Wethouders: eerst zien, dan geloven
De Wethoudersvereniging verwelkomt de aankondiging van ‘extra miljarden’ door de coalitiepartijen, maar is nog wel voorzichtig.

Er komen extra miljarden voor het gemeentefonds, zodat het ‘gevreesde ravijnjaar nu fors gedempt is’, meldt coalitiepartij BBB en ook NSC meldt dat er extra geld bijkomt voor gemeenten, maar niet hoeveel. De Wethoudersvereniging zegt in een eerste reactie de extra miljarden te verwelkomen, maar: eerst zien, dan geloven.
Belangrijke stap
De aankondiging van een structurele versterking van het gemeentefonds met ‘extra miljarden’, zoals coalitiepartijen melden na de Voorjaarsnota-onderhandelingen, biedt perspectief voor het behoud van belangrijke lokale voorzieningen zoals bibliotheken, zwembaden, dorpshuizen en de jeugdzorg, die onder grote financiële druk staan, aldus de Wethoudersvereniging in een reactie. ‘Het dempen van het gevreesde “ravijnjaar” is een belangrijke stap om de financiële stabiliteit van gemeenten te waarborgen.’
Geld jeugdzorg
Het gemeentefonds zou volgend jaar juist flink lager worden, waardoor veel gemeenten vreesden voor een ‘ravijnjaar’, waarin ze de begroting niet rond zouden kunnen krijgen. Later op woensdag overlegt de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) met het kabinet over de korting op het gemeentefonds en over de financiering van de jeugdzorg. De VNG dreigt naar de rechter te stappen als het gevraagde geld voor jeugdzorg niet komt.
Geld is één ding, maar beleidsvrijheid is minstens zo belangrijk
Weer ademhalen
Volgens de BBB was het vanaf het begin helder: het moet niet gaan om een pleister van een paar honderd miljoen, maar om structurele miljarden. ‘Gemeenten kunnen nu weer ademhalen’, aldus de partij op de website. ‘Voorzieningen in de regio zijn geen luxe, maar van wezenlijk belang voor het dagelijks leven.’ Waar de extra miljarden vandaan moeten komen, is nog niet bekend. De partijen maken nu eerst het ‘zoet’ bekend en pas na de ministerraad van morgen het ‘zuur’.
Beleidsvrijheid belangrijk
‘Eerst zien, dan geloven’, reageert de Wethoudersvereniging. ‘Onze zorg zit echt op de rol en positie van wethouders, die zo afhankelijk is van beleid uit Den Haag. Daar zouden wij nog altijd meer beleidsvrijheid in willen. Geld is één ding, maar beleidsvrijheid is minstens zo belangrijk.’ De wethouders zijn dus nog voorzichtig en kijken uit naar de concrete uitwerking van deze middelen, ‘inclusief de verdeling en de mate waarin ze aansluiten bij de aanbevelingen van de commissie-Van Ark voor jeugdzorg en andere knelpunten’.
Langdurige zekerheid
Structurele oplossingen vragen om heldere afspraken en langdurige zekerheid, zodat wethouders hun verantwoordelijkheid voor inwoners en lokale gemeenschappen (weer) kunnen (blijven) waarmaken, besluit de vereniging. ‘We blijven in constructief overleg met het kabinet en partners om te zorgen dat deze impuls daadwerkelijk leidt tot een duurzame toekomst voor gemeenten.’
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.