Advertentie
sociaal / Nieuws

Hollands Kroon heeft werkwijze jeugdhulp nog steeds niet aangepast

De gemeente onderzoekt hoe ze de uitvoering in overeenstemming kan brengen met de uitspraak van de Centrale Raad van Beroep.

16 december 2024
Jeugdzorg
Shutterstock

Ruim een half jaar na een gerechtelijke uitspraak heeft de gemeente Hollands Kroon haar werkwijze nog steeds niet veranderd. De organisatie die het advies geeft over het al dan niet toekennen van jeugdhulp, is tevens de organisatie die de jeugdhulp uitvoert en soms ook de besluiten neemt. En dat vindt de Centrale Raad van Beroep problematisch. Deze vermenging van bevoegdheden biedt geen garantie voor zorgvuldige besluitvorming.

Coördinator P&C

Certus Groep in opdracht van Gemeente Lopik
Coördinator P&C

Beleidsadviseur Werk en Inkomen

Duo+ in opdracht van Gemeente Uithoorn
Beleidsadviseur Werk en Inkomen

Eind mei oordeelde de Centrale Raad van Beroep (CRvB) dat Hollands Kroon, Groningen en Vlissingen hun jeugdhulpverordening moesten aanpassen. De Jeugdwet bepaalt dat gemeenten in hun verordening moeten regelen wat onder ‘eigen mogelijkheden’ en ‘probleemoplossend vermogen’ wordt verstaan. De drie gemeenten hadden dit echter in hun oude verordeningen nog niet gedaan.

Briefpapier

Bij de rechtszaak met Hollands Kroon zag de CRvB iets opvallends. Eén of meerdere medewerkers van Incluzio Hollands Kroon speelden tijdens de voorbereiding van jeugdhulpbesluiten een belangrijke, zo niet doorslaggevende rol. Het besluit dat in de zaak ter discussie stond is zelfs geschreven op briefpapier met bovenaan vermeldingen van zowel de gemeente Hollands Kroon als Incluzio. Het besluit is eveneens ondertekend door een medewerker van deze aanbieder, die al jaren jeugdhulp en Wmo-zorg levert in de Noord-Hollandse gemeente.

Vermenging

Oftewel, de organisatie die het advies geeft over het al dan niet toekennen van jeugdhulp, is tevens de organisatie die de jeugdhulp uitvoert en soms ook de besluiten neemt. En dat vindt de CRvB problematisch. De hoogste bestuursrechter in socialezekerheidszaken stelt dat deze vermenging van bevoegdheden onvoldoende garanties biedt voor een zorgvuldige besluitvorming. Advisering, besluitvorming en uitvoering ‘dienen niet in één hand te liggen’, stelt de rechter. Ter vergelijking wijst de CRvB naar vaste rechtspraak over besluitvorming in het kader van Wmo-hulp bij het huishouden, waarbij de bepaling van de omvang van de hulp evenmin aan aanbieders mag worden overgelaten. De CRvB ziet geen reden waarom dit in het kader van de Jeugdwet anders is.

In overeenstemming

Enkele weken na de gerechtelijke uitspraak meldde Hollands Kroon dat de gemeente bekijkt hoe ze het indiceren correct kan mandateren aan Incluzio. Maar nu, ruim een half jaar later, heeft de Noord-Hollands gemeente nog niks veranderd. ‘We zijn druk bezig om te onderzoeken hoe wij de uitvoering van de Jeugdwet en de Wmo in overeenstemming kunnen brengen met de uitspraak van de CRvB’, laat Hollands Kroon weten aan Binnenlands Bestuur. De gemeente heeft al wel ‘externe juridische expertise’ ingewonnen.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
Vergelijkbare instellingen in het land en de VNG zullen er vast alles vanaf weten.
Advertentie