VNG stoïcijns: wil met Faber praten over uitwerking Spreidingswet
Gemeenten mogen onder de Spreidingswet zelf asiellocaties exploiteren, maar over de kaders is nog geen duidelijkheid.
De VNG wil met minister Faber in gesprek over de gemeentelijke exploitatie van asielopvanglocaties. Dat blijkt uit een brief die het verenigingsbestuur dinsdag naar het ministerie van Asiel en Migratie stuurde. Het zelf exploiteren van asiellocaties door gemeenten is een nieuwe mogelijkheid onder de Spreidingswet en volgens de VNG willen gemeenten daar graag gebruik van maken, maar zijn de kaders nog onduidelijk. De VNG wil opheldering, ondanks dat Faber de wet wil afschaffen.
Niet wachten op instroombeperking
Dat bevestigde de PVV-bewindsvrouw een week geleden nog maar weer eens tijdens een bezoek aan Ter Apel. Daar zei ze tegen de aanwezige pers dat ze niet zal wachten op instroombeperkingen voor asielzoekers voordat zij over wil gaan tot het intrekken van de Spreidingswet. Die ambitie werd al duidelijk bij de presentatie van het hoofdlijnenakkoord tussen PVV, VVD, NSC en BBB in mei.
Standpunt VNG
De VNG voelt niets voor het intrekken van de Spreidingswet. Bij het afgelopen VNG-jaarcongres van eind juni stemde 96 procent van de leden daarnaast voor een resolutie die stelt dat de asielketen eerst op orde moet zijn wil het kabinet de wet toch weer intrekken. Faber wil daar dus niet op wachten. De VNG gaat nu stoïcijns door met het werken met de Spreidingswet, zo blijkt uit de dinsdag verstuurde brief.
'Spreidingswet onverkort van kracht'
‘De Spreidingswet is onverkort van kracht en de opgave is fors. Het is dan ook essentieel dat alle kaders en randvoorwaarden zo spoedig mogelijk op orde worden gebracht’, aldus algemeen directeur Leonard Geluk. De VNG hekelt in de brief het feit dat er nog steeds geen duidelijkheid is over nadere regelgeving en financiële kaders. Er is specifiek veel onduidelijk over de mogelijkheid voor gemeenten om opvanglocaties zelf te exploiteren.
Zelf exploiteren
‘Dit kan voor gemeenten een aantrekkelijke optie zijn, onder meer omdat ze zo de doorlopende lijn van opvang tot en met integratie naar eigen inzicht kunnen vormgeven’, schrijft Geluk. Vooralsnog is onder andere niet duidelijk hoe de samenwerking met het COA moet worden vormgegeven wanneer gemeenten zelf opvanglocaties gaan exploiteren. Ook weten gemeenten niet op welke manier ze gecompenseerd zullen worden mochten ze hiervoor kiezen.
Breder gesprek
De VNG wil verder een breder gesprek voeren met de minister over de uitwerking van de maatregelen in het hoofdlijnenakkoord, om te voorkomen ‘dat consequenties van nationale keuzes van het asielbeleid worden afgewenteld op gemeenten en hun inwoners, zoals dreigt te gebeuren met het stopzetten van de financiering voor de opvang van ongedocumenteerden.’
Faber denkt de instroom van asielzoekers te kunnen beperken maar dit zal in de praktijkmislukken. In Brussel gaat zij terecht niks gedaan krijgen.
Het is wachten tot dit rotzooi kabinet gevallen is zodat er wel een fatsoenlijk iemand op deze post kan zitten en zo de opvangcrisis kan oplossen.