze vijftigers, die niet meer zo nodig hoeven we scoren en tijd nemen om te luisteren en na te denken.
Jan / ambtenaar
Ook ik juich (maar dan niet met een g) de stap van Wouter Bos toe, al vrees ik dat die vooral door politieke motieven is ingegeven. Zie het Cohen-effect op het voorspelde zetelaantal van de PvdA. Waar het gewoon op neer komt, is dat voor iedereen een maximum aantal werkuren moet gaan gelden, ook voor politici. Was dat niet 40 uur per week? Dan maar wat minder ambities. Of kleinere portefeuilles.
C.R. van Hoorn / ambtenaar
Uitstekend stuk Marianne!
Los van deze discussie over het al-dan-niet kunnen combineren van het ouderschap met een zware (overheids-) functie is het besluit van Wouter Bos puur politiek.
Zoals Bos alle pionnen ruim van te voren uitzet in zijn strategische spel, is dit ook weer een strategische zet. Hij is daar fenomenaal in en weet met zijn window-dressing ieder op het verkeerde been te zetten. We hoeven maar een paar jaar af te wachten en dan komt hij weer tevoorschijn in een financiële toppositie die echt meer dan 40 uur per week zal vergen.
Deborah Avilda / jurist
Het gaat hier niet alleen over de emancipatie van de vrouw. De gedachte dat Mien wijzer moet worden is ingegeven door het feit als vrouwen werken en zij scheiden, de overheid voor die moeder met kinderen geen bijstandsuitkering hoeft te betalen maar dat die vrouwen voor zichzelf en hun kinderen kunnen zorgen. Bovendien als vrouwen werken, betalen zij belasting. Dat is nuttig en nodig, gezien vanuit de optiek van de overheid. Vrouwen moeten kinderen krijgen om de vergrijzing te bestrijden en het volk niet te laten uitsterven. Maar een fatsoenlijk ouderschapsverlof, ho maar, een fatsoenlijke kinderopvang, ho maar. Wat mij betreft zijn vrouwen pas geemancipeerd als zij van degene die kinderen wil. zijnde de Staat of wel de partner eerst betaling vragen van € 100.000 voor het ter wereld brengen en opvoeden van een kind, want dat getuigt nog eens van gemeenschapszin.
Deborah Avilda.
Advertentie