Akkoord nieuwe cao voor ambtenaren gemeenten
Gemeenteambtenaren gaan er in de nieuwe cao gemiddeld 9 procent op vooruit. In de laagste salarisschalen is de plus ruim 13 procent.
Vakbonden en gemeenten hebben in principe overeenstemming bereikt ambtenaren dit jaar een flinke loonsverhoging te geven. Afgesproken is de lonen in de laagste schalen met 13 procent te laten stijgen. Daaronder vallen bijvoorbeeld de vuilnisophalers en medewerkers van de stadsreiniging.
Aflopend
In de hoogste salarisschalen (vanaf schaal 11) blijft de loonstijging beperkt tot zo’n 7 procent. Medewerkers in de schalen daartussen – bijvoorbeeld de buitengewone opsporingsambtenaren – zien hun loon dit jaar met 12 procent omhoog gaan.
Acties opgeschort
Vanwege het akkoord – dat overigens nog moet worden goedgekeurd door de vakbondsleden van FNV, CNV en PDO en de gemeenten – worden de ambtenarenstakingen vooralsnog opgeschort. De afgelopen weken gooiden in diverse steden vuilnisophalers hun werk neer, waardoor het afval op straat bleef liggen. In Amsterdam is dat sinds deze week het geval. Eerder gebeurde dat in Utrecht en Den Haag al.
Gevarieerde loonstijging
Ton Heerts, hoofdonderhandelaar namens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), liet vorige week tijdens de landelijke protestmanifestatie in Utrecht al doorschemeren snel met een nieuw, hoger loonbod te komen dan de plus van 5 procent waarmee de werkgevers het in eerste instantie wilden laten in 2023. Maar een stijging van 12 procent, zoals de FNV eiste, zou volgens hem voor gemeenten onbetaalbaar zijn. De oplossing is gevonden in een gevarieerde loonstijging in de verschillende salarisschalen.
Aantrekkelijke werkgever
De financiële afspraken komen volgens de ondertekenaars van het principeakkoord tegemoet aan de noodzaak om te investeren in de koopkracht van de medewerkers en in de aantrekkelijkheid van de gemeentelijke sector voor zittende en nieuwe medewerkers.
Derde ziektejaar
Behalve afspraken over een loonstijging, is onder andere overeengekomen dat gemeenteambtenaren een extra vrije dag krijgen. Vanaf volgend jaar is 5 mei met behoud van salaris een vrije dag voor ze. De thuiswerkvergoeding gaat omhoog naar 3 euro per dag. Het zogenoemde derde ziektejaar, een vurige wens van de gemeentelijke werkgevers, wordt afgeschaft. Ook stopt de loondoorbetaling bij ziekte na 104 weken. In plaats daarvan krijgen alle medewerkers een bijdrage aan een arbeidsongeschiktheidsverzekering.
Positief advies
De vakbonden leggen het principeakkoord dat geldt voor zo’n 190.000 ambtenaren met een positief advies voor aan hun leden. De gemeenten besluiten uiterlijk 6 april of ze het akkoord bekrachtigen.
Stel je zit eind schaal 11. Dan verdien je €5.372 bruto per maand.
Dat wordt dan €5.724 bruto. Dat is +6,5%. Prijzen van consumentengoederen- en diensten waren in 2022 gemiddeld 10,0 procent hoger dan in 2021 aldus het CBS. Even voor de bonden: +6,5% - 10% = -3,5%.
Iedereen boven schaal 6 gaat erop achteruit.
Kan iemand mij uitleggen hoe hiermee wordt geïnvesteerd in de koopkracht van de medewerkers? En in de aantrekkelijkheid van de gemeentelijke sector voor zittende en nieuwe medewerkers?