Meerderheid Eerste Kamer voor spreidingswet
Door de steun van de VVD kan de wet die asielzoekers verdeelt over gemeenten op 1 februari ingaan.
De VVD in de Eerste Kamer steunt de spreidingswet. Dat heeft senator Marian Kaljouw in de tweede termijn van het debat gezegd. Met de steun van de liberalen is een meerderheid van de senaat voor de wet. De wet die een eerlijke verdeling van asielzoekers over gemeenten tot doel heeft, kan op 1 februari ingaan.
Opgave eerlijker verdelen
‘De opgave moeten we eerlijker verdelen’, zei Kaljouw. De VVD wil bestuurders in Nederland niet in de steek laten. Een van de redenen om toch voor stemmen, is de wens van gemeenten en provincies om met die wet te kunnen werken.
De VVD-fractie in de Tweede Kamer stemde eerder tegen de spreidingswet. VVD-leider Dilan Yeşilgöz gaat er niet van uit dat haar positie in de formatiebesprekingen nu lastiger wordt. Ze wijst erop dat 'elke Kamer, elk orgaan, een eigen verantwoordelijkheid heeft. Er is absoluut geen dictaat vanuit mij of welke VVD'er dan ook om te zeggen hoe dat daar moet.'
'Fantastisch nieuws'
Het is 'fantastisch nieuws' dat er in de Eerste Kamer een meerderheid lijkt te zijn voor de spreidingswet, zegt Sharon Dijksma, voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). De Utrechtse burgemeester uit in een verklaring haar dankbaarheid. "Na de stemming volgende week komt het aan op een goede uitvoering. Wij zullen onze leden oproepen dan een stap naar voren te zetten."
Ook de Amsterdamse wethouder Rutger Groot Wassink toont zich 'zeer verheugd'. Hij is voorzitter van de adviescommissie Asiel en Migratie van de VNG. Volgens hem zorgt de spreidingswet voor duidelijkheid bij gemeenten. Met de meerderheid voor de wet 'hebben we een begin gemaakt met een oplossing voor de huidige schrijnende situatie in de opvang,' stelde burgemeester Jaap Velema van de gemeente Westerwolde, waar Ter Apel onder valt.
Opluchting en teleurstelling
PVV-voorman Geert Wilders is duidelijk niet te spreken over het nieuws dat de spreidingswet op voldoende steun kan rekenen in de Eerste Kamer, omdat de VVD-fractie deze steunt. "MIJN HEMEL", schrijft hij op het sociale medium X. Hij is uitgesproken tegenstander van deze wet die is bedoeld om asielzoekers beter over gemeenten te verdelen.
Hulporganisaties reageren opgelucht op de steun voor de spreidingswet. Het is 'goed nieuws voor vele kinderen die in slechte omstandigheden en vol onzekerheid in de asielopvang zitten,' meldt hulporganisatie Unicef dinsdag in een verklaring. VluchtelingenWerk spreekt van een 'hoopvolle doorbraak'.
Stemming afwachten
Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) noemt het 'heel goed nieuws' dat er in de Eerste Kamer een meerderheid voor de spreidingswet lijkt te zijn, maar wacht de stemming eerst af. De Eerste Kamer debatteert maandag en dinsdag over het wetsvoorstel. De stemming staat gepland voor volgende week dinsdag.
Zou er voorafgaande aan deze mededeling vooroverleg zijn geweest met de leiding van de VVD? Dit mag je toch wel aannemen!
De opmaat om nu ook aan de informatietafel duidelijke instroomcriteria voor migratie vast te leggen wordt nu wel héél erg groot. Of wordt met deze move nu al de weg geplaveid voor nieuwe verkiezingen?