Advertentie
financiën / Nieuws

Begrotingstekort loopt op in CPB-raming

De voorjaarsnota zorgt de komende jaren voor grotere begrotingstekorten.

ANP
29 april 2025
Shutterstock CPB
Het CPB-kantoor in Den HaagShutterstock

Het Centraal Planbureau (CPB) schat de begrotingstekorten de komende jaren hoger in dan eerder. Dat staat in een dinsdag gepubliceerde raming na de voorjaarsnota. In februari verwachtte het CPB nog dat het tekort dit jaar 1,8 procent van het bruto binnenlands product (bbp) zou worden, inmiddels is dat bijgesteld naar 2,3 procent.

Senior Projectmanager EPD GGZ Vernieuwing

JS Consultancy
Senior Projectmanager EPD GGZ Vernieuwing

Beleidsmedewerker Belastingen

Gemeente Midden-Delfland
Beleidsmedewerker Belastingen

Onderuitputting

Het ministerie van Financiën schatte in de voorjaarsnota juist in dat het begrotingstekort minder oploopt dan met Prinsjesdag werd gedacht. Een deel van de nieuwe uitgaven in de voorjaarsnota is gedekt met geld dat op de plank blijft liggen, maar het CPB had deze zogeheten onderuitputting eerder ook al meegerekend. De voorspellingen van Financiën en het CPB komen daardoor dichter bij elkaar te liggen, aldus het planbureau.

Beleid en nieuwe cijfers

De verslechtering die het CPB opmerkt, komt 'voor ruim de helft' door nieuwe cijfers over de economie van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). 'De rest komt door het beleid in de voorjaarsnota.'

Effect beperkt

In de analyse zijn zowel de meest recente cijfers van de overheidsfinanciën als beleidsaanpassingen verwerkt. Beide hebben een klein effect op het overheidstekort. Onderliggend zijn er enkele verschuivingen. Tegenover het terugdraaien van de btw-verhoging op cultuur, media en sport in 2026 staat bijvoorbeeld een verhoging van de loon- en inkomensheffing. Per saldo is het effect op de inkomstenraming beperkt.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie