sociaal / Blog

Gemeenten helpen om de kracht van hun data te benutten

Gemeenten helpen om de kracht van hun data te benutten. Alle werknemers van datagedreven gemeenten databedreven maken

01 augustus 2019

Collega Sander Mooij is sinds een paar maanden senior adviseur bij Van Dam & Oosterbaan. Waarom heeft hij voor Van Dam & Oosterbaan gekozen en welke ambities heeft hij? Wat zijn Sander zijn ideeën over datagedreven werken? In dit interview geeft Sander antwoord op deze en nog veel meer vragen.

Hoe ben je bij Van Dam & Oosterbaan terechtgekomen? En waarom heb je ervoor gekozen om bij Van Dam & Oosterbaan te gaan werken?

Bij mijn vorige werkgever lag de focus voornamelijk op bedrijfsvoering en het maken van data analyses. Ik vond het leuk om bij deze data analyses de vergelijking tussen gemeenten onderling scherper te maken. De affiniteit met data analyses had ik dus al! Via een oud collega van mij kwam ik in contact met Ernstjan van Dam. Ik werd nieuwsgierig naar hoe Van Dam & Oosterbaan data analyses inzichtelijk maakt voor gemeenten. Zo zijn we in gesprek geraakt en van het een kwam het ander!

Ik heb de overstap naar Van Dam & Oosterbaan gemaakt omdat ik gemeenten graag wil helpen om écht te veranderen. Je bent er niet maar voor één dag, zoals ik dat hiervoor wel deed. Je gaat in onze projecten ook de diepte  in, in plaats van alleen  de breedte. Ik denk nu heel concreet na over hoe we de gemeenten kunnen helpen om de kracht van hun data te benutten. Gemeenten staan voor meer dan genoeg grote opgaven! 
Ik wil ze daar graag bewust van maken en ze daarbij helpen.

 

Wat zijn je ambities bij Van Dam & Oosterbaan?

Mijn ambitie is om de dienstverlening van Van Dam & Oosterbaan te verbreden door onze expertise en ondersteuning te koppelen aan de datagedreven organisatieontwikkeling van gemeenten. Datagedreven werken om zo effectiever en slimmer te werken is niet iets wat alleen gedaan moet worden binnen het Sociaal Domein. Het strekt zich ook uit naar andere domeinen! Mijn ambitie is om dit uit te rollen bij gemeenten.

Van Dam & Oosterbaan is een (nu nog relatief) klein en dynamisch bedrijf. Dat dynamische is echt onze kracht. We weten hoe we iedereen in zijn of haar kracht kunnen zetten om gemeenten te helpen en te ondersteunen. We staan bij onze klanten echt in de uitvoeringspraktijk van gemeenten. Hierdoor weten we goed wat de decentralisaties betekenen voor professionals, managers en bestuurders. Ook is het ons duidelijk wat zij nodig hebben om hun grote verantwoordelijkheid waar te maken. We zorgen ervoor dat zij met andere inzichten meer grip krijgen op de lopende processen. Gemeenten kunnen zich hierdoor richten op nieuwe uitvoeringsprocessen. Een speelveld waar ik graag mee aan de slag ga!

 

Wat zijn actuele (maatschappelijke) thema’s/projecten waar je graag mee aan de slag zou willen gaan?

Het Sociaal Domein was (en is) een hele grote nieuwe opgave voor gemeenten. Ook heeft deze opgave weer nieuwe opgaven met zich meegebracht: de financiële gezondheid van gemeenten loopt achteruit. Voor sommige gemeenten was het nodig om hun reserves aan te spreken om de tekorten in het Sociaal Domein te drukken. Ik noemde het net al kort: er zijn nog veel meer opgaven die eraan zitten te komen! Bijvoorbeeld de nieuwe omgevingswet en de energietransitie. Hoe gaan gemeenten alle woningen van het gas afhalen? En hoe zit het precies met de nieuwe omgevingswet?

Binnen deze opgaven zie ik zeker een rol voor Van Dam & Oosterbaan weggelegd. We kunnen gemeenten ondersteunen met behulp van data analyses en onze kennis en expertise op het gebied van datagedreven werken. De uitdrukking “meten is weten” gaat echt niet altijd op. Want rapportages zeggen op zich niet zoveel als je je data niet goed verzameld. Het is belangrijk om na te denken over waarom je bepaalde zaken wilt weten. Wat kun je met deze informatie? Voor wie is deze informatie van belang? Hoe zet je deze informatie om in sturingsinformatie voor je organisatie?

 

Met wat voor projecten houd je je momenteel bezig?

Ik houd mij momenteel met verschillende projecten bezig. Een eerste is het maken van een dashboard Sociaal Domein voor de gemeente Dongen. We halen de informatiebehoefte op en doen een nulmeting op die data. Wat ik tof vind aan dit project zijn de gesprekken die ik voer met mensen op de werkvloer. Tijdens deze gesprekken kun je veel dieper ingaan op de herkomst van de data. Sluit het gebruik van de data wel aan bij de uitvoeringspraktijk? Welke processen komen hierbij kijken? In welk systeem zit de data opgeslagen? Het is best mogelijk dat de data die nodig is voor het dashboard niet goed in de systemen zit. Hoe kunnen we deze data wel goed in de systemen zetten? Door deze vragen te beantwoorden krijgen we de waarde van de data steeds beter in beeld.

Ook ben ik druk met het ontwikkelen van verschillende workshops voor datagedreven werken. Ik ontwikkel deze workshops voor managers en teamleiders. Met hen wil ik in gesprek gaan over hoe je datagedreven werken in je organisatie implementeert. Hoe pak je dit aan? Wat heb je daarvoor nodig? Ik ontwikkel trouwens ook verschillende workshops voor onze Young Professionals die per 1 september aan de slag gaan! Ik ga hen helemaal klaarstomen om aan de slag te gaan aan toffe projecten bij onze opdrachtgevers.

 

Heb je nog een tip die je wilt meegeven?

Blijf nieuwsgierig! Je kunt datagedreven zijn, maar databedreven zijn kan alleen door nieuwsgierig te blijven. Voor jezelf, maar ook met je collega’s, je managers en je bestuurders. Wat mij betreft is het nieuwe doel om alle werknemers van datagedreven gemeenten databedreven te maken!

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.