Werklozen toch aan de slag in thuiszorg
Professionals in de thuiszorg blijken her en der toch te worden vervangen door mensen zonder werk. Er wordt in menig gemeente al mee geoefend, zo blijkt uit een reportage in Binnenlands Bestuur. Het Deventer voorstel van wethouder Margriet de Jager (Deventer Belang) werklozen in te zetten in de thuiszorg mondde onlangs uit in een storm van protest.
In verschillende gemeenten werken bijstandsgerechtigden als vrijwilliger voor welzijns- en thuiszorgorganisaties. Vooralsnog als tegenprestatie voor hun uitkering. Professionals in de thuiszorg blijken her en der toch te worden vervangen door mensen zonder werk. Er wordt in menig gemeente al mee geoefend.
Storm van protest
Het Deventer voorstel van wethouder Margriet de Jager (Deventer Belang) werklozen in te zetten in de thuiszorg mondde onlangs uit in een storm van protest. Zij stelde voor professionals in de thuiszorg uit het oogpunt van bezuinigingen geleidelijk aan te vervangen door vrijwilligers en werklozen. Ook persoonlijke verzorging als wassen, aankleden, medicijnverstrekking en het verwisselen van katheterzakjes zou straks door vrijwilligers kunnen worden gedaan, stelde zij.
Beleisvrijheid gemeenten
Tweede-Kamerleden reageerden geschokt en de Nederlandse Patiënten en Consumenten Federatie (NPCF) vreesde dat Deventer geen uitzondering zou blijven en dat de ‘totale beleidsvrijheid van gemeenten‘ zou leiden tot ‘nog meer gekkigheid’. Staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid, Welzijn & Sport, PvdA) schreef de Tweede Kamer dat de Deventer aanpak nadrukkelijk niet in overeenstemming is met de manier waarop de langdurige zorg volgens hem moet worden hervormd.
Aanvullende zorgtaken
Uit een reportage in Binnenlands Bestuur blijkt dat er bij andere gemeenten er echter al op redelijke schaal mee wordt geoefend. In het kader van de verlangde tegenprestatie werken in verschillende gemeenten al langer bijstandsgerechtigden als vrijwilliger voor welzijns- en thuiszorgorganisaties. Meestal gaat het daarbij om ‘aanvullende zorgtaken’ als een ommetje maken of boodschappen doen met een cliënt. Maar iemand helpen bij het naar de wc gaan of het verwisselen van een buisje in de beademingsapparatuur, dat kan er wel degelijk bij horen.
Omgaan met ziektebeelden
Zo heeft in Spijkenisse heeft een groep van twintig langdurig werklozen een training gevolgd tot ‘respijtzorger’ ofwel mantelzorgondersteuner, en is vervolgens onder de hoede van een aantal welzijnsorganisaties als vrijwilliger aan het werk gegaan. Jolande Elferink van Movisie verzorgde de training, twintig bijeenkomsten verspreid over twee jaar. De deelnemers leerden er behalve allerlei vaardigheiden ook om te gaan met bepaalde ziektebeelden zoals dementie, en hoe ze hun eigen grenzen konden bewaken. Het ging om een groep langdurig werklozen met veel problemen. ‘Een aantal had lichamelijke aandoeningen, en er waren ook deelnemers bij met een psychiatrische achtergrond en mensen met een taalachterstand. Velen liepen bij de Voedselbank’, aldus Elferink.
Niet de goede uitstraling
Ze gaat binnenkort in andere gemeenten soortgelijke projecten begeleiden. Ze benadrukt het belang van een zorgvuldige selectie. ‘We hebben mensen afgewezen die zich vrijwillig hadden aangemeld, maar die wij niet de goede uitstraling vonden hebben.’ Verder adviseert ze gemeenten om welzijnsorganisaties in een vroeg stadium erbij te betrekken en om de respijtzorgers in spe te laten beginnen in groepsverband zodat er de eerste tijd nog toezicht is. Ten slotte wijst ze erop dat zorgvrager en respijtzorger bij elkaar moeten passen: ‘Een goede match is wezenlijk.’
Lees de hele reportage in Binnenlands Bestuur nr. 16
Reacties: 25
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
2. Bestuurders in de zorg graaien hebben er lustig op los gegraaid. Dat heeft veel banen gekost. Nu in samenspraak met gemeenten worden diezelfde bestuurders de "managers" van een groep "slaven", zodat ze gewoon door kunnen graaien.
3. SP bij monde van Roemer en specialisten in de SP doe er wat aan. Gooi je schroom af, breng alle vuile was naar buiten en nagel de betrokken ambtenaren, politici en bestuurders van instellingen aan de schandpaal. Zorg voor oprechtheid in de zorg naar personeel en mensen waar voor gezorgd wordt. Ontketen wat mij betreft een inferno als alle rotte plekken maar aangepakt worden.
Veelal onder het mom van goedbedoelde hulp/integratie of andere trajecten, maar mijns inziens altijd met de consequentie dat dure vakkrachten thuis komen te zitten en goedkopere 'amateurs' het overnemen. De kwalitiet daalt dramatisch en de kosten voor de overheid stijgen, aangezien de vakkrachten werkeloos thuiszitten.
Het wordt tijd dat deze spriaal gestopt wordt...
Met als gevolg op de duur meer beroeps uit de zorg in de ww en wwb en dan mogen ze als wwer weer terug in de zorg komen voor zoveel minder geld.
En wat zijn de garanties voor de mensen die zorg nodig hebben?
Op papier staat het allemaal wel zo mooi
maar in de praktijk.
Met als gevolg op de duur meer beroeps uit de zorg in de ww en wwb en dan mogen ze als wwer weer terug in de zorg komen voor zoveel minder geld.
En wat zijn de garanties voor de mensen die zorg nodig hebben?
Op papier staat het allemaal wel zo mooi
maar in de praktijk.
De professionals in de thuiszorg kosten
klauwen met geld. Dat geld kan beter
aangewend worden. Om de gemeentekas
sluitend te maken. Om de bonussen
en wachtgeldregelingen te blijven
garanderen. Straks gaan de werklozen
en de vrijwilligers de ambtenaren vervangen.
Daarna de Politie, de Brandweer. Who's
next ? Levert wel een aanzienlijke besparing
op. Vrijwilligers en werklozen kunnen ook wel
de hele dag koffie drinken, jammeren om meer uitkering, roddelen in de wandelgangen.
Zo moeilijk is het niet om hen te vervangen.
Ze zeggen dat hij nogal op Harry Potter leek.
Het wachten is op Griekse toestanden.
Honderden, nee duizenden banen gaan verloren in de zorg. Mensen met kennis ervaring zitten thuis!
Hun werk wordt nu ingenomen door dwangarbeiders, die niet anders kunnen dan mee te werken! (Er zitten vast veel goed bedoelende mensen tussen). De arrogante gemeentes helpen een hele deskundige tak om zeep.
Wat gaan we nu doen met de werkloze deskundige met hun diploma's en ervaring, schoffelen of zo?
Wat heeft de cliënt eigenlijk te vertellen???
Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat er in deze enkele grondwetsartikel worden verkracht. Art. 6, mijn levensovertuiging is dat er alleen deskundige aan mijn lijf mogen komen en ik bepaal welke groep of persoon in mijn huis komt, Art,9 en 10 alsmede Art.20 lid 2 GW en art. 22 lid 1 GW.
Wie heeft er bij de gemeente de kennis in huis om kandidaten voor de thuiszorg te selecteren.