Werknemers met arbeidsbeperking willen ook betere cao
De vakbond dreigt met acties als er geen nieuwe afspraken komen over de cao Aan de Slag en de cao SW.
Gemeenteambtenaren hebben een flinke loonsverhoging in het vooruitzicht, nadat woensdag een principeakkoord werd gesloten over een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst (cao). Dat geldt echter niet voor mensen met een arbeidsbeperking, die via sociale werkbedrijven of met loonkostensubsidie aan het werk zijn. Dat is oneerlijk, vinden vakbond FNV en vereniging Cedris.
Pijnlijk
‘Dat is onacceptabel en het maakt me boos’, zegt Mohamed el Mokaddem, voorzitter van Cedris, de vereniging van sociale werkbedrijven. ‘Het gaat hier namelijk om een kwetsbare groep die op of net iets boven het minimumloon betaald krijgt.’
Cedris vindt daarom dat er snel nieuwe afspraken moeten komen over de cao Aan de Slag en de cao SW, waar samen zo’n 90.000 werknemers met een arbeidsbeperking onder vallen. Deze werknemers staan ‘zij aan zij op de werkvloer’ met hun collega-ambtenaren, benadrukt Cedris. Het verschil is daarom ‘pijnlijk en niet uit te leggen’.
De VNG meet bewust met twee maten en laat deze werknemers in de kou staan.
Verantwoordelijkheid
Gesprekken met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over nieuwe loonafspraken hebben nog niks opgeleverd, zegt Cedris. Dat is ‘teleurstellend’, vindt voorzitter El Mokaddem. Maar het is ook de verantwoordelijkheid van gemeenten ‘om zorg te dragen voor passende arbeidsvoorwaarden voor alle werknemers die bij of via de gemeenten aan het werk zijn’, voegt hij toe.
Twee maten
Ook vakbond FNV pleit al langer voor salarisverhoging voor deze groep werknemers. De vakbond wil dat de lonen met terugwerkende kracht per 1 januari 2023 met 10 procent verhoogd worden, gelijk aan de verhoging van het wettelijk minimumloon.
‘We vragen de VNG al sinds mei vorig jaar om over de brug te komen, maar horen steeds dat er geen geld is’, zegt FNV-bestuurder Elanda de Boer. ‘De VNG meet bewust met twee maten en laat deze werknemers in de kou staan. Terwijl veel van hen rond het minimumloon verdienen. Zij kunnen de dagelijkse boodschappen nauwelijks meer betalen.’
Als wij akkoord gaan met het voorstel van een beter loon, zou ons dat als gemeente 2,4 miljoen gaan kosten.
Geen geld
Dinsdag voerden medewerkers van drie sociale werkbedrijven in Groningen actie voor inflatiecompensatie. Bijna zeshonderd mensen reden in touringcars langs drie gemeentehuizen, schrijft het Dagblad van het Noorden. Ze hoopten van de wethouders in die gemeenten (Stadskanaal, Westerkwartier en Westerwolde) een handtekening te krijgen onder de petitie met daarin hun eisen, maar kregen nul op het rekest.
Wethouder Jur Mellies (werk en inkomen, Lokaal Betrokken) van Stadskanaal liet weten aan RTV Noord dat hij het voorstel sympathiek vindt, maar dat de gemeente de petitie niet kan ondertekenen. ‘Als wij akkoord gaan met het voorstel van een beter loon, zou ons dat als gemeente 2,4 miljoen gaan kosten. Dat geld hebben wij niet. We zijn vanuit de VNG wel met de minister in gesprek om hier compensatie voor te krijgen.’
Grilliger
Vakbondsbestuurder Elanda de Boer zegt dat er grilliger acties kunnen volgen als de VNG niet snel met een bod komt. ‘In april willen we dan een grote manifestatie in de stad-Groningen houden voor alle WSW-medewerkers uit Groningen, Drenthe en Friesland.’ Ook komende week volgen er al acties in Brabant, heeft de FNV aangekondigd.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.